لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۰:۴۵

جیسون برادسکی: آمریکا نمی‌تواند شهرت «مسموم» جمهوری اسلامی را تغییر دهد؛ شرکت‌ها حتی «با توافق» هم تمایلی به تجارت با ایران ندارند


جیسون برادسکی - آرشیو
جیسون برادسکی - آرشیو

جیسون برادسکی، مدیر سیاست‌گذاری سازمان «اتحاد علیه ایران هسته‌ای»، در گفت‌و‌گویی با بخش فارسی صدای آمریکا گفته است که آمریکا و متحدان اروپایی‌اش در مذاکرات جاری بر سر احیای توافق هسته‌ای برجام، مجبور خواهند بود در اوایل و یا اواسط ماه فوریه در مورد آينده مذاکرات هسته‌ای با ایران تصمیم‌گیری کنند.

او در پاسخ به این پرسش که با توجه به هشدارهای دیپلمات‌ها در نشست ماه دسامبر شورای امنیت سازمان ملل متحد مبنی بر این که زمان برای ادامه گفت‌و‌گوهای هسته‌ای با ایران محدود است و برجام ممکن است ظرف «چند هفته» فروبپاشد، مذاکرات با جمهوری اسلامی ایران تا چه زمانی ممکن است ادامه یابد، گفت که از نظر فنی یک «ساعت» وجود دارد که «بسیار واقعی» است، «و پس از یک دوره زمانی مشخص، احتمالاً اوایل فوریه و حداکثر تا اواسط فوریه، ایالات متحده و سه متحد اروپایی‌اش [در مذاکرات احیای برجام] باید در مورد آینده مذاکرات هسته‌ای با ایران تصمیم بگیرند.»

به اعتقاد آقای برادسکی، که سازمان او از مخالفان برنامه هسته‌ای ایران و احیای توافق سال ۲۰۱۵ «برجام» است، اگر سرعت پیشرفت‌های تهران در برنامه هسته‌‌ای از سرعت مذاکرات همچنان بیشتر باشد، ادامه فضای فعلی مذاکرات «پایدار نیست.»

به گفته آقای برادسکی «در مواجهه با رژیمی که اکنون دولت آن توسط ابراهیم رئیسی، متهم به جنایت علیه بشریت، رهبری می شود»  و یا «معاون اقتصادی» او، محسن رضایی که تحت تعقیب پلیس بین‌الملل، اینترپل، قرار دارد و برای او «اعلان قرمز» صادر شده است، معامله با ایران برای شهرت شرکت‌ها «خطر قابل توجهی وجود دارد.»

جیسون برادسکی در پاسخ به این سوال که «اگر مذاکرات وین شکست بخورد، چه اتفاقی خواهد افتاد؟» گفت که به نظر او در آن صورت «واشنگتن موضع قهرآمیزتری را در قبال جمهوری اسلامی اتخاذ می‌کند.» او توضیح داد که واشنگتن تحریم‌های بیشتری را اعمال خواهد کرد، برای انزوای دیپلماتیک جمهوری اسلامی ایران خواهد کوشید، «بازدارندگی معتبر نظامی» را گسترش خواهد داد، و «همچنین به عملیات مخفیانه بیشتری برای کند کردن برنامه هسته‌ای ایران چراغ سبز نشان خواهد داد.»

برادسکی همچنین گفت که در صورت شکست مذاکرات برجام ممکن است سه کشور اروپایی (موسوم به ای۳)، بنا بر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد به «مکانیسم ماشه متوسل شوند» که به گفته او «منجر به [به صدا درآمدن] ‌ناقوس مرگ نهایی برجام خواهد شد.»

او همچنین گفت که در پی شکست احتمالی مذاکرات برجام، «ایران با لفاظی‌های آتشین واکنش نشان خواهد داد، به پیشبرد برنامه هسته‌ای خود ادامه خواهد داد، اما نه به حدی که باعث حمله نظامی توسط اسرائیل و یا ایالات متحده شود. به عبارت دیگر - یک بحران کنترل شده» را پیش می‌آورد.

نفتالی بنت، نخست وزیر اسرائيل، اخیرا در سخنانی مجازی خطاب به «مجمع جهانی اقتصاد» در داووس، ایران را «اختاپوس ترور و بی‌ثباتی» خواند و گفت ریختن «میلیاردها دلار» در آن باعث افزایش ترور می‌شود. او گفت سرمایه گذاری در ایران «با توافق یا بدون توافق»، سرمایه گذاری درستی نیست.

در صورت شکست مذاکرات برجام ممکن است سه کشور اروپایی (موسوم به ای۳)، بنا بر قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد به «مکانیسم ماشه متوسل شوند» که به گفته او «منجر به [به صدا درآمدن] ‌ناقوس مرگ نهایی برجام خواهد شد.»
جیسون برادسکی، مدیر سیاست‌گذاری سازمان اتحاد علیه ایران هسته‌ای

به گفته جیسون برادسکی، بازار ایران «ریسک‌های تجاری شدیدی دارد» و با توافق یا بدون توافق هسته‌ای ایران، این ریسک‌های شدید در بازار ایران باقی می ماند.

برادسکی، که سازمانش در گذشته شرکت‌ها را از معامله با ایران برحذر داشته‌ است، گفت شرکت‌های تجاری با معامله با ایران شهرت خود را به خطر می‌اندازند؛ چرا که فضای «رهبری ایران» با توجه به شهرت آن «بسیار مسموم» است. مدیر سیاست‌گذاری سازمان اتحاد علیه ایران هسته‌ای در توضیح بیشتری می‌گوید که «در مواجهه با رژیمی که اکنون دولت آن توسط ابراهیم رئیسی، متهم به جنایت علیه بشریت، رهبری می شود» و یا «معاون اقتصادی» او، محسن رضایی که تحت تعقیب پلیس بین‌الملل، اینترپل، قرار دارد و برای او «اعلان قرمز» صادر شده است، معامله با ایران برای شهرت شرکت‌ها «خطر قابل توجهی وجود دارد.»

هشدار قرمز پلیس بین‌الملل برای محسن رضایی
هشدار قرمز پلیس بین‌الملل برای محسن رضایی

جیسون برادسکی می‌گوید دولت رئیسی «تحریم شده‌ترین و تحت تعقیب‌ترین» دولت در تاریخ جمهوری اسلامی ایران است و در حالی که با خطر واقعی بازگشت تحریم‌ها روبرو است و با توجه به عدم پذیرش سیاسی برجام، تعداد کمی از کشورها یا شرکت‌های مسئول به معامله با ایران تمایل دارند. آقای برادسکی همچنین یادآور می‌شود که قدرت تغییر فضای اطراف شهرت مسموم جمهوری اسلامی برای آن که شرکت‌ها با آن معامله کنند، «از دست ایالات متحده خارج است.»

آیت الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، محسن رضایی (دوم از چپ در ردیف جلو) نیز در تصویر دیده می‌شود - آرشیو
آیت الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، محسن رضایی (دوم از چپ در ردیف جلو) نیز در تصویر دیده می‌شود - آرشیو

به نظر برادسکی، «ایالات متحده برای رسیدگی به پرونده هسته‌ای و فعالیت‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران، باید از متحدان و شرکای خود در منطقه - اسرائیل، بحرین، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و دیگران - «برای بازدارندگی در برابر تحریکات ایران» حمایت کند. او می‌گوید که «صدور بیانیه‌ها، صدور تحریم‌های مقطعی و انجام حملات هوایی گاه به گاه، کافی نخواهد بود.»

جیسون برادسکی می‌گوید این تفکر که امضای توافق هسته‌ای به رئیس جمهوری آمریکا اجازه می‌دهد که تمرکز خود را روی چین بگذارد، واقعی نیست. به گفته او، «عدم پاسخگویی به حمله بقیق و خریص در سال ۲۰۱۹ (تاسیسات نفتی آرامکو در عربستان)، به کشتی مرسر‌ استریت در سال ۲۰۲۱، و عدم پاسخ (تا به امروز) به حمله اخیر پهپادی و موشکی به امارات تنها باعث جسارت ایران خواهد شد.»

تاسیسات آرامکو پس از حمله پهپادی
تاسیسات آرامکو پس از حمله پهپادی

او می‌گوید که «بازگشت به برجام همچنین تنها منابع بیشتری را در اختیار رژیم قرار می دهد و به همین دلیل است که باید یک کارزار هماهنگ برای بررسی تجاوزات ایران در منطقه وجود داشته باشد - با توافق یا بدون توافق.»

ایران دست داشتن در حملات مورد اشاره را رد کرده است، اما کارشناسان و مقامات غربی پیشتر گفته‌اند که ایران پشت حمله به تاسیسات آرامکو و کشتی مرسر استریت بوده است.

مقامات دولت آمریکا می‌گویند که بهترین روش برای ممانعت از رسیدن ایران به توافق هسته‌ای، راه حل دیپلماتیک است. آنها همچنین تاکید کرده‌اند که پس از برجام، به دنبال توافق جامع‌تری خواهند بود. این در حالی است که گزارش‌ها حاکی از آن است که سرعت مذاکرات وین، بسیار کند پیش می‌رود. راب مالی، فرستاده ویژه آمریکا در امور ایران، اخیرا اعلام کرد که آزادی شهروندان آمریکایی بازداشت شده در ایران، یک پیش‌‌نیاز برای رسیدن به توافق است.

XS
SM
MD
LG