لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۱

انتقاد مخالفان توافق اتمی از «سرعت و شتابزدگی» در روند مذاکرات


توافق هسته ای حتی با وجود نقص، ایران را از دستیابی به بمب اتمی باز میدارد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00

وزیران خارجه شش کشور حاضر در مذاکرات مربوط به برنامه اتمی ايران ، از جمله جان کری و محمد جواد ظريف در شهر لوزان سوئيس در تلاش برای حصول توافق تا ضرب الاجل روز سه شنبه ۱۱ فروردين هستند. توافقی که چشم انداز آن از بين بردن امکان دستيابی دولت ايران به ساخت سلاح اتمی در کنار لغو تحريم های بين المللی است.

کلسی داونپورت، از انجمن کنترل تسليحات در آمريکا، با بیان این که به نظر می‌رسد مذاکرات فشرده و پياپی برنامه اتمی ايران تا حال پيشرفت قابل ملاحظه‌ای داشته است، می‌گويد «تنها دو شکاف بزرگ باقی مانده که دو طرف بايد تا آخر ماه مارس از بين ببرند، به نظر من قطعاً چنين چيزی اتفاق خواهد افتاد.»

خانم داونپورت می‌افزاید، اين دو شکاف اصلی مربوط به تعداد سانتريفيوژهای ايران و زمانبندی، يعنی کندی يا سرعت لغو تحريم‌های بين المللی بر ايران است. ايران می‌گويد به محض توافق، همۀ تحريم‌ها بايد لغو شود، در حالي که به باور اعضای گروه ۵+۱ با توجه به مشکلاتی که تا کنون در زمينه اعمال تحريم‌ها با چين و روسيه وجود داشته، و حق وتوی آنها در شورای امنيت سازمان ملل متحد، در صورت لغو کل تحريم‌ها، چنانچه در آينده تخلفی از ايران سر بزند، برای اعمال دوباره آنها به مشکل روبرو خواهند شد.

مخالفان توافق با ايران، از جمله، بنيامين نتانياهو و برخی از اعضای کنگره آمريکا می‌گويند، توافق خيلی سريع، و با شتابزدگی انجام می‌گيرد. بحث آنها اين است که چنين توافقی قادر به کنترل دائمی برنامه اتمی ايران نیست، ولی با لغو تحريم‌ها، دست ايران را برای کمک به تشکل‌های افراطی در خاورميانه باز می‌کند.

ترکی بن فيصل آل سعود، سفیر پيشين عربستان در ایالات متحده و بريتانيا هم با اين نظر موافق است. وی می‌گوید «آنها تا جايی که که بتوانند، کار خود را به پيش می‌برند. به نظر من هم اين توافق، اين جواز را به آنها می‌دهد، چون با از بين رفتن تحريم‌ها، آنها فرصت و دليل بيشتری برای عرض اندام پيدا می‌کنند.»

طرفداران توافق با ایران، در عین موافقت با اين نظر، معتقد هستند که اگر رهبران ايران قصد ساخت سلاح اتمی داشته باشند – هرچند آن را رد می‌کنند – امکان ندارد که بشود جلوي آنها را گرفت. در عين حال بسياری از کارشناسان نيز می‌گويند، جامعۀ بين المللی برای تشويق ايران به همکاری بايد امتيازاتی در اختيارش بگذارند.

کلسی داونپورت در این زمینه می‌گويد، توافقی که احتمالا صورت می‌گيرد، حتماً «بی‌عيب و نقص» نخواهد بود، اما حداقل ايران را از توليد بمب اتمی دور می‌کند.

XS
SM
MD
LG