لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۴۷

نگرانی اسرائیل از سفر مقام ارشد حماس به تهران بعد از توافق با گروه فتح


«صالح عاروری» نائب رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی موسوم به حماس در دیدار با علی شمخانی دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران. تهران
«صالح عاروری» نائب رئیس دفتر سیاسی جنبش مقاومت اسلامی موسوم به حماس در دیدار با علی شمخانی دبیر شورایعالی امنیت ملی ایران. تهران

در واکنش به دیدار اخیر یک هیات بلندپایه حماس از تهران، روزنامه اسرائیلی جروزالم پست نوشت این دیدار احتمال موفقیت پیمان آتی بین حماس و فتح را بسیار ضعیف تر می کند. روزنامه اسرائیلی هاآرتص نوشت که این دیدار برای آگاه ساختن سران جمهوری اسلامی ایران از مفادی بوده که در روند آشتی بین فتح و حماس مورد توافق قرار گرفته است.

هاآرتص نوشت که مقامات ارشد حماس که به تهران رفته بودند، سران ایران را از متن جزئیات توافقی که با فتح به دست آمده، آگاه کردند. برای حماس بسیار مهم بود که مقامات ایران را هرچه زودتر از متن توافق نامه آشتی با فتح آگاه سازد.

بنا به این گزارش، سفر هیات حماس به تهران و همآهنگی با ایران، احتمال اجرایی شدن و دوام آوردن توافق آشتی بین فتح و حماس را تضعیف می کند.

به نوشته روزنامه جروزالم پست، یک مقام ارشد حماس در تهران به خبرنگاران گفت که دیدار با مقامات ایران دهن کجی حماس به این خواسته اسرائیل بوده که حماس باید از رژیم ایران فاصله بگیرد و نبرد مسلحانه را کنار گذارد. این روزنامه نوشت که سفر به تهران، درست فردای روز امضای توافق آشتی با فتح، از ابعاد واقعی چنین توافقی پرده برمی دارد.

حماس گفته است که حتی پس از آشتی با فتح، از خواست خود برای نابودی اسرائیل عقب نشینی نخواهد کرد.

جروزالم پست از قول یک مقام ارشد آمریکایی که نامش برده نشد نوشت: به دنبال دیدار نمایندگان ارشد حماس از تهران، بعید است که قرارداد حماس – فتح واقعا دوام بیاورد.

این چندمین بار است که حماس و فتح در یک اقدام نمایشی با یکدیگرآشتی می کنند. ولی به گفتۀ ناظران ممکن است آشتی این بار با موارد پیشین متفاوت باشد و مدت زمان طولانی تری همچنان مطرح باشد.

طاهر النونو معاون دفتر سیاسی حماس گفت: روابط با جمهوری اسلامی ایران در ماه های اخیر به طور چشمگیر بهبود و استحکام یافته است.

وبسایت خبری اسرائیلی «وای نت» نوشت: دیدار نمایندگان ارشد حماس از تهران موجب شد که همه سوء تفاهم های موجود بین طرفین برطرف شود. این وبسایت اظهار نظر کرد که به دنبال این سفر، ممکن است حماس در سیاست خود نسبت به دولت بشار اسد تجدید نظر کند- در ظرف شش سالی که از آغاز خیزش مردمی در سوریه می گذرد، حماس از بشار اسد هرچه بیشتر دور شده است.

حماس در آن دوران گفته بود که از خیزش مردم سوریه (که عمدتا اهل تسنن هستند) علیه حکومت علوی خاندان اسد جانبداری می کند.

کانال های تلویزیونی اسرائیل گزارش دادند که دولت ترکیه با قاطعیت تلاش می کند در گسترش روابط با حماس از ایران پیشی بگیرد.

کانال ده تلویزیون اسرائیل گزارش داد که آنکارا بیش از پایتخت هر کشور عربی به حماس در غزه کمک مالی اهدا می کند. هم اکنون پانزده مسجد بزرگ در نوار غزه به هزینه ترکیه برپا می شود که هزینه کلی آن پانزده میلیون دلار است.

مفسر کانال ده تلویزیون اسرائیل از دوستی ویژه ای که بین دولت ترکیه و گروه های «مقاومت اسلامی»، به ویژه حماس جریان دارد سخن گفت و خبر داد که حماس از ترکیه خواسته است که ده مسجد دیگر نیز در نوار غزه برپا کند.

مفسران اسرائیلی یادآور شدند که دولت اسلامگرای ترکیه وایران، همیشه بر سر به دست گرفتن رهبری جهان اسلام و کشاندن کشورهای مسلمان و به ویژه امیرنشین های عرب به سوی خویش، در حال رقابت بوده اند.

روابط ایران و جنبش حماس در نوار غزه، دارای فراز و نشیب های بسیار بوده و بارها به سردی گرائیده است. ولی بنا به ارزیابی شبکه های خبری اسرائیل از قرائن چنین بر می آید که حماس این بار به کمک مالی ایران نیاز بسیار دارد. یکی از علل این وابستگی، قطع کمک های کلان مالی قطر به حماس است.

بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل خواستار آن شده بود که حماس مبارزه مسلحانه را کنار گذارد و روابط دوستی با ایران را متوقف سازد. ولی به نوشته وبسایت اسرائیلی «وای نت» سران حماس با به سخره گرفتن این خواسته ها گفته اند که نزدیک شدن دوباره به ایران عکس العمل حماس به این خواسته اسرائیلی است.

یک مقام آمریکایی که نامش برده نشد، به زونامه جروزالم پست گفت: «برای پیشبرد روند صلح بین اسرائیل و فلسطینی ها به زمان نیاز است و تا آن هنگام باید شکیبایی پیشه کرد.»

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG