ایران و بلژیک با پادرمیانی عمان دو زندانی را مبادله کردند. ساعاتی بعد از اینکه عمان از پادرمیانی خود خبر داد، مقامات ایران و بلژیک آزادی و مبادله اولیویه وندکستله و اسدالله اسدی دیپلمات جمهوری اسلامی را تائید کردند.
الکساندر دیکرو، نخستوزیر بلژیک، روز جمعه تایید کرد «اولیویه وندکستله» که به مدت «۴۵۵ روز» در تهران بازداشت بود، آزاد شده و «در صورتی که همه چیز خوب پیش برود، الیویه امروز عصر در کنار ما خواهد بود.»
حسین امیرعبداللهیان نیز ظهر جمعه ۵ خرداد در توئیتر خود آزادی اسدالله اسدی را تائید کرد و نوشت او به زودی وارد ایران میشود.
همچنین وزارت امور خارجه عمان با انتشار بیانیهای رسمی، اعلام کرد که این کشور موفق به «میانجیگری» بین بلژیک و جمهوری اسلامی برای «حل مسئله شهروندان زندانی» شده است.
ساعاتی قبل هم، رسانههای بلژیکی به نقل از مقامات بلژیک اعلام کردند که شهروند آزاد شده توسط جمهوری اسلامی «اولیویه وندکستله» است و در راه بازگشت به این کشور است.
پیشتر، وزارت خارجه دولت عمان با انتشار بیانیهای رسمی، اعلام کرد که این کشور موفق به «میانجیگری» بین بلژیک و جمهوری اسلامی برای «حل مسئله شهروندان زندانی» شد. در بیانیه دولت عمان اسمی نیامده بود.
مقامات بلژیک از مدتها پیش خواستار آزادی «اولیویه وندکستله» شده بودند. او امدادگر ۴۲ ساله بلژیکی است که در بهمنماه ۱۴۰۰ توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی بازداشت و به اتهام «جاسوسی» به «۴۰ سال» زندان محکوم شد. الکساندر دیکرو، نخستوزیر بلژیک هفتم اردیبهشتماه اعلام کرد بود که کشورش «در حال بررسی» درخواست جمهوری اسلامی برای «تبادل اسدالله اسدی با، اولیویه وندکستله است.
آقای وندکستله با اسدالله اسدی دیپلمات جمهوری اسلامی که در دادگاهی در بلژیک محکوم شده، مبادله شد.
اسدالله اسدی دبیر سوم سفارت جمهوری اسلامی ایران در وین، اتریش بود. او سه سال پیش در آلمان به اتهام دست داشتن در عملیات بمبگذاری علیه گردهمایی سازمان مجاهدین خلق در پاریس بازداشت شد.
پرونده او در دادگاه تروریستی انتورپ بلژیک به همراه سه متهم دیگر (مهرداد عارفانی، امیر سعدونی و نسیمه نعامی) بررسی شد و در ۱۶ بهمن ۱۳۹۹ دادگاه کیفری آنتورپ، با رد مصونیت دیپلماتیک اسدالله اسدی، او را به بیست سال زندان محکوم کرد.
هنوز عکس و گزارشی از آزادی و مبادله این دو زندانی منتشر نشده اما وزارت خارجه عمان نوشت، «افرادی که از سوی تهران و بروکسل آزاد شدند»، امروز جمعه پنجم خرداد به مسقط، پایتخت کشور عمان، منتقل خواهند شد.
الکساندر دیکرو، نخستوزیر بلژیک، هفتم اردیبهشت اعلام کرد بود که کشورش «در حال بررسی» درخواست جمهوری اسلامی برای «تبادل اسدالله اسدی با اولیویه وندکستله» است.
مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه جمهوری اسلامی، ششم اردیبهشت در مورد «احتمال تبادل» اولیویه وندکستله با اسدالله اسدی گفته بود: «تفاهمنامه تبادل زندانیان» میان ایران و بلژیک «منعقد و نهایی» و اسناد نیز «تبادل» شده است.
در ماههای گذشته برخی نمایندگان پارلمان بلژیک از جمله دریا صفایی با این مبادله زندانیان مخالفت کرده بودند.
آمریکا و کشورهای اروپایی جمهوری اسلامی را متهم میکنند که با بازداشت شهروندان دو تابعیتی و خارجی، اقدام به «گروگانگیری» میکند تا آنها را با زندانیان خود در دیگر کشورها مبادله کند. در سال ۲۰۱۵ همزمان با توافق هستهای، جمهوری اسلامی پنج زندانی خارجی و دو تابعیتی را با زندانیان ایرانی در آمریکا مبادله کرد.