لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۱۰

شلیک به معترضان در سقز و سنندج؛ اعتراض‌ها با شعار «مرگ بر دیکتاتور» از‌سر‌گرفته شد


اعتراضات سراسری ایران، تهران، ناصرخسرو، ۱۶ مهر ۱۴۰۱
اعتراضات سراسری ایران، تهران، ناصرخسرو، ۱۶ مهر ۱۴۰۱

اعتراضات سراسری ایران در بیست و دومین روز متوالی شدت گرفته و بنا بر گزارش‌های ویدئویی، در شماری از شهرها و همچنین دانشگاه‌ها جریان دارد. مأموران در چند شهر کردنشین از جمله سقز و سنندج به معترضان حمله کردند و در مرکز استان کردستان به راننده معترضی که بوق می‌زد، به طور مستقیم شلیک کردند.

شبکه حقوق بشر کردستان اعلام کرد که دانشگاه علوم پزشکی در سنندج توسط نیروهای ضدشورش و لباس شخصی محاصره شده است و «تاکنون کشته شدن دو معترض و زخمی شدن بیش از ۱۵ نفر» گزارش شده است.

همچنین منابع این شبکه از سنندج گزارش داده اند که «نیروهای سپاه پاسداران در خیابان جام جم» به صورت «خانه به خانه» به دنبال معترضان هستند و «در چندین خانه را به رگبار بسته‌اند» و به دنبال گسترده‌تر شدن اعتراضات در مرکز استان کردستان، «نیروهای ارتش برای سرکوب معترضان» در نقاط حساس سنندج مستقر شده اند.

در تهران، با گسترش اعتراضات در مناطق مرکزی ، ویدئوهای منتشر شده نشان می‌دهد که نیروهای نظامی در میدان فردوسی تهران مستقر شده‌اند.


بنا بر گزارش‌های ویدئویی، با وجود حضور گسترده نیروهای نظامی و امنیتی در حوالی میدان فردوسی، معترضان چند موتور ماموران را آتش زدند و این میدان را در مرکز تهران بستند.

و در جایی دیگر از پایتخت، بنا بر گزارش‌ها، در خیابان امیرآباد شمالی چند زن با پوشش چادر نیز در میان معترضان بودند و شعار «مرگ بر دیکتاتور» می‌دادند.

ایران در هفته چهارم اعتراض‌ها

روز شنبه ۱۶ مهر، دست‌کم استان‌های تهران، کرمان، فارس، خراسان، کردستان، البرز، مرکزی و اصفهان صحنه اعتراضات است. همچنین تظاهرات دانشجویی ادامه دارد و دختران دانشجو در پاسخ به حضور ابراهیم رئیسی در دانشگاه الزهرا شعار دادند: «آخوند باید گم بشه، رئیسی برو گم‌شو.»

همچنین شماری از شهروندان در سنندج، مرکز استان کردستان، در راهپیمایی اعتراضی شرکت کردند و رانندگان برخی خودروها نیز با بوق زدن از آنها حمایت کردند. گزارش‌های ویدئویی نشان می‌دهد یک مأمور حکومتی به طور مستقیم به یک راننده پراید گلوله شلیک کرده است.

تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی راننده را بی‌جان و خون‌آلود نشان می‌دهد.

اعتراضات در تهران در مناطق مختلف پایتخت در جریان است. در حوالی دانشگاه شریف، دود و ترافیک دیده می‌شود و به نظر می‌رسد معترضان در مقابل نیروهای حکومتی مقاومت می‌کنند.

اعتراضات دانشجویی دست‌کم در دانشگاه‌های تهران، علم و صنعت، شریف، الزهرا، و تربیت مدرس گزارش شده است.

در دانشگاه صنعتی شریف دانشجویان شعار می‌دهند: «نیکای ما رو بردند، جنازه‌ش رو آوردند.»

گزارشی ویدئویی از اعتراضات میدان امامت نارمک شماری از مردم را نشان می‌دهد که با مقاومت در مقابل نیروهای حکومتی شعار «مرگ بر دیکتاتور» می‌دهند.

بنا بر گزارش‌های تصویری، در حوالی بازار تهران، ده‌ها معترض در حال راهپیمایی هستند و شلیک مأموران موجب می‌شود معترضان نیز با شعار «بی‌شرف، بی‌شرف» به سمت آنها سنگ پرتاب کنند. پس از آن در تصویر شماری از مأموران در حال فرار دیده می‌شوند.

در گوهردشت، استان البرز، شماری از شهروندان با شعار «ایرانی باغیرت، حمایت حمایت» از همشهری‌های خود می‌خواهند به تظاهرات بپیوندند. شماری از زنان حجاب بر سر ندارند و دست‌های هم را گرفته‌اند.

بنا بر اطلاعات رسیده به بخش فارسی صدای آمریکا، در شهر فردیس، استان البرز معترضان با شعارهای «زن زندگی آزادی» و «مرگ بر دیکتاتور» به خیابان آمده‌اند و شمار قابل توجهی از زنان حجاب بر سر ندارند. بنا بر این گزارش، نیروهای حکومتی حین شعار دادن مردم، به آنها حمله می‌کنند اما اعتراضات همچنان ادامه دارد.

گزارش رسیده به صدای آمریکا حاکی از این است که اینترنت تلفن‌های همراه در فردیس قطع شده و اینترنت خانگی نیز با اختلال مواجه است.

در میدان سعادت‌آباد نیز شماری از زنان در حالی که روسری‌های خود را از سر برداشته‌اند و در هوا می‌چرخانند، از سوی ماشین‌ها با بوق ممتد حمایت می‌شوند.

در اصفهان، نیروهای یگان ویژه که تعدادی از آنها سلاح در دست دارند، معترضان را با باتوم می‌زنند.

برخی گزارش‌ها حاکی از این است که در مناطقی اعتراضات با اعتصابات همراه شده است. یک گزارش ویدئویی از تجریش در شمال تهران، مغازه‌های بسته را نشان می‌دهد.

برخی منابع خبری هم گزارش داده‌اند که اعتصابات در پالایشگاه آبادان آغاز شده و از روز جمعه بارگیری قیر و سایر مواد نفتی در آن پالایشگاه متوقف شده است. گفته شده روز شنبه ۱۶ مهر، حکیم قیم رئیس پالایشگاه نفت آبادان «اعتصاب بخش‌های مختلف» را به طور کتبی به وزارت نفت و استانداری خوزستان اعلام کرده است.

مقاومت در برابر ماموران

در جریان اعتراضات روز شنبه ویدئوهایی از مقاومت انفرادی زنان در مقابل مأموران منتشر شده است. در محله نارمک تهران، برخی از زنان یک به یک در مقابل مأموران لباس شخصی ایستاده‌اند و تلاش می‌کنند با آنها حرف بزنند.

همچنین گزارشی ویدئویی در مشهد، ایستادگی دختری جوان را در مقابل چندین مأمور انتظامی نشان می‌دهد و در حالی که یکی از مأموران با باتوم ضربات شدیدی می‌زند، همچنان ایستاده است و با مأمور حرف می‌زند.

ادامه حمایت‌های جهانی

امروز شنبه جمع بزرگی از ایرانیان مقیم هلند و شمار زیادی از شهروندان آن کشور در حمایت از اعتراضات جاری در ایران در شهر لاهه هلند تجمع کردند.

بر اساس گزارش ها در این گردهمایی که به لحاظ گستردگی کم سابقه توصیف شده است نزدیک به پنج هزار نفر از جمله تمامی احزاب سیاسی هلند و نیز بزرگترین سندیکای کارگری آن کشور یکصدا از اعتراضات سراسری در ایران حمایت کردند.

در این گردهمایی رئیس پارلمان هلند، فرح کریمی نماینده ایرانی تبار سنای هلند، و برخی از رهبران احزاب سیاسی آن کشور در سخنرانی ضمن حمایت از خواست های معترضان ایرانی، سرکوب خشونت بار اعتراضها را از سوی جمهوری اسلامی ایران محکوم کردند.

کشته‌شدن مهسا امینی و آغاز دور جدید اعتراضات سراسری

دور جدید اعتراضات سراسری ایران از بیست‌ودو روز پیش در ۲۵ شهریور آغاز شده و در همه استان‌های کشور جریان داشته است.

در جریان این دور اعتراضات که پس از کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در بازداشت از سر گرفته شده است، تا کنون شعارهایی از جمله «مرگ بر خامنه‌ای»، «مرگ بر دیکتاتور»، «زن، زندگی، آزادی»، «خامنه‌ای قاتله، حکومتش باطله»، «فتنه ۵۷، عامل هر فلاکت»، «این آخرین پیامه، هدف خود نظامه»، «آذربایجان بیدار است، حامی کردستان است»، «کردستان، چشم و چراغ ایران»، «کشتن برای روسری، تا کی چنین خاک بر سری»، «نه روسری، نه توسری، آزادی و برابری»، «فکر نکنید امروزه، قرار ما هرروزه»، «وای به روزی که مسلح شویم»، «رضا شاه،‌ روحت شاد» داده شده است.

مهسا امینی ۲۲ ساله که به همراه خانواده‌اش از سقز به تهران سفر کرده‌ بود، ۲۲ شهریور توسط گشت ارشاد بازداشت و به مرکز پلیس امنیت اخلاقی، مشهور به بازداشتگاه وزرا منتقل شد. او ساعاتی بعد با آمبولانس به بیمارستان کسری برده شد و در بخش مراقبت‌های ویژه بستری شد و ۲۵ شهریور جان باخت.

* صدای آمریکا در حال حاضر نمی‌تواند صحت همه ویدیوها و گزارش‌ها را به طور مستقل تأیید کند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG