لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۶:۰۳

ابراز نگرانی اسرائیل از توافق آمریکا با روسیه در سوریه و تهدید ایران


استقرار ارتش اسرائیل در امتداد مرزهای مشترک با سوریه - آرشیو
استقرار ارتش اسرائیل در امتداد مرزهای مشترک با سوریه - آرشیو

اسرائیل نگرانی های فزاینده ای نسبت به آن چه که در سوریه می گذرد ابراز کرده است. مقامات اسرائیلی گفته اند توافقی که بین پرزیدنت دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده و همتای روسی او پرزیدنت ولادیمیر پوتین به دست آمده موجب نزدیکتر شدن سپاه پاسداران در سوریه به مرزهای اسرائیل می شود، به ویژه آنکه ایران بنا به گزارشها اکنون سرگرم احداث یک پایگاه بزرگ نظامی در نزدیکی دمشق است.

خبرگزاری اسرائیلی «وای- نت» با نگرانی نوشت: توافق آتش بس در سوریه که در دیدار اخیر ترامپ – پوتین به دست آمد، و اردن نیز آن را پذیرفته، موجب می شود که افراد سپاه پاسداران در فاصله هفت کیلومتری مرز اسرائیل مستقر شوند و حتی در برخی نواحی این فاصله کمتر نیز می باشد.

البته به موجب قرارداد آتش بس که مورد تائید رؤسای جمهوری دو کشور و دولت اردن قرار گرفت، ظاهرا نیروهای تحت فرمان ایران تا مسافت بیست کیلومتر از مرز اسرائیل دور خواهند بود. ولی توافق به شیوه ای تدوین شده که فاصله نیروهای ایرانی تا مرز اسرائیل در بلندیهای جولان به هفت کیلومتر و کمتر تقلیل می یابد.

خبرگزاری اسرائیلی «نعنا» از قول کارشناسان نظامی نوشت: البته در توافق ترامپ – پوتین تاکید شده که پس از پایان گرفتن جنگ داخلی سوریه، همه نیروهای خارجی باید خاک آن کشور را ترک کنند، ولی در حال حاضر نیروهای سپاه پاسدار به شیوه ای خطرناک به مرزهای اسرائیل نزدیک می شوند و چنین امری نمی تواند برای اسرائیل قابل تحمل باشد.

علت حضور اردن در توافق به دست آمده بین روسای جمهوری امریکا و روسیه آن است که اردن نیز همانند اسرائیل از حضور نیروهای وابسته به ایران در سوریه نگران است.

به نوشته «وای نت»، اسرائیل در مجموع از این توافق خرسند است، ولی آن را کافی نمی داند.

با این حال، یک مقام بلند پایه اسرائیلی که نامش برده نشد، به این خبرگزاری گفت: در هر زمان که ضرورت ایجاب کند، اسرائیل خود وارد عمل خواهد شد.

مقامات اسرائیلی توافق به دست آمده را نوعی تعهد روسیه می دانند که به موجب آن دولت مسکو متعهد می شود از نزدیک شدن هرگونه نیروهای وابسته به ایران به مرزهای اسرائیل و اردن جلوگیری کند.

به گفته این کارشناسان اسرائیلی، تعهد مزبور نه تنها نیروهای حزب الله را نیز شامل می شود، بلکه همه گروه های تندروی اسلامی را هم که به تشویق و کمک مالی و تسلیحاتی ایران وارد صحنه شده اند دربر می گیرد.

خبرگزرای «وای نت» از قول منابع آگاه نوشت: گرچه توافق تازه تفاهم پیشین بین روسیه و آمریکا بهتر است، ولی هنوز پاسخگوی همه نیازهای امنیتی اسرائیل نمی تواند باشد. بنابراین، اسرائیل خود را نسبت به آن متعهد نمی داند و همچنان بر لزوم حفظ خط قرمزهایی که از پیش تعیین کرده، پای فشاری می کند.

ییسرائل کاتس وزیر اطلاعات و راه و ترابری اسرائیل در توضیح خط قرمزها در مورد سوریه، به خبرنگاران گفت: «ما سه خط قرمز عمده داریم. نخست آن که از رسیدن اسلحه قاچاق ایران به حزب الله لبنان از طریق خاک سوریه جلوگیری کنیم. دوم آن که نخواهیم گذاشت گروه های ایرانی و متعصبین اسلامی دیگر در خاک سوریه علیه اسرائیل دست اتحاد به یکدیگر بدهند و در نزدیکی مرزهای اسرائیل در بلندی های جولان مستقر شوند.»

آقای کاتس در مورد شرط سوم گفت: «از دیدگاه ما مهمترین خط قرمز آن است که حضور نیروهای مسلح ایران در سوریه کاملا باطل شود.»

به نوشته خبرگزاری «نعنا» مقامات ارشد اسرائیلی گفته اند که در ماه های اخیر تماس های فشرده ای با مقامات آمریکای، روسی و اردنی جریان داشته تا اسرائیل اطمینان حاصل کند که نیروهای وابسته به ایران، هر چه بیشتر از مرز اسرائیل دور خواهند ماند.

در همین حال، رسانه های اسرائیلی از یک نگرانی دیگر نیز سخن می گویند و آن انتشار عکس های ماهواره ای است که نشان می دهد یک محوطه بزرگ نظامی در حومه دمشق برپا می شود که به گفته مقامات اسرائیلی، یک اردوگاه نظامی بزرگ متعلق به سپاه پاسداران ایران خواهد بود.

روزنامه «ییسرائیل هیوم» (اسرائیل امروز) از قول منابع اطلاعاتی نوشت که بر اساس عکس های ماهواره ای، این محوطه شامل بیست ساختمان است که به احتمال قوی اقامتگاه افراد سپاه پاسداران و نیروهای وابسته به ایران خواهد بود.

نیروهای مسلح ایران بنا بر ارزیابی کارشناسان اسرائیلی، قادر خواهند بود در این ساختمان ها و انبارها تعداد زیادی جنگ افزارهای سنگین، تانک و نفربر زرهی و همچنین اسلحه سبک نیز ذخیره کنند. «ییسرائل هیوم» نوشت که این افشاگری می تواند نشان آن باشد که ایران قصد ندارد حتی پس از پایان جنگ داخلی در سوریه، نیروهای خود را از آن کشور بیرون ببرد.

هم زمان، نشریه آمریکایی «فارین پالیسی» از قول افسران بلند پایه اسرائیلی نوشت که این کشور اگر لازم بداند، در داخل لبنان به مصاف نیروهای نظامی ایران خواهد رفت.

استناد این نشریه به رزمایشی بود که ارتش اسرائیل در واسط ماه سپتامبر در بلندی های جولان برگزار کرد که در واقع تمرینی برای رویارویی احتمالی با نیروهای سپاه پاسداران ایران و حزب الله لبنان بود.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG