در حالیکه نهادهای حقوق بشری از اجرای مجازات شلاق توسط جمهوری اسلامی انتقاد می کنند، مقام ارشد قوه قضائیه در تازه ترین اظهارنظر از آن دفاع کرده و گفته مجازات شلاق بسیار تاثیرگذارتر از مجازات حبس است.
هادی صادقی، معاون قوه قضائیه ایران گفته مجازات زندان اسلامی نیست و یک مجازات وارداتی است و از فرانسه وارد شده در حالیکه مجازات شلاق یک مجازات اسلامی است.
براساس قانون مجازات اسلامی برای خیلی از جرایم مجازات شلاق در نظر گرفته شده است، اما این احکام اعتراض فعالان حقوق بشر را در پی داشته است. آنها میگویند شلاق مجازات نیست و شکنجهای غیرانسانی تلقی میشود.
پیشتر یک نهاد حقوق بشری در گزارش خود درباره مجازات شلاق در ایران نوشته بود: وقتی می گوئیم که شلاق نباید حتی برای تربیت حیوانات استفاده شود، چگونه می توان پذیرفت از آن برای تربیت انسان استفاده شود.
در حالی این مقام عالی قوه قضائیه از مجازات شلاق دفاع کرده که در سالهای اخیر قوه قضائیه ایران از این مجازات برای تحقیر و محکوم کردن فعالان مدنی استفاده کرده است.
نمونه ای از احکام شلاق برای فعالان مدنی و منتقدان رهبر و نظام در دو سال اخیر:
- برای ۶۷ درویش گنابادی حکم صادر شد: زندان، شلاق و تبعید
- حکم ۷۴ ضربه شلاق برای یک شاعر و روزنامه نگار اهل خراسان
- معاون احمدی نژاد به ۱۵ سال زندان، رد مال و شلاق محکوم شد
- حکم شلاق یکی از کارگران معترض معدن سنگ آهن بافق قطعی شد
نظام قضایی جمهوری اسلامی بعد از انقلاب سال ۱۳۵۷ سعی در آنچه اسلامی کردن مجازات ها نامید، داشته و به همین دلیل مجازات اعدام، سنگسار و شلاق را به قوانین کشور افزود. این در حالی است که خیلی از کشورهای مسلمان دیگر از جمله ترکیه یا مالزی سالهاست مجازات های اینچنین را عملا اجرا نمیکنند.
ایالات متحده آمریکا در گزارش های سالانه حقوق بشری خود، اعدام، سنگسار و شلاق را مصداق شکنجه دانسته و به آن اعتراض کرده است.