تام کاتن و تد کروز، دو سناتور جمهوریخواه، طرحی را به سنای آمریکا ارائه داده اند که در صورت تصویب، تحریم هایی را علیه دولت های خارجی که شهروندان آمریکایی را گروگان بگیرند، اجرایی می کند.
سایت سناتور کاتن این خبر را روز سه شنبه ۱۴ آبان اعلام کرد.
در این گزارش آمده، تام کاتن سناتور جمهوریخواه آرکانزاس و تد کروز سناتور جمهوریخواه تگزاس طرح شان را با نام «قانون علیه گروگانگیری جهانی» ارائه کرده اند و از رئیس جمهوری آمریکا خواسته اند که مقام های رسمی دولت های خارجی را برای گروگان گرفتن شهروندان آمریکایی پاسخگو و مسئول بداند و آنها و خانواده شان را از دریافت ویزای ورود به آمریکا محروم کند.
سناتور کاتن درباره این طرح گفت: «اگر شما در آدم ربایی آمریکایی ها دست دارید، نباید بتوانید فرزندانتان را برای تحصیل در دانشگاه های آمریکایی یا تعطیلات پرخرج به ایالات متحده بفرستید. لایحه ما با مسدود کردن دارایی ها و ممنوع کردن مسافرت کسانی که آمریکایی ها را گروگان بگیرند، آنها را مجازات میکند.»
سناتور کروز نیز گفت: «رژیمهای بیرحم و گروههای تروریست در سراسر جهان به امید امتیازگیری از ایالات متحده، آمریکاییان را دستگیر کرده و از آنها به عنوان گروگان استفاده میکنند. ما نباید این امید را به آنها بدهیم.»
طرح این دو سناتور جمهوریخواه یک روز بعد از سالگرد گروگانگیری کارکنان سفارت آمریکا در ایران ارائه شده است.
پیش از این گزارش شده بود که فرزند معصومه ابتکار، از گروگانگیران چهل سال پیش، در آمریکا کار و تحصیل می کند.
پیشتر، وزارت خارجه آمریکا درآستانه چهلمین سالگرد اشغال و گروگانگیری در سفارت آمریکا در تهران خواستار آزادی شهروندان آمریکایی شده است. در راستای خواستهای دوازده گانه آمریکا از مقامات تهران برای تغییر رفتارشان، مقامات آمریکا بارها از جمهوی اسلامی خواستهاند تا آمریکاییهای دربند در ایران را فورا آزاد کنند.
پیش از این و در دی ماه ۱۳۹۷ مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا در دو توئیت به مناسبت سالگرد آزادی گروگانهای آمریکایی از ایران، عکسی از آنها منتشر کرد و تلویحا گفت که گروگان گیری از همان ابتدا با تاریخ جمهوری اسلامی ایران عجین بوده است.
وزیر خارجه آمریکا در توئیت دیگری، علی خامنه ای، حسن روحانی و محمدجواد ظریف را مخاطب قرار داد و گفت آنها باید با آزادی فوری «باب لوینسون»، «ژئو وانگ»، «باقر و سیامک نمازی» و دیگر گروگانها، به «گروگانگیری و کارزار ترور» پایان دهند.
اکنون و در آستانه چهلمین سالگرد اشغال و گروگانگیری در سفارت آمریکا در تهران، نگاهی میاندازیم به شهروندان آمریکایی زندانی در ایران:
رابرت لوینسون
رابرت (باب) لوینسون، کارمند بازنشسته بخش مبارزه با جرائم سازمان یافته پلیس فدرال آمریکا (افبیآی) که بیش از ۱۲ سال پیش برای تحقیق درباره قاچاق سیگار به جزیره کیش سفر کرده بود، در ایران ناپدید شد. از آقای لوینسون در این سالها بجز چند عکس و ویدئو که در محلی نامشخص گرفته شده و او را به شدت تکیده نشان میدهد، خبری به دست نیامده است. مقامات دولت آمریکا معتقدند جمهوری اسلامی اطلاعاتی درباره او دارد، اما ایران این موضوع را رد کرده است.
برای اطلاعات بیشتر به صفحه ویژه صدای آمریکا درباره رابرت لوینسون بروید.
سیامک و باقر نمازی
سیامک نمازی و پدر او باقر نمازی، دو شهروند آمریکایی ایرانیتبار هستند که بیش از سه سال است که در ایران در زندان به سر میبرند. سیامک نمازی، از مدیران یک شرکت بازرگانی نفتی، مهر ۱۳۹۴ بازداشت و به اتهام «همکاری با دولت متخاصم آمریکا» به ۱۰ سال زندان محکوم شد. باقر نمازی نیز که چند ماه پس از بازداشت پسرش برای پیگیری وضعیت او به ایران سفر کرده بود، بازداشت شد. او نیز با اتهام مشابه پسرش به ۱۰ سال زندان محکوم شد. باقر نمازی که در هنگام بازداشت ۸۰ سال داشت از بیماری قلبی رنج می برد.
ژیو وانگ
ژیو وانگ، شهروند آمریکایی متولد چین، دانشآموخته دانشگاه پرینستون، و دانشجوی دکترای تاریخ، مرداد ۱۳۹۵ در حالی که در سفری پژوهشی به تهران برای پروژه تحقیقاتی خود در مورد حکومتداری و دیوانسالاری در دوران قاجار بود، بازداشت شد. او یک سال پس از بازداشت به اتهام جاسوسی محاکمه و به ۱۰ سال زندان محکوم شد.
مایکل وایت
مایکل وایت، از سربازان پیشین ارتش آمریکا، دیگر آمریکایی زندانی در ایران است که از تابستان ۹۷ در زندان به سر میبرد. او که برای دیدار با دوست دخترش به مشهد سفر کرده بود، پس از بازداشت بابت توهین به رهبر جمهوری اسلامی به ۲ سال و بابت انتشار عکسی خصوصی در اینستاگرام به ۱۰ سال زندان محکوم شد. مادر آقای وایت گفته او یک نجات یافته از سرطان است که تا پیش از سفر به ایران در حال درمان بوده و ماندن در زندان او را با خطر مرگ روبرو میکند.