لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۵۸

رافائل گروسی: ایران ۲۷ دوربین آژانس را قطع می‌کند


رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی

مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی می‌گوید ایران به نهاد تحت نظر او اطلاع داده است که ۲۷ دوربین «فراپادمانی» آژانس را قطع و از محل‌ نصب خارج خواهد کرد.

رافائل گروسی روز پنجشنبه در جریان یک کنفرانس خبری درباره تحولات مرتبط با نظارت و راستی‌آزمایی فعالیت‌های هسته‌ای جمهوری اسلامی ایران توسط آژانس، با اعلام این خبر گفت، این دوربین‌ها که در تاسیسات مختلف هسته‌ای، شامل «تهران، اصفهان، نطنز، و نقاط دیگر» نصب شده‌اند از محل خود برداشته خواهند شد.

مدیرکل آژانس این اقدام ایران را «چالشی بسیار جدی» در زمینه توان این نهاد نظارتی سازمان مللی متحد برای تایید پایبندی ایران به تعهدات هسته‌ای خود دانست و تاکید کرد که این امر پیامدهایی را به همراه خواهد داشت.

گروسی همچنین تایید کرد که با برداشت این دوربین‌ها، و نیز برخی امکانات نظارتی آنلاین، فعالیت تمامی تجهیزات مربوط به برنامه‌های فراپادمانی برجام تقریبا قطع خواهد شد.

وی همچنین تایید کرد که این اقدام ایران توانایی آژانس برای در اختیار داشتن بی‌وقفه اطلاعات درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران را تقریبا به طور کامل از بین خواهد برد و فرصت موجود «بسیار بسیار» اندک است.

تصمیم ایران در برداشتن دوربین‌های فراپادمانی آژانس یک روز پس از صدور قطعنامه شورای حکام مبنی بر محکومیت ایران به دلیل مخفی نگهداشتن وجود ذرات اورانیوم در سایت‌های پنهانی‌اش، اعلام می‌شود.

اعضای شورای حکام با اکثریت قاطع با صدور قطعنامه‌ای اقدام جمهوری اسلامی ایران در مورد پیدا شدن ذرات اورانیوم در سه سایت از پیش اعلام نشده را مورد انتقاد قرار دادند.

شورای حکام آژانس بین‌المللی بازوی نظارتی سازمان ملل متحد در امور هسته‌ای است که ۳۵ کشور عضو آن به شمار می‌روند.

در این رای‌گیری که پشت درهای بسته انجام شد سی کشور علیه ایران رای دادند و تنها نمایندگان چین و روسیه به نفع ایران رای دادند. سه عضو دیگر این شورا - یعنی هند، لیبی، و پاکستان - نیز به این قطعنامه رای ممتنع دادند.

آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین گفت که ایران، در راستای برنامه‌ای که مدت‌ها پیش اعلام شده بود، کار نصب سانتریفیوژهای پیشرفته آی‌آر-۶ را در یک بخش زیرزمینی تاسیسات غنی‌سازی در نطنز آغاز کرده است.

آژانس می‌گوید که ایران اکنون قصد دارد دو آبشار دیگر از این سانتریفیوژهای پیشرفته را به مجموعه سانتریفیوژهای خود اضافه کند.

آمریکا روز چهارشنبه به گزارش‌ها در مورد احتمال برداشتن دو دوربین آژانس بین المللی انرژی اتمی از تاسیسات هسته‌ای ایران واکنش نشان داده و چنین اقدامی را، در صورت تایید صحت آن، «تاسف‌بار و غیرسازنده» خوانده بود.

ایالات متحده و سه کشور اروپایی بریتانیا، فرانسه، و آلمان پیش‌نویس این قطعنامه را به شورای حکام آژانس ارائه کرده بودند.

ایالات متحده در نشست شورای حکام پیش از رای‌گیری در مورد این قطعنامه اعلام کرده بود: «اگر گزارش‌ها مبنی بر قصد ایران برای کاهش شفافیت در واکنش به این قطعنامه درست باشد، بسیار تأسف‌آور است و برای نتیجه دیپلماتیکی که به دنبال آن هستیم، اثری معکوس دارد.»

در این اظهارات همچنین آمده است که «ما به دنبال تشدید تنش (با ایران) برای اهداف سیاسی نیستیم.»

این بیانیه می‌گوید: «ما عمیقاً نگران هستیم که آژانس گزارش داده است که نمی‌تواند صحت یا کامل بودن اظهارات ایران را تأیید کند و در موقعیتی نیست که تضمین دهد برنامه هسته ای ایران منحصراً صلح‌آمیز است.»

روز چهارشنبه سازمان انرژی اتمی ایران در اعلامیه‌ای اطلاع داد که دوربین‌های «فراپادمانی» آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را در یک مرکز هسته‌ای خاموش کرده است. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران، می‌گوید: «اقدامات دیگری هم در نظر است.»

به گزارش خبرگزاری‌های ایران، او گفته است در دوربین‌های فراپادمانی قطع‌شده «اطلاعاتی ضبط می‌شد که بعدا می‌توانست توسط آژانس استفاده شود و ما این اطلاعات را دیگر در اختیار آژانس نمی‌گذاریم و امیدواریم با اقداماتی که انجام می‌شود این‌ها به خودشان بیایند و روش و منش خود را عوض کنند.»

بیانیه سازمان انرژی اتمی ایران که در پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان انرژی اتمی ایران منتشر شده، تأکید کرده است: «فعالیت دستگاه اندازه‌گیری برخط سطح غنا و فلومتر (OLEM)، متعلق به این سازمان بین‌المللی نیز متوقف می‌شود.»

رافائل گروسی، رئیس آژانس بین‌المللی انرژی اتمی، روز دوشنبه گفته بود که ایران به سوالات آژانس در مورد ذرات اورانیوم کشف‌شده در سایت‌های تورقوزآباد، ورامین، و مریوان پاسخ «قانع‌کننده» نداده و این مسائل همچنان باقی مانده است. این سه سایت از مراکزی هستند که انجام فعالیت هسته‌ای در آن‌ها از سوی ایران به این سازمان گزارش نشده بود.

XS
SM
MD
LG