مصوبه اخیر کنگره آمریکا در ایجاد محدودیت در روند صدور ویزا برای شهروندان ۳۸ کشور عمدتا اروپایی که به ایران، عراق، سوریه یا سودان سفر کرده باشند، نگرانی هایی در مورد صنعت گردشگری ایران بوجود آورده است.
بر اساس مصوبه جدید کنگره، شهروندان کشورهایی که برای سفر به ایالات متحده در چارچوب برنامه موسوم به "ویزا ویور" نیازی به دریافت ویزا نداشتند، چنانچه در طول پنج سال گذشته به یکی از چهار کشور مذکور سفر کرده باشند، باید برای اقدام به دریافت ویزا کنند.
اجرای این مصوبه که با امضای ریاست جمهوری ایالات متحده به قانون تبدیل شده است، می تواند باعث کاهش رغبت جهانگردان برای سفر به ایران شود.
برخلاف سوریه و عراق که حضور گروه داعش و درگیریهای داخلی آنها را به مکان پرمخاطره ای برای سفر گردشگران تبدیل کرده، ایران در دو سال اخیر جذابیت بیشتری برای گردشگران پیدا کرده است.
صنعت گردشگری ایران از زمان روی کار آمدن دولت حسن روحانی و مذاکرات بین المللی برای حل پرونده هستهای تهران صورت گرفت، با رشد روبرو بوده است.
به گفته مسعود سلطانی فر رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی وگردشگری ایران در مجموع آمار گردشگران خارجی در شش ماه نخست سال ۹۴ نزدیک به ۳ میلیون نفر بوده، که در مقایسه با مدت مشابه سال قبل بیش از ۸ درصد رشد داشته است.
به گفته آقای سلطانی فر در دو سال گذشته گردشگری ایران با میانگین رشد ۱۲درصدی روبرو بوده که سه برابر میانگین جهانی است.
گرچه مصوبه جدید کنگره آمریکا نگرانی هایی را درمورد کاهش سفر گردشگران به ایران در پی داشته، اما همچنان موانعی در داخل ایران برای رشد صنعت گردشگری وجود دارد. حجاب اجباری، ممنوعیت مصرف مشروبات الکلی و غیر قابل استفاده بودن کارتهای اعتباری بین المللی در داخل ایران از جمله این موانع هستند.
بر اساس گزارش سازمان جهانی گردشگری، ایران رتبه دهم جاذبه های باستانی و تاریخی، و رتبه پنجم جاذبه های طبیعی جهان را دارد، اما همچنان سهمش از صنعت جهانی گردشگری، تنها حدود نیم درصد است.