لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۳۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۳۵

بحران سیل در ایران ادامه دارد؛ هشدار دوباره سیلاب و بارندگی شدید به ۲۰ استان


در ادامه بحران سیل در ایران بار دیگر به ۲۰ استان نسبت به وقوع سیلاب طغیان رودخانه‌ها، بارندگی‌های شدید و خطر رانش زمین هشدار داده شده است.

هشدار سازمان هواشناسی درباره ادامه بارش‌ها از امروز (شنبه) تا روز سه‌شنبه در شرایطی است که تاکنون جان باختن ۴۲ نفر براثر سیل از سوی منابع رسمی تایید شده است.

از جمله استان های سیل‌زده که با هشدار مجدد جاری شدن سیلاب روبرو است و وضعیت بحرانی دارد استان لرستان است. براساس اعلام مقامات این استان «برخی روستاهای پل‌دختر بر اثر سیلاب اخیر دیگر قابل سکونت نیست و امکان زندگی کردن مردم در این روستاها وجود ندارد.‌‌»

یکی از مناطق سیل‌زده در لرستان، شهر معمولان است که در سیل اخیر برای چند روز با آب‌گرفتی شدید و قطع آب‌آشامیدنی روبرو شد. هنوز گزارش دقیقی از میزان خسارات وارد شده به این مناطق داده نشده است.

امروز هم به شهرهای مختلف استان لرستان هشدار اضطراری و بحران داده شده و از ساکنان شهرهای دورود، پل‌دختر، خرم‌آباد، و سراب دوره ساکن در حاشیه رودهای کشکان و سزار قبل از شروع بارندگی‌ خواسته شده تا خانه های خود را ترک کنند.

در زنجان نیز وضعیت بحرانی عنوان شده به طوری که استاندار زنجان اعلام کرده است «باید همه منازل و جایگاه‌های دام در مسیر رودخانه‌ها و مسیل تا روز یکشنبه برای در امان ماندن از سیل احتمالی خالی و دام‌ها به مکان‌های مرتفع دور از خطر و روستائیان نیز به منازل اقوام، مساجد و مدارس امن منتقل شوند.‌»

اما سازمان هواشناسی سیلابی شدن مسیل‌ها و رودخانه‌های استان بوشهر را نیز «دور از انتظار » ندانسته است.

چهارمحال و بختیاری از دیگر استان‌هایی است که با هشدار سیل روبرو شده است و از روز یکشنبه تا اوایل صبح سه‌شنبه برای تمامی مناطق استان، به ویژه در روز دوشنبه و برای نیمه غربی و بخش‌های جنوبی استان (کوهرنگ، اردل، لردگان، فارسان و کیار) بارش‌های سیل‌آسا پیش‌بینی شده است.

در کهگیلویه و بویراحمد نیز با احتمال وقوع سیلاب در روزهای آینده، دِبی (حجم آب جابجاشده از یک مقطع مشخص در مدت زمان مشخص) خروجی سدهای کوثر و شاه‌قاسم افزایش یافته است.

استان خوزستان از دیگر استان‌هایی است که با هشدار سیل روبرو است و بنابر اعلام پلیس راهور خوزستان تردد در تمامی جاده‌های ساحلی در شرق و غرب ممنوع است.

احتمال وقوع سیل در استان آذربایجان شرقی طی روزهای شنبه و یکشنبه ۱۰ و ۱۱ فروردین قوت گرفته است؛ به طوری که براساس گزارش‌ها پیش بینی شده میزان جریان آب در رودخانه‌های استان به ویژه در شهرستان‌های میانه، چاراویماق، هشترود، مراغه، آذرشهر، بستان آباد، سراب، هریس، و شبستر افزایش یابد.

فرماندار ارومیه نیز تمامی رستوران ها، قهوه‌خانه‌ها و اصناف شاغل در اطراف رود شهرچایی ارومیه را تا عادی شدن شرایط تعطیل اعلام کرده است.

خراسان جنوبی که در روزهای گذشته نیز با وقوع سیل روبرو شده بود، حالا برخی روستا‌هایش در معرض خطر رانش زمین قرار گرفته است. معاون عمرانی فرماندار بجنورد به ایسنا گفته است که در روستای گلی در حال حاضر ۱۶۰ خانوار خطر رانش زمین قرار دارند.

براساس بارش‌های پیش بینی شده، هواشناسی اعلام کرده است که احتمال وقوع رانش زمین در روستاهای بالادست مازنداران نیز وجود دارد.

وضعیت مناطق سیل زده در استان گلستان نیز هنوز بحرانی است و حالا وزیر ارتباطات براساس داده‌های ماهواره‌ای، نسبت به افزایش مجدد سطح آب در منطقه آق‌قلا در روزهای آینده هشدار داده است. این در حالی است که هلال احمر اعلام کرده خطر ریزش خانه ها در این شهر وجود دارد.

سازمان هواشناسی همچنین به ورود سامانه بارشی از بعدازظهر روز شنبه به استان چهارمحال و بختیاری هشدار داده است.

تناقض آمار رسمی از کشته شدگان سیلاب‌ها در ایران

سازمان پزشکی قانونی روز شنبه ۱۰ فروردین اعلام کرد که در سیل اخیر۴۲ نفر جان باخته‌اند که تمام این قربانیان تشخیص هویت شدند. این آمار در حالی است که اورژانس ایران اعلام کرده بود تاکنون ۴۴ نفر در بر اثر سیل کشته شده‌اند.

تناقض این آمار مربوط به تعداد کشته شدگان سیل در شیراز است که از سوی اورژانس ۲۱ نفر و از سوی سازمان پزشکی قانونی ۱۹ نفر اعلام شده است.

بنابر اعلام سازمان پزشکی قانونی از این آمار در استان گلستان هفت نفر جان خود را از دست داده‌اند که پنج نفر مربوط به واژگونی قایق بوده است. همچنین براثر وقوع سیلاب‌ها در کهگیلویه و بویراحمد دو نفر، لرستان دو نفر، شیراز ۱۹ نفر، خوزستان یک نفر و سمنان نیز یک نفر جان خود را از دست داده‌اند.

آمار کشته شدگان از سوی این سازمان در مازندران پنج نفر، در خراسان شمالی دو نفر، در مشهد یک نفر، در ملایر همدان یک نفر، و در سرپل ذهاب نیز یک نفر اعلام شده است.

وقوع سیل در ایران در حالی تا کنون خسارات جانی و مالی بسیاری بر جای گذاشته که تاخیر در کمک رسانی و ضعف مدیریتی و غیبت مسئولان در زمان بروز حادثه با انتقادات فراوانی روبرو بوده است.

مقامات ایالات متحده بارها نسبت به سوءمدیریت منابع طبیعی ایران و سدسازی‌های غیرضروری و بی‌برنامه با هدف پر کردن جیب مقامات فاسد رژیم جمهوری اسلامی هشدار داده و آن را از عوامل اصلی بروز بحران‌های زیست محیطی گوناگون، از جمله سیل‌های ویرانگر و خشکسالی‌های بی‌سابقه، برشمرده‌اند.

مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا، در اردیبهشت ماه سال گذشته با اعلام حمایت از مردم ایران گفته بود که «بحران‌های مالی و زیست محیطی را در ایران شاهد هستیم. فساد کشور را فرا گرفته است. رژیم از مردم خود می‌دزدد.»

همچنین، برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران، هم با اشاره به این‌که پس از انقلاب در ایران ۶۰۰ سد «بدون هیچگونه ارزیابی محیط زیستی» ساخته شده است، اعلام کرده بود که رژیم جمهوری اسلامی در چهل سال گذشته منابع آبی کشور را با سوءمدیریت نابود کرده است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG