خبرگزاری فارس، نزدیک به سپاه پاسداران، دادگاه مردمی آبان ۹۸ را «پروندهسازی حقوق بشری علیه ایران» خواند. همزمان گزارشها حاکی از فشارهای امنیتی بر خانوادههای کشتهشدگان آبان برای جلوگیری از برگزاری مراسم یادبود آنها است.
دادگاه مردمی آبان ۹۸ از روز ۱۹ آبان در لندن با حضور تیم دادستانی، شاهدان، و گروهی از مدافعان حقوق بشر و روزنامهنگاران با هدف رسیدگی به کشتار و شکنجه مردم در اعتراضات آبان ۹۸ آغاز شد و روز ۲۳ آبان پایان یافت. این دادگاه نمادین، اظهارات ۴۵ شاهد علیه بیش از ۱۳۰ مقام جمهوری اسلامی، از جمله علی خامنهای و ابراهیم رئیسی را بررسی کرد.
وین جورداش، وکیل بینالمللی حقوق بشر که عضو هیئت بررسی اتهامات در «تریبونال مردمی آبان ۱۳۹۸» است، در پایان پنجمین روز دادگاه اعلام کرد که تا زمان صدور رای نهایی این هیئت در ابتدای سال ۲۰۲۲، تریبونال مردمی آبان از همه شاهدان برای ارسال اطلاعاتشان دعوت میکند.
خبرگزاری فارس روز پنجشنبه ۲۷ آبان با نام بردن از مسیح علینژاد، شرکتکنندگان در دادگاه مردمی آبان را «بازیگر و بازیگردان سناریوهای حقوق بشری علیه ایران» توصیف کرد که «در یک مکانیزم سازمانیافته تدوین سازوکارهای تحریمی، نقش بلندگو را ایفا میکنند تا اتحادیه اروپا و آمریکا بتوانند ابزارهای بینالمللی خود علیه ایران را که یکی از آنها تحریم است به کار گیرند.»
در حاشیه دادگاه مردمی آبان یکی از نمایندگان بانفوذ مجلس شورای اسلامی به طور ضمنی به کشتار معترضان اعتراف کرد. حسن نوروزی گفت: «یکی از آنهایی که به مردم شلیک کرد من بودم، ما کُشتیم. حالا چه کسی میخواهد ما را محاکمه کند؟! طرف آمده بانک را آتش زده است و ما هم او را کُشتیم. چه کسی را میخواهید محاکمه کنید؟» سایت دیدهبان که این اظهارات نوروزی را منتشر کرد، بعد نوشت که وی در پایان صحبتهای خود گفت «شوخی کردم» و بعد تماس را قطع کرد.
در تحولی دیگر، مسیح علینژاد، مجری و مفسر برنامه تبلت صدای آمریکا، در توییتی از «حمله ۵۰ مامور به مراسم دومین سالگرد مادران آبان» خبر داد و گفتوگو با مادر امیرحسین زارعزاده، یکی از کشتهشدگان آبان ۹۸ را منتشر کرد.
در این ویدئو مادر امیرحسین زارعزاده شرح میدهد که به ماموران چه گفته: «من بنر بزرگی از عکس بچهام و کشتهشدههای آبان را بالا میبرم و روی آن مینویسم قاتل این بچهها خامنهای است.»
حساب توییتری «۱۵۰۰ تصویر» که به طور ویژه اخبار مربوط به قربانیان آبان ۹۸ را پیگیری میکند، در چند توییت از ایجاد مشکلات امنیتی برای خانوادههای جانباختگان آبان ۹۸ از جمله ناپدید شدن برادر علی سرتیپی خبر داده است.
بر اساس اطلاعات ارائهشده از سوی «۱۵۰۰ تصویر»، مادر علی سرتیپی روز چهارشنبه در آخرین تماس تلفنی به گردانندگان این حساب اطلاع داده که «نیروهای امنیتی تهدیدشان میکنند و اجازه برگزاری مراسم به آنها نمیدهند و از همان موقع دیگر هیچ خبری از او نیست.»
حساب توییتری «۱۵۰۰ تصویر» نوشته هیچکس از برادر علی سرتیپی که روز چهارشنبه به مزار او رفته خبر ندارد و موبایلش هم خاموش شده و نزدیکانش میگویند «به احتمال زیاد بازداشت شده است.»
این حساب در توییتهای دیگری گزارش داده که خط تلفن مادر پژمان قلیپور و همچنین برادرش پیمان خاموش شده و اینستاگرام مادر پژمان قلیپور از دسترس خارج شده است.
فشار بر خانوادههای آبان ۹۸ برای جلوگیری از برگزاری مراسم یادبود پیش از این نیز گزارش شده است. از جمله در روزهای گذشته نرگس محمدی، فعال حقوق بشر که در مراسم یادبود ابراهیم کتابدار حضور یافته بود بازداشت شد و خانواده فرزاد انصاریفر نیز برای لغو مراسم یادبود تحت فشار نیروهای امنیتی قرار گرفتند.