جمهوری اسلامی در واکنش به تصویب قطعنامه پیشنهادی آمریکا و تروئیکای اروپا علیه ایران در شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی، برخی همکاریها با این سازمان را متوقف کرد.
رئیس سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی گفت: دنبال ماجراجویی نیستیم اما ضمن آنکه همه دوربینهای نظارتی «فراپادمانی» را خاموش کردیم نصب ماشینهای جدید و سانتریفیوژهای پیشرفته را هم آغاز کردیم.
محمد اسلامی گفت: «باقیمانده حسن نیت خود را هم با برچیدن تعدادی از دوربینهای ثبتکننده محدودیتها که حدود ۱۸ تا بود جمع کردیم و مابقی هم ظرف امشب جمع میشود.»
وی با بیان اینکه برجام را پذیرفتیم و حرکت هستهای خود را کند کردیم تا حسن نیت خود را نشان دهیم افزود:«در دولت جدید بر کل زوایای دستنخورده هستهای تمرکز کردهایم.»
ابراهیم رئیسی هم با بیان اینکه انرژی هستهای حق مسلم ملت ایران است گفت: «بر مواضعمان پافشاری کرده و باز هم تاکید میکنیم که این گونه از قطعنامهها و اقدامات، نه ملت ایران را دچار تردید، نه متوقف و نه وادار به عقبنشینی میکند.»
حسین شریعتمداری مدیر مسوول و نماینده علی خامنهای در روزنامه کیهان چند روز پیش در مطلبی نوشتهبود:« اجازه بازرسی آژانس از مراکز هستهای کشور، قراردادن اطلاعات سرّی و حساس نظام در مقابل چشمهای نامحرم «موساد» و «سی آی ای» است و مسئولان کشور باید از ورود بازرسان آژانس به مراکز حساس نظامی و امنیتی جلوگیری و چشمهای نامحرم را کور کنند.»
شماری از آگاهان، اشاره مدیر مسوول روزنامه کیهان به کور کردن «چشمان نامحرم» را با تصمیم تهران برای خاموش کردن دوربینهای نظارتی آژانس بین المللی انرژی اتمی هم راستا ارزیابی میکنند.
از سوی دیگر، آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه ایالات متحده، با انتشار بیانیهای بر ضرورت همکاری ایران با آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد.
وی با بیان اینکه همکاری ایران با آژانس و ارائه اطلاعات فنی صحیح در پاسخ به پرسشهای آژانس تنها راه حذف مسائل پادمانی از دستورکار شورای حکام است افزود:«این قطعنامه ذیل معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای صادر شدهاست، نه ذیل برجام»
آنتونی بلینکن با ابراز تاسف از واکنش ایران به قطعنامه شورای حکام و هشدار به مقامات جمهوری اسلامی نسبت به اقدامات تحریکآمیز بیشتر و شفافیت کمتر تصریح کرد: «چنین گامهایی نتیجه عکس دارد و تلاشها برای بازگشت به اجرای کامل برجام را بیش از پیش پیچیده خواهد کرد.»
وزیر امور خارجه آمریکا با تاکید بر تعهد و تمایل ایالات متحده به بازگشت به برجام گفت:
«همچنان آمادهایم توافقی را بر اساس تفاهماتی که در مذاکره با متحدان اروپایی خود در وین طی ماههای گذشته داشتهایم، نهایی کنیم توافقی که از ماه فروردین در دسترس بوده اما جمهوری اسلامی با مطالبات اضافی غیر مرتبط با برجام آن را متوقف کردهاست.»
در همین ارتباط، چهار کشور فرانسه، بریتانیا، آلمان، و ایالات متحده پس از تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی از ایران خواستند بدون تأخیر به تعهدات برجامی خود بازگردد و از هرگونه اقدام تحریکآمیز خودداری کند.
گفتنی است روز چهارشنبه اعضای شورای حکام با اکثریت قاطع با صدور قطعنامهای اقدام جمهوری اسلامی ایران در مورد پیدا شدن ذرات اورانیوم در سه سایت از پیش اعلام نشده را مورد انتقاد قرار دادند.
در این رایگیری که پشت درهای بسته انجام شد سی کشور علیه ایران رای دادند و تنها نمایندگان چین و روسیه به نفع ایران رای دادند. سه عضو دیگر نیز به این قطعنامه رای ممتنع دادند.
آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین گفت که ایران، در راستای برنامهای که مدتها پیش اعلام شده بود، کار نصب سانتریفیوژهای پیشرفته آیآر-۶ را در یک بخش زیرزمینی تاسیسات غنیسازی در نطنز آغاز کرده است