لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱۵ آبان ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۱۵

مهرانگیز کار: مسئول بازداشت و شکنجه فعالان فرهنگی، کاندیدای ریاست جمهوری شده است


مهرانگیز کار در استودیوی صدای آمریکا
مهرانگیز کار در استودیوی صدای آمریکا

مهرانگیز کار خواستار توجه به سوابق محمدباقر قالیباف در دوران فرماندهی نیروی انتظامی جمهوری اسلامی شد و عنوان کرد که او «شایسته» ریاست جمهوری نیست. او همچنین حسن روحانی و اسحاق جهانگیری را فاقد توان تاثیرگذاری بر وضعیت حقوق بشر در ایران دانست.

مهرانگیز کار، حقوقدان و فعال حقوق بشر در گفت‌وگو با وبسایت کمپین بین‌المللی حقوق بشر در ایران به پرونده بازداشت همسرش سیامک پورزند اشاره کرد و توضیح داد که نیروی انتظامی در زمان فرماندهی سردار قالیباف، مسئول بازداشت و اعتراف‌گیری زیر شکنجه از آقای پورزند بوده است.

سیامک پورزند روزنامه‌نگار فرهنگی در سال ۱۳۷۹ بازداشت و مجبور به اعتراف تلویزیونی شد. پس از اعترافات او جمعی از نویسندگان و فعالان سینمایی بازداشت و احضار شدند. بازداشت‌ها از سوی اداره اماکن نیروی انتظامی صورت گرفت و بازداشت شدگان بعدها افشا کردند که مورد شکنجه‌های روحی و جسمی قرار گرفته‌اند.

آقای پورزند درحالی که از حق ملاقات با همسرش، مهرانگیز کار و داشتن وکیل محروم بود در دادگاه به ۱۱ سال زندان محکوم شد اما پس از مدتی به دلیل کهولت سن و بیماری شدید از زندان به خانه منتقل شد و در زندان خانگی قرار گرفت.

این روزنامه‌نگار و فعال فرهنگی سرانجام در ۸۰ سالگی خود را از بالکن آپارتمانی که در آن زندانی بود به پایین انداخت و درگذشت.

مهرانگیز کار با اشاره به نقش مستقیم آقای قالیباف در این پرونده گفت: «آقای قالیباف مصرانه می‌خواست همه فعالان مطبوعات در حوزه تئاتر و سینما و هنرمندان را به نام اعترافات سیامک پورزند به شکنجه و حبس یا محرومیت از فعالیت بکشاند. دولت خاتمی [رئیس جمهوری وقت] در آن موقع برای اینکه از بازجویی‌های بیشتر جلوگیری کند از مراجع برای ارزش اقرار استفتاء گرفت. با این شگرد دولت خاتمی توانست خیلی‌ها را که مرتبا احضار می‌شدند و در اداره اماکن دست خط سیامک جلویشان قرار می‌گرفت و فحش‌های رکیک می‌شنیدند؛ از احضارهای مجدد و حکم قضایی نجات دهد.»

این حقوقدان با اشاره به سایر کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری ایران عنوان کرد که نقش سید ابراهیم رئیسی در قتل‌های سال ۶۷ «محرز» است و «درباره پایبندی او به حقوق بشر نمی‌شود حرفی زد» اما «دیگرانی مانند روحانی و جهانگیری هم در چهار سال گذشته نتوانستند درحوزه حقوق بشر تاثیر گذار باشند».

بیشتر بخوانید:

شیرین عبادی: کارنامه حقوق بشری نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری قابل قبول نیست

خانم کار انتخابات پیش روی ریاست جمهوری را فاقد «ویژگی‌های یک انتخابات» دانست و از نهادهای حقوق بشری خواست تا سوال‌هایی از کاندیداها بپرسند؛ سوال‌هایی مثل حق تحصیل بهاییان و یا اعدام‌های زیر ۱۸ سوال در ایران.

دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران روز جمعه ۲۹ اردیبهشت برگزار می شود.

سارا رپوچی،‌ از مدیران ارشد خانه آزادی در گفت‌وگو با صدای آمریکا عنوان کرده که انتخابات برگزار شده در ایران «آزاد» نیست: «ما شاهد اعمال کنترل شدید در روند انتخاب‌ نامزدها هستیم. حتی اگر بگوئیم آن روند آزاد بوده، اما تبلیغات انتخاباتی به صورت آزادانه انجام نمی‌شوند و از این رو همچنان معتقدیم دموکراسی به ایران راه نیافته است، دست کم در مورد (انتخابات) امسال.»

http://gdb.voanews.com/504DC5E1-F75B-4FFC-B4D1-9C2ABE3A6DD5.gif

XS
SM
MD
LG