لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۲۰ دی ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۱

اولین مناظره ریاست جمهوری برگزار شد؛ اتحاد جهانگیری و روحانی علیه قالیباف


اولین مناظره تلویزیونی ۶ نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران
اولین مناظره تلویزیونی ۶ نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران

اولین مناظره تلویزیونی ۶ نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران به صحنه تقابل حسن روحانی، رئیس جمهوری فعلی و محمدباقر قالیباف، شهردار تهران تبدیل شد و اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری هم حملات تندی به قالیباف کرد.

در این بین ابراهیم رئیسی که گفته می‌شود کاندیدای اصلی اصولگرایان است فروغ چندانی نداشت.

تقابل سرهنگ و حقوقدان؛ اپیزود دوم

حسن روحانی و محمدباقر قالیباف که در انتخابات دور گذشته نیز تقابل شدیدی باهم داشتند، این بار هم با حملات متقابل خود داغ‌ترین بخش‌های مناظره کشدار و سه ساعته تلویزیونی را به خود اختصاص دادند.

در انتهای مناظره هم روحانی و قالیباف بیش از زمان تعیین شده خود صحبت کردند و درحالی که یکدیگر را به دروغگویی متهم می‌کردند با اصرار مجری مجبور به سکوت شدند.

حسن روحانی که در مناظره قبلی با «حقوقدان» خطاب کردن خود و «سرهنگ» نامیدن قالیباف خبرساز شده بود این بار نیز قصد پاسخگویی به انتقادات پرشمار شهردار اصولگرا را داشت اما در مقاطعی عصبانی شد و اگر جهانگیری، معاون اولش به کمکش نیامده بود، احتمالا کار بالاتر می‌گرفت.

روحانی در پایان بخش اول مناظره پرسید آیا در «آیین‌نامه» مناظره فرصتی برای پاسخگویی به «تهمت و دروغ» درنظر گرفته شده است؟ اشاره او به سخنان قالیباف بود که اصرار داشت تا مناظره برای دقایقی متوقف شده و استراحت داده شود.

در بخش دوم وقتی نوبت به قالیباف رسید عنوان کرد که در زمان استراحت اصرار داشته تا فیلمی از حسن روحانی درباره اشتغال زایی پخش کند تا دروغگویی او را افشا کند اما موفق نشده و به نشان دادن یک پرینت از متن یک خبر اکتفا کرد.

در نهایت مجادله این دو با دروغگو دانستن طرف متقابل به پایان رسید.

کاندیدای پوششی فراتر از کاندیدای اصلی

اسحاق جهانگیری، معاون اول حسن روحانی که به عنوان «کاندیدای پوششی» و یا «کاندیدای کمکی» روحانی شناخته می‌شود و برای انتخابات هم ستادی تشکیل نداده، توجه زیادی را در شبکه‌های اجتماعی به خود اختصاص داد.

او با حملات مستقیم به قالیباف، کارنامه او در شهرداری را زیر سوال برد و عنوان کرد که با این کارنامه نباید وعده‌هایی درباره تحول اقتصادی و مدیریت کشور و یا مدیریت جهانی بدهد.

جهانگیری که یکی از چهره‌های نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی محسوب می‌شد، خود را کاندیدای اصلاح‌طلبان معرفی کرد و از سید محمد خاتمی، رئیس جمهوری پیشین و ممنوع‌التصویر ایران هم نام برد.

رئیسی و حضوری محافظه‌کارانه

ابراهیم رئیسی، تولیت آستان قدس رضوی ابتدا به عنوان گزینه اصلی جانشینی آیت‌الله سید علی خامنه‌ای برای رهبری جمهوری اسلامی معرفی می‌شد. حالا او را کاندیدای اصلی اصولگرایان برای ریاست جمهوری می‌دانند اما در مناظره اول چندان به چشم نیامد و وارد منازعات نشد.

البته در محافل سیاسی شنیده می‌شود که قالیباف نیز «کاندیدای پوششی» رئیسی است و این فرضیه محتمل است که قالیباف سعی کرده باشد سپر بلای کاندیدای اصلی شود و اجازه بدهد رئیسی که جز حضور در قوه قضائیه کارنامه مدیریتی ندارد، از سوالات احتمالی در امان باشد.

البته درباره آقای رئیسی که یکی از اعضای هیات موسوم به «گروه مرگ» و تصمیم‌گیرنده درباره اعدام زندانیان سیاسی مخالف جمهوری اسلامی بوده، پرسش‌های بی‌پاسخ زیاد است اما مسلما این سوالات در قالب مناظره‌های صداوسیمای جمهوری اسلامی طرح نخواهد شد.

کم‌فروغ و کم‌شانس مثل میرسلیم و هاشمی‌طبا

اگرچه برخی کاربران شبکه‌های اجتماعی در مجموع مواضع مصطفی میرسلیم و مصطفی هاشمی‌طبا را منسجم و منطقی ارزیابی کرده‌اند اما از پیش هیچ کس شانسی برای این دو قائل نیست و گویا خود نیز تمایل چندانی برای به چشم آمدن ندارند.

هرچند میرسلیم، تنها کاندیدای حزبی این دوره که از سوی حزب موتلفه اسلامی کاندیدا شده به واسطه نوع پوشش خاصش دستمایه طنزپردازی در شبکه‌های اجتماعی شده است.

یادی از کاندیدای سابق و زندانی فعلی

مناظره‌های تلویزیونی انتخابات ریاست جمهوری در سال ۱۳۸۸ آغاز شد و در همان دوره به اوج هیجان رسید.

حضور پرشور میرحسین موسوی و مهدی کروبی به عنوان منتقدان محمود احمدی‌نژاد، رئیس جمهوری وقت و منازعات طرفین باعث شد تا مقامات جمهوری اسلامی دیگر تمایلی به برگزاری مناظره دو به دو نداشته باشند.

در حالی که موسوی و کروبی همچنان در حصر و زندان خانگی به سر می‌برند، استفاده قالیباف از یکی از جملات مشهور آقای موسوی، یاد میرحسین موسوی را در شبکه‌های اجتماعی زنده کرد.

موسوی درباره احمدی‌نژاد گفته بود با پدیده‌ای روبرو هستیم که در چشم مردم زل می‌زند و دروغ می‌گوید؛ قالیباف هم بدون نام بردن از موسوی چند بار این مفهوم را برای روحانی به کار برد.

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG