لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۹:۴۷

بررسی توافق اتمی با ایران در کنفرانس دو روزه واشنگتن


ჰილარი როდჰამი 1947 წლის 26 ოქტომბერს ჩიკაგოს მახლობლად დაიბადა
ჰილარი როდჰამი 1947 წლის 26 ოქტომბერს ჩიკაგოს მახლობლად დაიბადა

موضوع توافق جامع هسته‌ای، چگونگی برداشتن تحریم‌های شورای امنیت و راستی‌آزمایی فعالیت هسته‌ای ایران در دو روز گذشته موضوع اصلی بحث و گفت‌وگوس صدها کارشناس در شهر واشنگتن پایتخت ایالات متحده بود.

بیش از ۸۰۰ کارشناس مسائل هسته‌ای از سراسر جهان برای شرکت در کنفرانس بین‌المللی سیاست هسته‌ای در واشنگتن گرد آمدند و مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در جریان این کنفرانس گفت در رسیدن به توافق پیشرفت کمی حاصل شده اما امیدوار است ایران و گروه پنج به‌علاوه یک به توافقی جامع برسند.

برنامه هسته‌ای ایران از موضوع‌های داغ در بحث‌هایی بود که در ساختمان رونالد ریگان در قلب پایتخت آمریکا جریان داشت. شماری از کارشناسان حاضر در این کنفرانس به اختیارات و امکانات آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای راستی آزمایی فعالیت‌های ایران با تردید می‌نگریستند، هرچند که مدیرکل این نهاد در همین کنفرانس اعلام کرد که بازرسان آژانس از تعهد ایران به توافق با گروه ۱+۵ اطمینان پیدا کرده‌اند.

اما آژانس تا چه حد می‌تواند از صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران مطمئن شود؟ دریل کیمبل مدیر اجرایی انجمن کنترل تسلیحات، در پاسخ به این پرسش می‌گوید «آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در صورتی می‌تواند از صلح‌آمیز بودن برنامه هسته‌ای ایران اطمینان یابد که ایران و گروه ۱+۵ به توافق برسند و ایران هم با اجرای پروتکل الحاقی، ضمانت اجرایی توافق را ثابت کند. پروتکل الحاقی حتی در فاصله‌ای کوتاه پس از اعلام به بازرسانِ آژانس اجازه دسترسی به سایت‌های هسته‌ای ایران می‌دهد. و البته امکان تشخیص هر فعالیت مشکوکی را هم به بازرسان خواهد داد.»

این کنفرانس دو روزه در آستانه ضرب‌الاجل تعیین شده پایان مارس برای رسیدن به چارچوب توافق جامع هسته‌ای با ایران، یا همان توافق سیاسی، برگزار شده است.

جرج پرکویچ عضو بنیاد کارنگی و از برگزارکنندگان این کنفرانس می‌گوید به دلیل اهمیتی که مذاکرات هسته‌ای ایران دارد، سازمانش تصمیم گرفت که دست‌کم یک جلسه این کنفرانس را به ایران اختصاص دهد.

«گفتگوهای هسته‌ای با ایران در حال حاضر، مهم‌ترین مسئله در عرصه مدیریت تکنولوژی هسته‌ای است. چنانکه مسئله هسته‌ای ایران به شیوه دیپلماتیک حل شود و جامعه بین‌المللی هم اطمینان یابد که ایران به سلاح هسته‌ای دست نخواهد یافت، پیروزی بزرگی در عرصه مدیریت تکنولوژی هسته‌ای به‌دست آمده است.»

این که دو طرف در فرصت باقی مانده به نتیجه برسند یا نه، فعلا در حد گمان‌زنی است، اما آن‌طور که از سخنان برخی کارشناسانِ حاضر در این کنفرانس برمی‌آید، احتمال رسیدن به توافق وجود دارد.

XS
SM
MD
LG