لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۲۳ آبان ۱۴۰۳ ایران ۰۲:۳۸

اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون مقام زن سازمان ملل متحد


سازمان ملل، کمیسیون جایگاه مقام زن
سازمان ملل، کمیسیون جایگاه مقام زن

شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد متشکل از ۵۴ عضو، در جلسه‌ای که روز چهارشنبه ۲۳ آذر به پیشنهاد ایالات متحده برگزار شد با ۲۹ رأی موافق، هشت رای مخالف، و ۱۶ رای ممتنع به اخراج جمهوری اسلامی از کمیسیون جایگاه زن سازمان ملل رای داد.

لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، در این جلسه با نام بردن از مهسا امینی و کشته شدنش در بازداشت، گفت که مهسا می‌خواست «یک زندگی عادی و کامیاب داشته باشد»، اما او را «به جرم زن بودن کشتند.»

او همچنین از برخی جان‌باختگان زن در اعتراضات سراسری ایران و نیلوفر حامدی و الهه محمدی، دو زن خبرنگار «شجاع» که اکنون در بازداشت هستند نام برد و به حضور فعالان و کنشگران ایرانی در جلسه رأی‌گیری اشاره کرد و گفت که آنها خواستار اخراج جمهوری اسلامی از این کمیسیون هستند.

خانم گرینفیلد با اشاره به این که نیروهای امنیتی هزاران نفر را زندانی و شکنجه کرده‌اند و بسیاری را کشته و زخمی کرده‌اند، گفت که حضور ایران در کمیسیون مقام زن سازمان ملل «لکه ننگینی بر اعتبار، باور و اعتمادی است که به این کمیسیون می‌شود.»

او تأکید کرد که حکومت ایران «می‌خواهد از شگردهای مختلف استفاده کند تا از پاسخگویی قسر در برود» و خطاب به نمایندگان کشورهای حاضر در جلسه گفت که بگذارید ایران را از کمیسیون زنان اخراج کنیم و «برای زن زندگی آزادی این کار را بکنیم.»

نماینده استرالیا نیز با نام بردن از «مهسا امینی، نیکا شاکرمی، اسرا پناهی، و حدیث نجفی» گفت که «این‌ها فقط برخی از زنان شجاعی هستند که به بهای زندگی‌شان» اعتراض کردند و «نمی‌توانیم اجازه دهیم به فراموشی سپرده شوند.»

او به عنوان یکی از موافقان اخراج ایران از کمیسیون مقام زن سازمان ملل با تأکید بر این که «رفتار قساوت‌آمیز» جمهوری اسلامی ایران «باید پایان یابد»، گفت که جمهوری اسلامی به زنان دیکته می‌کند که چه بپوشند و چه بگویند و از «خشونت جنسی برای سرکوب تظاهرکنندگان استفاده می‌کند.»

حکومت ایران «می‌خواهد از شگردهای مختلف استفاده کند تا از پاسخگویی قسر در برود»
لیندا توماس گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل

نماینده گواتمالا نیز جنایت‌هایی را که در قبال زنان ایران انجام می‌شود «غیرقابل قبول» دانست و گفت که «جمهوری اسلامی منشور کمیسیون را بارها و بارها خدشه‌دار کرده و باید به وضعیت رقت‌بار زنان و دختران بپردازیم.»

در این جلسه همچنین نماینده مقدونیه شمالی با اشاره به شعار «زن زندگی آزادی» و تأکید بر «آزادی و برابری» گفت که زنان ایران گیسوی خود را می‌برند و حجاب‌ها را می‌سوزانند و مردان از آنها حمایت می‌کنند. دختران در مدرسه‌ها و خیابان‌ها اعتراض می‌کنند و سپاه پاسداران حتی به دختران ۱۵ ساله صدمه می‌زند.

او تأکید کرد: «این جنبشی بی‌سابقه برای ایران، خاورمیانه و دنیا است» و «انقلاب زنان است» و فراتر از طبقات و قوم‌ها دارد خود را نشان می‌دهد. ماهیت حکومت ایران این است که می‌خواهد همه تحت کنترل آنها باشد و عصر تیروه و تار سیاسی در ایران مشاهده می‌شود.

پاناما دیگر کشور موافق اخراج جمهوری اسلامی ایران از کمیسیون مقام زن، بر تعهد سازمان ملل بر حفظ حقوق بشر و حقوق فردی افراد به‌ویژه زنان و دختران تأکید کرد.

باربارا وودوارد، نماینده بریتانیا با اشاره به سرکوب گسترده جمهوری اسلامی علیه اعتراضات مردمی در ایران به‌ویژه زنان، جامعه جهانی را به اخراج ایران از این کمیسیون فراخواند و عضویت جمهوری اسلامی در کمیسیون مقام زن را «مشمئزکننده» خواند.

نمایندگان ونزوئلا، چین، سوریه، روسیه، بلاروس، و برزیل از جمله کشورهایی بودند که در مخالفت با طرح اخراج جمهوری اسلامی ایران از کمیسیون جایگاه زن سازمان ملل صحبت کردند.

  • 16x9 Image

    ساقی لقایی

    ساقی لقایی پس از چند سال همکاری با روزنامه‌های مختلف، در سال ۱۳۷۸ خبرنگار و سپس سردبیر پارلمانی و اقتصادی ایسنا شد. او از سال ۱۳۸۵ فعالیت حرفه‌ای خود را با تمرکز بر مسائل ایران و حقوق بشر ادامه داد و در بهار ۱۴۰۰ به بخش فارسی صدای آمریکا پیوست.

XS
SM
MD
LG