یک روزنامه چاپ تهران درباره نسخه نهایی طرح صیانت فضای مجازی نوشت، در متن نهایی برای راهاندازی اینترنت ملی «نقش نیروهای نظامی و مسلح پررنگ است.» این متن تاکنون پنج بار تغییر کرده است.
پیشتر، مهدی صارمیفر روزنامهنگار حوزه علم و فناوری در گفتوگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفته بود مقامات جمهوری اسلامی ایران آن جا که حرف از «صیانت» میشود باید دنبال این هدف باشند که از کلاهبرداری جلوگیری کنند، اما چنین نیست و در طرح صیانت به دنبال تسلط نظامیان بر اینترنت کشور هستند.
بنا بر گزارش روزنامه شرق در روز چهارشنبه ۲۰ بهمن، در متن نهایی طرح صیانت که در روز نهم بهمن تهیه شده، احراز هویت کاربران و حفظ اطلاعات آنها از نکات مطرح است. بنا بر این گزارش، «همه دادهها ضبط و نگهداری خواهند شد و ذخیرهسازی و پردازش دادههای کاربران ایرانی مطابق مصوبات شورا و ضوابط و مقررات مربوطه یک روال عادی خواهد بود.»
روزنامه شرق گزارش داده که اصلاحات طرح مشهور به صیانت از کاربران فضای مجازی در حد تغییر کلمات و عبارات باقی مانده است، از رفع ایرادهای اساسی خبری نیست، و «نشانههای محدودسازی اینترنت» را در متن نهایی میتوان دید.
در این گزارش ابراز نگرانی شده است که تبدیل شدن این طرح به قانون، «کاهش چشمگیر سرعت اینترنت و قطع دسترسی به جامعه آزاد اطلاعاتی را در بر خواهد داشت.»
علی یزدیخواه، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، ۲۸ دی با بیان این که دولت و مجلس در پی ایجاد «شبکه ملی اطلاعات» هستند، گفته بود میتوان از «ابتکار منحصر به فرد» چینیها برای راهاندازی چنین شبکهای استفاده کرد.
همچنین چهارشنبه ۱۳ بهمن گروه سایبری «عدالت علی» در تازهترین افشاگری خود نامه دادستان عمومی و انقلاب تهران به رئیس سازمان اطلاعات سپاه مبنی بر دستور قضایی ساماندهی فضای مجازی را منتشر کرد.
دستور فیلترینگ تدریجی اینستاگرام و واتساپ با کاهش پهنای باند آنها، در ابتدا ۳۰ درصد و سپس به میزان روزانه یک درصد، از جمله دستورهای ذکر شده در این نامه است که تاریخ اجرای آن ۲۵ تیر ۱۳۹۹ اعلام شده است.