وبسایت رادیو فرانسه در مطلبی به تجزیه و تحلیل گشتهای ارشاد و پلیس امنیت اخلاقی در دوران حضور جمهوری اسلامی در ایران پرداخته است.
در این مطلب آمده نیروهای پلیس در ایران دهههاست که با زنان برخورد و آنها را تهدید میکنند و در صورت زیر پا گذاشتن قوانین سختگیرانه پوشش مد نظر جمهوری اسلامی ، در معرض تذکر کلامی، دستگیری و ضرب و شتم وحشیانه قرار میگیرند.
این وبسایت به نقل از یک دختر ۲۶ ساله مینویسد: «آنها مرا در کنار مترو به علت داشتن «پیرسینگ» و لباس نامناسب «بنا به قوانین ایران» دستگیر کردند. خیلی ترسیده بودم و تمام مدت گریه میکردم ، اما بعد از تذکر کلامی رهایم کردند.»
در ادامه این مطلب با اشاره به واقعیت مرگ مهسا امینی نوشته شده: «اما بسیاری وضعیتی بدتر را تجربه میکنند. یکی از آنها مهسا امینی ۲۲ ساله بود که در روز ۲۵ شهریور، توسط پلیس امنیت اخلاقی دستگیر و بعد از سه روز اعلام شد که درگذشته است. مرگ او که فعالان آن را ناشی از ضربه به سر و مقامات آن را به علت بیماری می دانند، آتش اعتراضات به حجاب اجباری را در هفته های اخیر برافروخت. اعتراضاتی که در آن زنان جوان با سوزاندن روسری هایشان در برابر نیروی انتظامی ایستادگی کرده و شعار «زن، زندگی، آزادی» سر دادهاند.»
به نوشته وبسایت رادیو فرانسه ، پس از انقلاب اسلامی، در سال ۱۳۵۷ و اجباری شدن حجاب، گشت ارشاد در زمان محمود احمدینژاد بطور رسمی تاسیس و گشت های خود را از سال ۱۳۸۵ آغاز کرد.
براساس این یادداشت ،گشت ارشاد که معمولا از مردانی با لباس سبز سپاهی و زنانی با چادر سیاه تشکیل می شود ، همیشه از موضوعات بحثبرانگیز در میان کاندیداهای ریاست جمهوری بوده است.
در تیر ماه سال گذشته، ابراهیم رئیسی «رئیس جمهوری کنونی» خواستار بسیج تمام نهادهای دولتی برای اجرای قانون حجاب شد که در دوران حسن روحانی رئیس جمهور سابق ، کمی آسانتر گرفته میشد. ولی زنان به ویژه در شهرهای بزرگ به بیتوجهی به قوانین ادامه دادند.
اپلیکیشنی به نام گرشاد نیز به زنان کمک کرد تا مکان واحدهای پلیس اخلاق را شناسایی و از آنها دوری کنند.
در ماه های اخیر ، ویدیوهای پخش شده از خشونت گشت ارشاد با زنان در شبکههای اجتماعی، باعث افزایش حساسیت عمومی نسبت به این موضوع و ایجاد خشم مردم شد.
سیگال ۳۲ ساله، ایرانی مقیم قبرس که در هشت سالگی در خیابان، به علت بیحجابی به او تذکر داده شده و به رفتن به زندان تهدید شده این تجربه را بسیار وحشتناک توصیف می کند. او میگوید مجازاتها میتوانند فرستاده شدن به یک مرکز آموزشی،ثبت عکس به عنوان متهم، ضرب و شتم، شلاق، تجاوز یا حتی کشته شدن را شامل شود.
این وبسایت در پایان مینویسد :«بر اساس گزارشهای کاربران در شبکههای اجتماعی، با وجود ناپدید شدن پلیس اخلاق در روزهای اخیر، به نظر میرسد که این نیروها سختگیریهای خود را از طریق دوربینهای نظارتی و خبرچینهای ناشناس ادامه میدهند.»