لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۷:۱۸

اخراج جمهوری اسلامی از جایی که از ابتدا به آن تعلق نداشت


سازمان ملل، کمیسیون جایگاه مقام زن
سازمان ملل، کمیسیون جایگاه مقام زن

صبح روز چهارشنبه ۱۴ دسامبر به وقت نیویورک برابر با ۲۴ آذر در ایران رویدادی مهم و تاریخی در سازمان ملل متحد رقم خورد: «اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل با اکثریت آرای اعضا.»

با گذشت ۳ ماه از آغاز اعتراضات مردم در داخل ایران و همراهی ایرانیان خارج از کشور با این اعتراض‌ها و رسیدن صدای زنان آزادیخواه ایرانی به گوش جهانیان یکی از نخستین خواسته‌های ایرانیان محقق شد: «اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن به احترام همه زنان مبارز ایرانی.»

کمیسیون وضعیت زنان سازمان ملل در سال ۱۹۴۶ تأسیس شد. این کمیسیون اصلی‌ترین نهاد سیاست‌گذاری جهانی است که منحصراً به برابری جنسیتی و پیشرفت زنان اختصاص دارد. هر سال، نمایندگان کشورهای عضو،‌ در مقر سازمان ملل متحد در نیویورک گرد‌هم می‌آیند تا پیشرفت در برابری جنسیتی را ارزیابی، چالش‌ها را شناسایی، استانداردهای جهانی را تعیین و سیاست‌های مشخصی را برای ارتقای برابری جنسیتی و توانمندسازی زنان در سراسر جهان تدوین کنند.

هدف کمیسیون وضعیت زنان سازمان ملل، تهیه توصیه‌ها و گزارش‌ها درباره ارتقای حقوق زنان در زمینه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و آموزشی است. این کمیسیون همچنین توصیه‌هایی به شورای زنان سازمان ملل درباره مشکلاتی که نیاز به توجه فوری در زمینه حقوق زنان دارد، ارائه می‌کند.

اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن واکنش‌های زیادی در پی داشت. در یکی از این واکنش‌ها شاهزاده رضا پهلوی در توییتی نوشت: «‏زنان ایران از اولین قربانیان جمهوری اسلامی بودند و از همان روزهای نخست در خط مقدم مبارزه برای آزادی کشورمان از بند اسارت رژیم قرار داشتند، امروز، آنها موفق شدند تا جمهوری اسلامی را از جایی که به آن هرگز تعلق نداشت، حذف کنند.»

وی با اشاره به این که این موفقیت متعلق و مرهون زنان ایرانی است نوشت: «من هم‌چنین سپاسگزار کشورهایی هستم که امروز در همبستگی با مردم ایران و آرمان اصیل‌شان رای دادند.»

روسیه ، چین، زیمبابوه و بولیوی از جمله کشورهایی بودند که به اخراج جمهوری اسلامی رای منفی دادند.

وزیر امور خارجه ایالات متحده هم در واکنش به رای مثبت شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل به اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن، در توییتی نوشت: «امروز ما به شرکای خود در شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد پیوستیم تا ایران را از کمیسیون وضعیت زنان حذف کنیم.» آنتونی بلینکن افزود: «رژیم ایران از حفظ ارزش‌ها و مأموریت این کمیسیون کوتاهی می‌کند. ما بر حمایت خود از مردم ایران تاکید می‌کنیم.»

رابرت مالی، نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران، نیز با اشاره به حذف جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد، در توییتر نوشت: «نوع رفتار حکومت با زنان در ایران، رسالت این نهاد را خدشه‌دار می‌کرد.»

او افزود: نقش فعالان حقوق زنان و حقوق بشر در رای‌گیری امروز حیاتی بود و این پیام روشنی برای زنان و دختران ایران دارد.»

نخست وزیر اسرائيل، یائیر لاپید، هم از اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون «مقام زن» سازمان ملل استقبال کرد و گفت اسرائیل از این تصمیم قدردانی می‌کند.

وزیر امور خارجه کانادا در واکنش به اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل خطاب به مردم ایران گفت: «رژیم جمهوری اسلامی گوش شنوا ندارد اما ما به خواسته‌های شما گوش می‌دهیم.»

ملانی جولی افزود: «کانادا رژیم ایران را پاسخگو خواهد کرد و اجازه نخواهد داد که حقوق زنان ایرانی تضعیف و پایمال شود.»

این در حالی است که کارشناسان معتقدند اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون زنان اولین قدم برای اخراج از نهادهای دیگر است و جامعه‌ بین‌المللی با این اقدام نشان داد که تحملش برای خشونت و تبعیض جمهوری اسلامی به پایان رسیده است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG