لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۷ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۵۷

قدرت‌های غربی از ایران خواستند به تعهدات برجامی بازگردد


 مرکز غنی سازی اورانیوم در نطنز
مرکز غنی سازی اورانیوم در نطنز

فرانسه، بریتانیا، آلمان و ایالات متحده روز چهارشنبه پس از تصویب قطعنامه‌ شورای حکام علیه جمهوری اسلامی، از ایران خواستند بدون تأخیر به تعهدات برجامی خود بازگردد و از هرگونه اقدام تحریک آمیز خودداری کند.

در بیانیه مشترک این چهار کشور آمده است: «ما از ایران می‌خواهیم به فراخوان جامعه بین‌الملل برای انجام تعهدات قانونی خود توجه کند و با آژانس برای شفاف‌سازی کامل و حل و فصل مسائل بدون هر گونه تأخیر بیشتر همکاری کند.»

این در حالی است که سازمان انرژی اتمی ایران پیش از جلسه جهارشنبه شورای حکام در اقدامی پیش‌دستانه، رسما اعلام کرد که دوربین‌های فراپادمانی آژانس بین‌المللی انرژی اتمی را در یک مرکز هسته‌ای خاموش کرده است. سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران می‌گوید «اقدامات دیگری هم در نظر است.»

این اعلامیه که روز چهارشنبه ۱۸ خرداد از سوی پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان انرژی اتمی ایران منتشر شده، تأکید کرده است: «فعالیت دستگاه اندازه‌گیری برخط سطح غنا و فلومتر (OLEM)، متعلق به این سازمان بین‌المللی نیز متوقف می‌شود.»

در این اطلاعیه در تشریح علت این اقدام آمده است: «آژانس بدون این که در نظر داشته باشد که این همکاری‌ها ناشی از حسن نیت ایران است نه تنها قدردان این همکاری‌ها نبوده بلکه به نوعی آن را وظیفه ایران نیز تلقی کرده است.»

بر اساس این گزارش، قطع فعالیت این دو دوربین با نظارت سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران انجام شده و عنوان شده است که «بیش از ۸۰ درصد» دوربین‌های آژانس که پادمانی است، همچنان به فعالیت ادامه خواهند داد.

وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی نیز پیش از صدور قطعنامه شورای حکام گفت:«ترجیح ما

حسین امیرعبداللهیان. آرشیو
حسین امیرعبداللهیان. آرشیو

مسیر دیپلماسی و سیاسی است. اگر طرف آمریکایی در رفتار شتاب زده و غیرمنطقی‌اش تجدید نظر نکند و تصمیمی غیرواقع بینانه بگیرد، اولا دنیا به آخر نخواهد رسید، ثانیا ما دست بسته نخواهیم ماند.»

روز چهارشنبه اعضای شورای حکام با اکثریت قاطع با صدور قطعنامه‌ای اقدام جمهوری اسلامی ایران در مورد پیدا شدن ذرات اورانیوم در سه سایت از پیش اعلام نشده را مورد انتقاد قرار دادند.

شورای حکام آژانس بین‌المللی بازوی نظارتی سازمان ملل متحد در امور هسته‌ای است که ۳۵ کشور عضو آن به شمار می‌روند.

در این رای‌گیری که پشت درهای بسته انجام شد سی کشور علیه ایران رای دادند و تنها نمایندگان چین و روسیه به نفع ایران رای دادند. سه عضو دیگر نیز به این قطعنامه رای ممتنع دادند.

آژانس بین المللی انرژی اتمی همچنین گفت که ایران، در راستای برنامه‌ای که مدت‌ها پیش اعلام شده بود، کار نصب سانتریفیوژهای پیشرفته آی‌آر-۶ را در یک بخش زیرزمینی تاسیسات غنی‌سازی در نطنز آغاز کرده است.

XS
SM
MD
LG