کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برونمرز، روز شنبه ۲۴ شهریور در بیانیهای در آستانه دومین سالگرد اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در ایران نوشت که «به پیروزی این جنبش در برابر بیش از چهار دهه سرکوب فیزیکی، روانی و فرهنگی، جامعه ایران باور دارد.»
در این بیانیه گفته شده است که «در دومین سالگرد جنبش زن، زندگی، آزادی، یاد مهساها، نیکاها، خدانورها، ساریناها، شاهوها، و صدها جوانی که توسط حکومت اسلامی در ایران کشته شدند، یاد هزاران زندانی سیاسی، آسیبدیدگانی که در اثر شلیک گلولههای مامورین چشمان خود را از دست دادند، اعدامشدگان، شکنجهشدگان، و همچنین فعالینی که در اثر آزارهای حکومت مجبور به خودکشی شدند، را گرامی میداریم.»
این کانون افزود: «به تلاشگران آزادی و برابری حقوقی، به مادران دادخواه، هنرمندان دربند و تحت فشار و یا ممنوعالکار، و همه انسانهای آزادیخواهی که برای تغییر و حقوق انسانی در ایران تلاش میکنند، درود میفرستیم.»
کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برونمرز یادآور شد که دستگاه «بیرحم» سرکوب حکومتی در ایران بهرغم تمام امکاناتی که در اختیار دارد، نتوانسته وضعیت جامعه را به پیش از جنبش باز گرداند.
در ادامه بیانیه آمده است که زنان «شجاع» ایران همچنان در صف اول مبارزه در مقابل تحمیل حکومتی حجاب اسلامی و سلب حقوقشان توسط جمهوری اسلامی مقاومت میکنند.
به گفته این کانون، بخشی از هنرمندان سینما از ساختن فیلم با حجاب اجباری امتناع میکنند و از همکاری با نهادهای حکومتی سرباز میزنند، و بخش بزرگی از مردم ایران به حکومت پشت کردهاند.
کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تئاتر برونمرز اشاره کرد که نقش پررنگ زنان در مقاومت در برابر حکومت قتل و کشتار و اعدام، باعث شد تا برای بزرگداشت جنبش، نخستین جشنواره فیلم «زن، زندگی، آزادی» را با موضوع زنان و اقلیتها برگزار کند.
کانون در پایان بیانیه خود گفت که «ما به پیروزی این جنبش در برابر بیش از چهار دهه سرکوب فیزیکی، روانی و فرهنگی جامعه ایران باور داریم و خود را در کنار همه آزادیخواهانی میبینیم که برای یک ایران آزاد و بدون سانسور و سرکوب تلاش میکنند.»
نخستین جشنواره فیلم «زن زندگی آزادی» با الهام از جنبش مهسا «ژینا» امینی و اعتراضات سراسری اخیر در ایران، از روز ۲۶ شهریور به مدت ۶ روز در چند شهر آمریکا، کانادا، و اروپا، برگزار میشود.
شبنم فرشادجو، از اعضای کانون هنرمندان ایرانی فیلم و تأتر برونمرز، و سخنگوی جشنواره، به صدای آمریکا گفته که از میان آثار دریافت شده از کشورهای مختلف از جمله ایران، ۲۸ فیلم در چهار بخش سینمای مستند، داستانی، تجربی، و نقاشی متحرک، انتخاب و توسط هیئت داوران مورد بررسی قرار خواهند گرفت.
ماری کمرون (سینماگر استرالیایی)، مریم کشاورز، مریم پالیزبان، پویا محسنی، اشکان خطیبی، و پگاه آهنگرانی، اعضای هیئت داوران نخستین جشنواره فیلم «زن زندگی آزادی» به ریاست مرجان ساتراپی هستند.
حسین خندان، از اعضای کانون و مدیر جشنواره، به صدای آمریکا گفته که با توجه به اینکه کانون «هنرمندان ایرانی فیلم و تأتر برونمرز» در بستر جنبش انقلابی «زن زندگی آزادی» شکل گرفت، طبیعی بود که محور اصلی این جشنواره نیز براساس گرامیداشت اهداف مترفی این جنبش انقلابی باشد.
او درباره چینش هیئت داوران میگوید: «سعی کردیم علاوه بر جهانی بودن و سرشناس بودن آنها، از کسانی دعوت کنیم که در جریان جنبش زن، زندگی، آزادی، بسیار فعال بودند. مرجان ساتراپی، سرشناسترین چهره است که ریاست هیئت داوران را بر نیز عهده دارد. او علاوه بر انتشار کتابی درباره زن، زندگی، آزادی، بسیار به این جریان ایمان دارد، تا آنجا که معتقد است این جنبش مهمتر و با ارزشتر از انقلاب مشروطه است.»