علی عسگری سینماگر ایرانی که با فیلم جدید خود «آیههای زمینی» در جشنواره فیلم کن درخشید، از سوی مقامات جمهوری اسلامی ممنوعالخروج شده است و حق فعالیتهای سینمایی ندارد.
به گزارش «ورایتی»، گذرنامه علی عسگری که آیههای زمینی، تنها فیلم حاضر در جشنواره کن امسال را بصورت مشترک با علیرضا خاتمی ساخته است، پس از بازگشت به ایران ضبط شد.
به نوشته ورایتی، مقامات ایرانی میخواهند تا از حضور علی عسگری در جشنوارههای بینالمللی جلوگیری کنند، و در تلاش برای ساکت کردن این سینماگر جوان، او را با مجازات زندان تهدید کردند.
این منبع خبری یادآور میشود که این همان روشی است که «رژیم ایران» برای برخورد با سینماگران منتقد خود استفاده میکند. اخیرا سعید روستایی، کارگردان «برادران لیلا» و تهیهکننده این فیلم به دلیل اکران آن در جشنواره سال گذشته کن، به شش ماه حبس محکوم، و از فعالیتهای سینمایی محروم شدند.
«آیههای زمینی» اثری طنزآمیز درباره حکومت ایران است و زندگی روزمره مردم از همه اقشار دنبال میکند. این فیلم به شیوه جذابی محدودیتهای فرهنگی، مذهبی، و سازمانی تحمیل شده بر مردم توسط مقامات مختلف از معلمان مدرسه گرفته تا بوروکراتها را به تصویر میکشد.
علیرضا خاتمی، فیلمساز ایرانی آمریکایی مقیم کانادا که «آیههای زمینی» را بصورت مشترک با عسگری کارگردانی کرده است، به ورایتی می گوید که «در دوسال گذشته، تشدید وحشتناک سانسور بر سینمای ایران توسط رژیم را مشاهده کرده است، که به طور فزاینده ای فیلمسازان را به انزوا کشانده و روشهای خلاقانه آنها را محدود میکند.»
به گفته آقای خاتمی، آیههای زمینی، به نوعی بازتابدهنده واقعیتهای ایران است، زیرا بسیاری از دیالوگهای فیلم ریشه در تجربیات واقعی دارد، و روایت سینمایی آنها، فقط یک اثر تخیلی نیست. او با اشاره به اینکه پیامدهای این ماجرا نصیب علی عسگری، دوست و همکارش شده است، از مهارت رژیم ایران در اعمال ارعاب، ابراز تأسف میکند.
به گفته علیرضا خاتمی، جمهوری اسلامی فراتر از بازبینی و سانسور محتوا، مجموعهای از تهدیدها و پیامدهای قانونی را علیه سینماگران ایرانی به کار میگیرد. آقای خاتمی میگوید: «هدف اصلی حکومت غیرقابل انکار است، نظارت و کنترل روایت سینمایی ایران و اطمینان از پایبندی کامل به روایت ایدئولوژیک آنها.»
ژان کریستف سایمون در بوتیک فیلمز، پخشکننده جهانی آیههای زمینی، ضمن ابراز نگرانی از وضعیت علی عسگری، بر اهمیت حمایت جامعه جهانی سینما و رسانههای بینالمللی از سینماگران و هنرمندان ایرانی تاکید کرد. او در ادامه داد: «متاسفانه این نمونه دیگری از تلاش مقامات ایرانی برای محدود کردن فیلمسازان و به طور کلی آزادی مردم در ایران است، بهویژه پس از دستگیری سعید روستایی، سینماگر ایرانی.»
این شرکت سینمایی در سالهای اخیر با بسیاری از سینماگران ایرانی همکاری کرده است، به ویژه محمد رسولاف که با فیلم «شیطان وجود ندارد»، برنده خرس طلایی جشنواره فیلم برلین در سال ۲۰۲۰ شد.
کاوه فرنام، تهیهکننده سینمایی درباره صدور چنین احکامی برای سینماگران ایرانی به بخش فارسی صدای آمریکا میگوید: «بیتردید سلب حق سفر آن هم سفرهایی به منظور حضور در جشنوارههای سینمایی، نه تنها لطمه کاری و شخصی به سینماگران میزند، صدمهای برای سینمای ایران و ممانعت از اعتبار سینمای مستقل ایران خواهد بود.»
آقای فرنام، از اعضای کانون فیلمسازان مستقل ایران در ادامه میافزاید: «فشار، خشونت، و فضاسازی امنیتی که کل جامعه را در برگرفته، بیتردید به جامعه سینمایی و هنرمندان برجستهاش نیز وارد میشود، احضار بازجویی، فشار و تهدید برای اعترافات دروغین و اجباری.»
او میگوید: «تهدیدی که بیش از هر چیز نماینگر ترس و وحشت حاکمیت است، ترس از مردم و جامعه و ترس از نفوذ و تاثیر سینماگران بر مردم، ولی کار ادامه دارد.»
در تنظیم این مطلب از گزارش ورایتی استفاده شده است.