لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۱ خرداد ۱۴۰۳ ایران ۰۸:۲۳

گزارش‌ها: حملات نیابتی‌های حکومت ایران پس از کشته‌شدن سه سرباز آمریکایی کاهش یافته است


یک هواپیمای جنگنده آمریکایی روی عرشه ناو هواپیمابر یواس‌اس آیزنهاور در دریای سرخ در جریان عملیات علیه اهداف حوثی. پنجم اسفند ۱۴۰۲
یک هواپیمای جنگنده آمریکایی روی عرشه ناو هواپیمابر یواس‌اس آیزنهاور در دریای سرخ در جریان عملیات علیه اهداف حوثی. پنجم اسفند ۱۴۰۲

گزارش‌ها نشان می‌دهد از هفتم بهمن که سه نظامی آمریکایی در حمله پهپادی نیابتی‌های حکومت ایران به پایگاهی در اردن در نزدیکی مرز سوریه کشته شدند، از حملات نیروهای نیابتی تحت حمایت جمهوری اسلامی کاسته شده است. با این حال قانونگذاران آمریکایی هشدار دادند این آرامش، خطرات یک درگیری منطقه ای را کاهش نمی دهد.

به گزارش خبرنگار صدای آمریکا از کنگره، بن کاردین، رئیس کمیته روابط خارجی سنا، در جلسه روز چهارشنبه نهم اسفند گفت: «ایران فرماندهی و کنترل کامل عملیات خود را ندارد. این، وضع موجود را به وضعیتی بسیار مخاطره آمیز تبدیل می‌کند، وضعیتی که نیازمند رهبری دقیق آمریکا با چشم باز است. خطرات اشتباه محاسباتی نه تنها منجر به حمله مرگبار دیگری علیه نیروهای آمریکایی می‌شود، بلکه می‌تواند به یک جنگ منطقه‌ای تمام عیار بیانجامد.»

ارتش آمریکا اعلام کرده که نیروهای آمریکایی و ائتلاف پنج پهپاد حوثی‌ها را اواخر روز سه‌شنبه در دریای سرخ سرنگون کردند.

فرماندهی مرکزی ایالات متحده – سنتکام – گفته این پهپادها از مناطقی از یمن که تحت کنترل شورشیان حوثی مورد حمایت ایران است پرتاب شدند، و این پهپادها «یک تهدید قریب الوقوع برای کشتی های تجاری و برای نیروی دریایی آمریکا و ناوهای ائتلاف در منطقه بود.»

این تازه‌ترین حملات در ماه‌‌های اخیر به دنبال مقابله با حملات حوثی‌ها علیه کشتی‌ها در دریای سرخ بود. حوثی‌ها گفته‌اند که این حملات در همبستگی با مردم غزه است.

کاخ سفید حمله هفتم بهمن را «نفرت‌انگیز و کاملاً ناعادلانه» خواند و در اقدامی تلافی‌جویانه در ۱۹ بهمن، رهبر گروه کتائب حزب‌الله را در یک حمله هوایی هدفمند کشت.

جمهوری‌خواهان سنا رویکرد کلی دولت بایدن در برخورد با ایران را ضعیف توصیف کردند.

سناتور جیم ریش، عضو جمهوری‌خواه در کمیته روابط خارجی سنا، از دولت خواست که برای محروم کردن حکومت ایران از منابعی که برای ارتکاب اقدامات تروریستی استفاده می کند کار بهتری انجام دهد: «دولت بایدن هنوز سیاست منسجمی را برای ایران در خارج از مذاکرات هسته ای بیان نکرده است. زمان تغییر مسیر فرا رسیده. ما باید سیاست مهار را اتخاذ کنیم.»

برایان هوک، نماینده ویژه آمریکا در امور ایران در دوران دولت ترامپ، به سناتورها گفت: «من معتقدم که ایران می‌داند که به دلیل بیزاری عمیق دولت بایدن از اقدام نظامی دفاعی، می‌تواند با خیال راحت محور مقاومت خود را گسترش دهد. دولت بایدن در پی تنش زدایی است و رژیم ایران تحت این استراتژی پیشرفت می‌کند.»

کمیته روابط خارجی سنا در حال بررسی قانون ریش برای اجرای بهتر تحریم‌های ایالات متحده بر نفت ایران است.

خبرنگار صدای آمریکا به نقل از کریس مورفی، سناتور دموکرات نوشته که «ایران همواره خیالش راحت است که حزب‌الله به آنچه نیاز دارد، دست می‌یابد. حمایت آنها از نیابتی‌ها وسیله‌ای بسیار کم هزینه برای تحریک ایالات متحده است. احمقانه خواهد بود اگر فکر کنیم که تحریم نفتی در اینجا، تصمیم ایران برای تأمین مالی گروهی مانند حزب الله را تغییر می‌دهد.»

روز چهارشنبه نهم اسفند جلسه استماعی تحت عنوان «ارتش پنهانی تهران: شبکه‌های نیابتی جمهوری اسلامی در خاورمیانه» در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا برگزار شد.

در این نشست بسیاری از اعضای این کمیته بر «اجرای جدی» تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران تأکید کردند.

برایان هوک، فرستاده ویژه وزارت امور خارجه آمریکا در امور ایران در دولت ترامپ، و سوزان ملونی، معاون و مدیر بخش سیاست خارجی اندیشکده بروکینگز در واشنگتن، در این جلسه به پرسش‌های سناتورها پاسخ دادند.

برایان هوک در سخنانش بر اهمیت محدود کردن درآمد نفتی مورد استفاده جمهوری اسلامی برای تأمین مالی گروه‌های نیابتی‌‌اش در منطقه و همچنین بازگشت سیاست «فشار حداکثری» تأکید کرد.

او گفت که در دوران ریاست جمهوری دونالد ترامپ، تحریم‌های نفتی شدیدی اعمال شد و صا‌درات نفتی ایران را تا هشتاد درصد کاهش یافت.

کریس مورفی، سناتور دموکرات، در واکنش به بخشی از اظهارات برایان هوک، به این موضوع اشاره کرد که زمانی که دونالد ترامپ به ریاست جمهوری رسید، جمهوری اسلامی ایران یک سال تا دستیابی به سلاح هسته‌ای فاصله داشت ولی زمانی که دوره ریاست جمهوری ترامپ به پایان رسید این فاصله به یک ماه کاهش یافته بود. او همچنین گفت ۷۰۰ میلیون دلاری که پیش از ترامپ به حزب‌الله می‌رسید قطع نشد و گروه‌های نیابتی‌ جمهوری اسلامی نیز تضعیف نشدند.

سناتور مورفی افزود که مایک پمپئو، وزیر امور خارجه دولت ترامپ، ناچار شد به دلیل افزایش حملات، سفارت آمریکا در بغداد را ببندد و ائتلاف جهانی ضد جمهوری اسلامی نیز از هم پاشیده بود.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG