ماهها پيش از آن که گروه افراطی موسوم به «دولت اسلامی» شهر موصل در عراق را تحت کنترل کامل خود درآورد، اعضای اين گروه تروريستی در جهت تامين مالی نقشههای خود برای برپایی خلافتی به سبک قرون اولیه پس از ظهور اسلام فعاليت میکردند.
خبرگزاری رویترز روز پنجشنبه در گزارشی به نقل از یک سبزیفروش در موصل، که از ترس اقدامات تلافیجويانه داعش نخواست نامش فاش شود، نوشت وقتی او از دادن پول به اعضای آن گروه خودداری کرد، پيکارجويان داعش به عنوان هشدار، بمبی را در مقابل مغازه او منفجر کردند.
وی در ادامه گفت «اگر کسی بازهم جرأت میکرد و به آنها پول نمیداد، قدم بعدی اين بود که او را بربايند و از خانوادهاش اخاذی کنند.» او همچنین گفت در شش ماه نخست سال جاری ماهيانه ۱۰۰ دلار به آنها میداد و هربار در ازای آن قبض رسيدی دريافت میکرد که روی آن نوشته شده بود «از آقای ... مبلغ ... جهت حمايت از مجاهدين دريافت شد.»
داستان اين سبزیفروش نشان میدهد که داعش از مدتها پيش بطور سيستماتيک برای تصرف بخشهایی از سرزمينهای عراق و سوريه سرگرم جمعآوری امکانات مالی بود. بنا بر گزارش خبرگزاری رويترز، کارگر ديگری در موصل نیز اين روش جمعآوری پول توسط پیکارجویان گروه داعش را مورد تائيد قرار داد.
سبزیفروش عراقی که از روی سرخوردگی و ترس، مغازه خود را بست و اکنون راننده تاکسی است، در ادامه گفت «نظام مالياتی آنها خوب سازمان يافته بود. آنها از هرکس که میتوانستند پول میگرفتند، بقال، خردهفروش، صاحب پمپ بنزين، کارخانهدار کوچک، شرکت بزرگ، حتی از داروخانهها و مطب پزشکان.
به نظر میرسد داعش از الگوهای خود در دوران قديم، در زمينه جمعآوری عوارض و ماليات درسهايی گرفته باشد. به اين ترتيب گروه دولت اسلامی توانسته اعتياد خود به پول حاميان خصوصیاش در پارهای از شيخنشينهای خليج فارس را درمان کند، و به موقع هم ترک اعتياد کرد، زيرا اينگونه تبادلات مالی اخيرا زير ذرهبين وزارت خزانهداری آمريکا قرار گرفته است.
اکنون بهجای حساب کردن روی کمکهای فردی ثروتمندان حاشيه جنوبی خليج فارس، داعش برای اداره امور «دولت» خود رسما دست به تاسيس نظامی زده که تماما متکی به منابع مالی داخلی است که اين شامل جمعآوری زکات، باجگيری و از همه مهمتر، فروش نفت، است.
این نشان میدهد که قطع دسترسی این گروه به منابع محلی، که کنترل مناطق به دست آورده را آسانتر و تهديد خاورميانه و غرب را تقويت میکند، سخت تر خواهد شد.
با این وجود، اگر ماموریت باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا در مورد «تقليل و از بین بردن» داعش با موفقيت همراه شود، و پيکارجويان آن گروه افراطی قلمرو خود را به تدریج از دست بدهند، تا جایی که مجبور شوند برای ادامه مقاومت دربرابر نيروهای ائتلاف، بر منابعی در خارج از کشور تکيه کنند، آنگاه اهداکنندگان مالی منطقهای احتمالا در ماههای آتی مهمتر خواهند شد.