لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۱۹

حسن روحانی هم از کارنامه حقوق بشری رقبا انتقاد کرد: ۳۸ سال فقط اعدام و زندان بلد بودند


فعالان حقوق بشر می گویند نامزدهای این دوره کارنامه روشنی در حوزه حقوق بشر ایران ندارند.
فعالان حقوق بشر می گویند نامزدهای این دوره کارنامه روشنی در حوزه حقوق بشر ایران ندارند.

همزمان انتقادهای مطرح شده به کارنامه ضد حقوق بشری دو تن از کاندیداهای ریاست جمهوری ایران، حسن روحانی نیز در یکی از سخنرانی‌های تبلیغاتی خود عنوان کرد مردم ایران آنهایی را که در ۳۸ سال گذشته «فقط اعدام و زندان بلد بودند» قبول ندارند.

حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران روز دوشنبه ۱۸ اردیبهشت در همدان بدون نام بردن از محمدباقر قالیباف و سید ابراهیم رئیسی، بار دیگر سابقه آنها را در سرکوب و اقدامات ضد حقوق بشری تایید و یادآوری کرد.

به گفته آقای روحانی، مردم ایران در انتخابات ریاست جمهوری پیش رو اعلام خواهند کرد که آمران و عاملان زندان و اعدام را قبول ندارند.

او همچنین از جوانان خواست تا به او رای بدهند چون در غیر این صورت رئیس جمهوری اصولگرای آینده پیاده‌روها را زنانه – مردانه خواهد کرد: « شما آنها را نمی‌شناسید من آنها را می‌شناسم. آنها روزی در جلسه‌ای تصمیم گرفتند که در تهران و در پیاده رو دیوار بکشند. آنها می خواستند پیاده رو زنانه و مردانه ایجاد کنند همانطور که در محل کارشان بخشنامه تفکیک جنسیتی را ایجاد کردند.»

حسن روحانی یک روز پیشتر در ارومیه هم بدون ذکر نام به رئیسی و قالیباف حمله کرد و گفت «آنها که زبان‌ها را بریدند و دهان‌ها را دوختند، از آزادی بیان و انتقاد سخن می‌گویند».

در دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران محمدباقر قالیباف، فرمانده سابق سپاه و نیروی انتظامی و سید ابراهیم رئیسی، مقام قضایی سابق شرکت دارند که سوابق این دو در روزهای گذشته با اعتراض و انتقاد فعالان مدنی و سیاسی مواجه شده است.

عضویت در هیات مرگ

ابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی و دادستان دادگاه ویژه روحانیت است و در گروه موسوم به «هیات مرگ» که درباره اعدام‌های گسترده زندانیان سیاسی در تابستان ۱۳۶۷ تصمیم می‌گرفت، عضویت داشت.

رئیسی با حکم آیت‌الله خمینی، رهبر وقت جمهوری اسلامی ایران به همراه مرتضی اشراقی (دادستان)، حسینعلی نیری (حاکم شرع)، ابراهیم رئیسی (معاون دادستان) و مصطفی پورمحمدی (نماینده اطلاعات در اوین) دست به کشتار گسترده مخالفان سیاسی در زندان‌ها زدند و آیت‌الله حسینعلی منتظری در دیدار با آنها، این اقدام را «بزرگترین جنایت جمهوری اسلامی» دانست و گفت که تاریخ از آنها به عنوان «جنایتکار» یاد خواهد کرد.

فررودین ماه امسال احمد منتظری، فعال سیاسی و فرزند حسینعلی منتظری با اشاره به نقش ابراهیم رئیسی در «کشتار» مخالفان سیاسی در سال ۱۳۶۷، نامزدی او را در انتخابات ریاست جمهوری «توهین به ملت ایران» نامید.

مهرانگیز کار، حقوقدان و فعال حقوق بشر نیز با اشاره به نقش مستقیم محمدباقر قالیباف - زمانی که فرماندهی نیروهای انتظامی را برعهده داشت - در دستگیری و شکنجه فعالان فرهنگی، او را «شایسته» ریاست جمهوری ندانسته است.

انتقاد از روحانی

شیرین عبادی، حقوقدان و فعال مدافع حقوق بشر نیز با اشاره به «کارنامه سیاه» ابراهیم رئیسی در «کشتار زندانیان سیاسی عقیدتی دهه ۶۰» عنوان کرده که کارنامه هیچ یک از نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری ایران قابل قبول نیست.

به گفته خانم عبادی، روحانی نمی‌تواند از مسئولیت خود در قبال بازداشت‌های وزارت اطلاعات دولتش شانه خالی کند.

حسن روحانی که با نزدیک شدن به موعد انتخابات سوابق رقبای اصولگرایش را یادآوری می‌کند، خود در کتاب خاطراتش نوشته که در ابتدای جمهوری اسلامی، مسئول اجباری کردن حجاب در ادارات مربوط به ارتش بوده است تا بعدا به سایر ادارات و نهادها گسترش پیدا کند.

آقای روحانی در زمان سرکوب اعتراض‌های سال ۱۳۷۸ پس از حمله به کوی دانشگاه دبیر «شورای عالی امنیت ملی» بود و دستور سرکوب معترضان از سوی او صادر شد.

این موضوع در انتخابات ریاست جمهوری گذشته به محل مناقشه روحانی و قالیباف تبدیل شد و هر کدام دیگری را به برخورد خشن و سرکوب دانشجویان متهم کردند.

دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران روز جمعه ۲۹ اردیبهشت برگزار می شود.

سارا رپوچی،‌ از مدیران ارشد خانه آزادی در گفت‌وگو با صدای آمریکا عنوان کرده که انتخابات برگزار شده در ایران «آزاد» نیست: «ما شاهد اعمال کنترل شدید در روند انتخاب‌ نامزدها هستیم. حتی اگر بگوئیم آن روند آزاد بوده، اما تبلیغات انتخاباتی به صورت آزادانه انجام نمی‌شوند و از این رو همچنان معتقدیم دموکراسی به ایران راه نیافته است، دست کم در مورد (انتخابات) امسال.»

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG