وبسایت پالیگراف، پروژه راستیآزمایی صدای آمریکا، اقدام حکومت ایران در تکذیب حمایتش از گروههای شبهنظامی در «عراق، سوریه، و مناطق دیگر را «آشکارا نادرست» خواند.
پالی گراف با بررسی آمار و ارقام گروههای شبهنظامی منطقه و رابطه تنگاتنگ سپاه پاسداران و بهویژه نیروی قدس با سازماندهی این گروهها، که به «محور مقاومت» شهرت یافتهاند، ادعای جمهوری اسلامی در مورد ارتباط نداشتن با شبهنظامیانی که حمله پهپادی بهپایگاه ارتش آمریکا در شمال شرق اردن را انجام دادند، «دروغ» دانست.
در همان آغاز حمله، ایالات متحده حمله پهپادی بهپایگاه ارتش آمریکا در شمال شرقی اردن را که به کشته شدن سه نیروی آمریکایی و زخمی شدن بیش از ۴۰ تن دیگر منجر شد، به گروه مقاومت اسلامی عراق نسبت داد.
در اولین واکنش، جان کربی، عضو شورای امنیت ملی ایالات متحده، روز ۱۳ بهمن گفت که این گروه یک سازمان پوششی برای شبهنظامیان مورد حمایت حمهوری اسلامی ایران، از جمله کتائب حزب الله، است.
سی بی اس نیوز، در همان روز گزارش داد که کاخ سفید طرح تلافیجویانه پنتاگون - شامل یک رشته حملات موشکی بهپرسنل و تأسیسات ایرانی در عراق و سوریه - را تصویب کرده است.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، نیز جمهوری اسلامی ایران را مسئول این حمله دانست و گفت: «آنها سلاحها را برای افرادی که این حمله را انجام دادهاند، تأمین میکنند.»
پیش از آن نیز لوید آستین، وزیر دفاع ایالات متحده، در یک کنفرانس مطبوعاتی در ۱۲ بهمن گفته بود این که حمهوری اسلامی تا چه حد از این حمله «میدانست یا نمیدانست» در این شرایط «اهمیتی ندارد»، چرا که جمهوری اسلامی «پشتیبانی، تامین مالی، و در برخی موارد ارائه اطلاعات پیشرفته و آموزش نظامی» به این گروهها را بر عهده دارد.
به گفته آستین آنها «گروههای نیابتی ایران» هستند.
اما حکومت جمهوری اسلامی وجود هرگونه ارتباط را تکذیب کرده است. امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد، در نامه ای به شورای امنیت سازمان ملل مدعی شد که در «عراق، سوریه یا جاهای دیگر» هیچ «گروه وابسته به جمهوری اسلامی یا نیروهای مسلح ایران» که «بهطور مستقیم یا غیرمستقیم تحت کنترل جمهوری اسلامی ایران فعالیت کند یا از طرف آن اقدام کند» وجود ندارد.
اما بررسی پالیگراف، پروژه راستیآزمایی صدای آمریکا، دروغ بودن این ادعا را نشان میدهد.
سیبیاس نیوز روز ۱۲ بهمن درباره روابط نظامی بین جمهوری اسلامی و محور مقاومت، گزارش داد که «موسسه خدمات یونایتد رویال» که یک اندیشکده دفاعی و امنیتی بریتانیایی است، برآورد میکند که حداقل ۴۰ گروه شبهنظامی وجود دارد که از نزدیک توسط سپاه پاسداران تأمین مالی و اساساً اداره میشوند.
نشریه آمریکایی «امنیت میهن امروز» (هوملند سیکیوریتی تودی) روز ۱۲ بهمن در گزارشی تحلیلی اعلام کرد که گروههای شبهنظامی تحت کنترل جمهوری اسلامی مسئول بیش از ۳ هزار حمله تروریستی در منطقه خاورمیانه و شاخ آفریقا بین سالهای ۱۳۹۶ تا ۱۴۰۲ بودهاند.
همچنین به گزارش شورای روابط خارجی ایالات متحده، نیروی قدس ایران، که بازوی برونمرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است، بهعنوان نقطه تماس میان حکومت ایران و نیروهای نیابتی آن عمل میکند و به آنها آموزش، تسلیحات و بودجه میدهد.
بر اساس تحقیقات مشترک فایننشال تایمز و مؤسسه بینالمللی مطالعات استراتژیک، نموداری از دادههای ۱۲ گروه شبهنظامی برجسته تحت حمایت ایران را که تا ماه مهر ۱۴۰۲، در دو منطقه خاورمیانه و آفریقا فعال بودند، ارائه داد.
این تحقیق تعداد مجموع جنگجویان ۱۲ شبه نظامی را بین۱۲۴ هزار تا ۱۹۸ هزار تن، تخمین زد. سی.اف.آر تاکید کرد که در ۹ مورد از ۱۲ مورد، کنترل ایران بر شبه نظامیان «قوی» و در سه مورد باقی مانده «متوسط» است.
جنگجویان شیعه عراق و لبنان بیشتر این شبهنظامیان را تشکیل میدهند.
یکی از آنها، حزب الله، یک حزب سیاسی و گروه شبه نظامی لبنانی، به دلیل مشارکت در اقدامات تروریستی بدنام است.
وزارت خارجه آمریکا تخمین زده است که حزب الله سالانه ۷۰۰ میلیون دلار از ایران دریافت میکند. تهران همچنین سالانه حدود ۱۰۰ میلیون دلار به گروههای فلسطینی از جمله حماس و جهاد اسلامی فلسطین کمک می کند.
جمهوری اسلامی از اوایل دهه ۱۳۷۰ از طریق سپاه پاسداران از گروههای خشونتگرا مانند کتائب حزبالله عراق، گروه شبهنظامی سرایا الشتر بحرین، و گروه فلسطینی حماس حمایت کرده و به آنها آموزش داده است.
ایالات متحده، بریتانیا، اتحادیه اروپا، ژاپن، اسرائیل و شمار دیگری از کشورها حماس را در فهرست سازمانهای تروریستی قرار دادهاند.
در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به جنوب اسرائیل، ۱۲۰۰ تن از جمله کودکان، زنان، و سالمندان کشته و بیش از ۲۴۰ تن دیگر به گروگان گرفته شدند.
اسرائیل میگوید هنوز ۱٣۰ گروگان در غزه هستند، اگرچه احتمال دارد شماری از آنها کشته شده باشند.
اندیشکده «مرکز ویلسون» در واشنگتن نیز شهریور گذشته گزارش داد که جمهوری اسلامی بیش از ۱۶ میلیارد دلار برای حمایت از رژیم بشار اسد در سوریه و شبه نظامیان نیابتی در سوریه، عراق، و یمن هزینه کرده است.