در حالی مجلس نمایندگان آمریکا عصر چهارشنبه به دو لایحه پیشنهادی علیه حزب الله لبنان رای داد که اد رویس رئیس کمیته روابط خارجی این مجلس می گوید این طرح لازم بود چون حزب الله لبنان عامل تروریستی عمده ایران است
روز چهارشنبه طرحی با هدف قطع شریان مالی گروه حزب الله به عنوان گروه شبه نظامی شیعه مورد حمایت ایران مورد تصویب مجلس نمایندگان قرار گرفت. اد رویس بعد از تصویب این طرح گفت: «حزب الله عامل تروریستی عمده ایران است و در حال خطرناکتر شدن هم هست. هم اکنون زرادخانهای شامل بیش از ۱۰۰ هزار راکت دارد که اسرائیل را هدف میگیرند و از آنجا که همراه با سپاه پاسداران انقلاب ایران از رژیم جنایتکار اسد حمایت میکند، در میدان جنگ هم مجرب شده است.»
آقای رویس افزود: «حزب الله، جان صدها هزار نفر را، از جمله آمریکاییان، گرفته است. با اقدام امروز مجلس نمایندگان، ما این پیام محکم را ارسال میکنیم که ایالات متحده اجازه نخواهد داد این تهدید نادیده گرفته شود. این تدابیر مهم، تحریمهای جدید را علیه نظام مالی حزب الله اعمال و آن (گروه) را بابت اقدامات جنایتکارانه و مخربش پاسخگو میکند.»
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، یکی از این مصوبه روز چهارشنبه، دولت ایالات متحده را موظف میکند افراد و شرکتهایی را که در جهت تامین منابع مالی مورد نیاز و همچنین جذب نیرو برای آن گروه شبه نظامی فعالیت میکنند تحت تحریم قرار دهد.
در دیگر مصوبه هم که در همین ارتباط تصویب شد، از کاخ سفید خواسته شده است شورای امنیت سازمان ملل متحد را برای اعمال تحریم های بین المللی علیه حزب الله به دلیل استفاده از غیرنظامیان به عنوان سپر انسانی تحت فشار بگذارد.
یک لایحه دیگر نیز برای اعمال تحریم های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران در واکنش به برنامه توسعه برنامه موشکی بالیستیک آن کشور در دستور کار قانونگذاران آمریکایی قرار دارد و در نشست روز پنجشنبه به رأی گذاشته خواهد شد.
موافق و مخالف چه گفتند
در جلسه تصویب این مصوبات، اد رویس رئیس کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان آمریکا گفت: برپایه این طرح دولت موظف است تحقیق جامعی با هدف شناسایی شرکتها، بانکها؛ نهادها و افراد ایرانی و خارجی که عرضه کننده کالا و قطعات برای برنامه موشک بالستیک رژیم هستند انجام داده و آنها را پس از شناسایی، تحریم کند. هدف این کار قطع همکاری بین رژیم ایران و شرکتهایی است که برنامه موشک بالستیک ایران را تغذیه می کنند. این طرح رابطه بانکهایی را که در تامین مالی برنامه موشکی ایران دخالت دارند، با سیستم بانکی جهانی نیز قطع می کند.
همچنین الیوت انگل، عضو ارشد دموکرات این کمیته نیز در حمایت از این طرح آنرا از ضرورتهای سیاست خارجه آمریکا دانست.
وی گفت: شکی نیست که مقابله با ایران باید یکی از اولویتهای سیاست خارجی آمریکا بماند. ایران یکی از پرکارترین پرورش دهندگان تروریسم در جهان است و به صورت سیستماتیک حقوق بشر را نقض می کند. ضمن آنکه همچنان شاهرگ حیات رژیم سرکوبگر اسد در سوریه است. ایران با گسترش برنامه نامشروع موشک بالستیک خود یکی از چالشهای ماست.
همچنین کوین مک کارتی رهبر اکثریت جمهوریخواه مجلس نمایندگان هم گفت: حتی اگر برجام کاملا اجرا شود این رژیمی است که همچنان مرگ بر آمریکا سر می دهد، تکرار می کنم مرگ بر آمریکا سر می دهد. برپایه برجام یک روز پس از اتمام آن می تواند سلاح اتمی داشته باشد. ایران بدون اهمیت به مفاد برجام اقدامات برهم زننده در منطقه مانند اختلاف افکنی بین شیعیان و اهل سنت را اجرا می کند که خاورمیانه را چندپاره کرده است.
مایک مک کال رئیس کمیته امنیت داخلی مجلس نمایندگان نیز در این جلسه گفت: متاسفانه برجام مملو از نقص است، زیرا که برنامه اتمی ایران را ریشه کن نکرده است. با آزاد کردن پولهای بلوکه شده، مقامات تهران قدرتمندتر شدند. این توافق نتوانست جلوی دیگر اقدامات مخرب تهران را مانند حمایت از تروریسم، برنامه موشک قاره پیما را بگیرد. بنابراین ما امروز اینجا راههای دیگر اعمال فشار را پی گیری می کنیم. خوشبختانه مجلس نمایندگان با دیگر طرحهای خود جلوی آنرا خواهد گرفت.
نگرانی آمریکا
ایالات متحده آمریکا می گوید ایران به روح برجام متعهد نیست. آمریکا می گوید سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از گروه های تروریستی در خاورمیانه از جمله حزب الله لبنان برای بی ثبات سازی در خاورمیانه حمایت مالی و تسلیحاتی می کند. همچنین ایران برنامه موشکی خود را ادامه می دهد که در قطعنامه شورای امنیت صریحا ایران از آزمایش موشک بالستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع شده است. نقض حقوق بشر از دیگر انتقادات آمریکا به ایران است.
رئیس جمهوری ایالات متحده بعد از ظهر جمعه ۲۱ مهر ۱۳۹۶ استراتژی جدید واشنگتن در برابر ایران را اعلام کرد و با بیان این که نمیتواند پایبندی تهران به توافق اتمی دو سال پیش با قدرتهای جهانی را تایید کند، از استراتژی جدید علیه ایران خبر داد و گفت این استراتژی با اعمال تحریمهای سنگین علیه سپاه پاسداران ایران آغاز میشود.
با اعلام عدم پایبندی ایران به توافق هسته ای از سوی پرزیدنت ترامپ، بنا به قانون، کنگره دو ماه فرصت دارد که تصمیم بگیرد که تحریم های هسته ای ایران را باز گرداند و یا قانونی برای تشدید نظارت بر برجام و فشار بر ایران تصویب کند.