لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۳۱ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۹

فراخوان به تجمع و اعتصاب؛ اعتراض افکارعمومی ایران به اسیدپاشی


 تجمع فعالان زن در برابر مجلس در اعتراض به اسیدپاشی های اصفهان. تهران، ۳۰ مهر ۱۳۹۳
تجمع فعالان زن در برابر مجلس در اعتراض به اسیدپاشی های اصفهان. تهران، ۳۰ مهر ۱۳۹۳

در پاسخ به فراخوان به اعتراض عمومی به اسیدپاشی به روی زنان در اصفهان، عصر روز جمعه در میدان معروف دوپانت در شهر واشنگتن پایتخت آمریکا تظاهراتی در اعتراض به اسیدپاشی در اصفهان به روی زنان برگزار شد. در این تظاهرات گروهی از فعالان حقوق بشر و ایرانیان ساکن منطقه شرکت کردند.

بنا بر فراخوانی که برفیس بوک قرار گرفته، قرار است روز شنبه سوم آبان در اصفهان و چند شهر دیگر تظاهراتی در اعتراض به اسیدپاشی ها صورت بگیرد. در این فراخوان از اعتصاب در اداره ها و دانشگاه ها و مدارس و نیز از برگزاری تجمع های اعتراضی در قبال اسیدپاشی ها خبر داده است.

بنا براین فراخوان، علاوه بر اصفهان، قرار است تجمع های مشابهی در تهران، مشهد، سنندج، رشت، آبادان، اهواز، تبریز، کرمانشاه، کرج، شیراز و چند شهر دیگر برگزار شود.

سازمان ها و فعالان حقوق بشر در خارج از ایران نیز در حمایت از این اعتراض ها تجمع هایی برگزار می کنند که تجمع اعتراضی روز جمعه واشنگتن یکی از آنها بود. گزارش مشروح این تجمع اعتراضی روز شنبه از تلویزیون بخش فارسی صدای آمریکا پخش می شود.

عاملان و آمران در پرده ابهام

با آن که حسن روحانی رئیس جمهوری ایران روز جمعه ۲ آبان خواستار سرعت بخشیدن به شناسایی عاملان اسیدپاشی به زنان و چند مرد در اصفهان شد، اما پس از اسیدپاشی هایی که گفته می شود هم زمان با بالا گرفتن اقدام های خشونت بار علیه زنان معروف به «بدحجاب» - مانند طرح قانون امر به معروف و نهی از منکر در مجلس، تقویت گشت های انتظامی در خیابان ها، و سخنان خشونت آمیز امامان جمعه در زمینه حجاب – صورت گرفته است، هنوز از دستگیری و بازداشت آمران یا عاملان این اقدام خشونت بار علیه شهروندان گزارشی به مردم داده نشده است. امری که سبب شده است افکار عمومی در رسانه های اجتماعی آن را نیز درکنار دیگر خشونت های مرگبار گذشته قرار دهند و با یاد کردن از رویدادهایی چون قتل های زنجیره ای، حمله به کوی دانشگاه در ۱۸ خرداد و قتل یک دانشجو، آتش زدن کتاب فروشی ها، حمله به تجمع ها و مراسم مسالمت آمیز، و قتل های در زندان مانند قتل زهرا کاظمی، زهرا بنی یعقوب، ستار بهشتی، و زندانیان کهریزک، و شماری دیگر از این دست، از شناسایی و مجازات آمران و عاملان اصلی آن ابراز نومیدی کنند.

سخنان ضد ونقیض مسئولان نیز به این گمان بیشتر دامن می زند. چنان که برخی از مقام های پلیس اسیدپاشی ها را عمل مجرمانه یک مجرم زنجیره ای می دانند و آن را اقدامی سازمان یافته نمی شمارند. سرهنگ حسین حسین زاده جانشین فرمانده انتظامی استان اصفهان به خبرگزاری جمهوری اسلامی گفته است «اقدامات کارآگاهان پلیس، نیروهای اطلاعات، سپاه و تمام دستگاه های مرتبط،نشان می دهد که مرتکب این اقدامات اسیدپاشی، یک نفر بوده است». بااین حال او در همان گفت و گو از شناسایی و دستگیری چند مظنون سخن گفته است.

رابطه اسیدپاشی با امربه معروف و نهی از منکر

رسانه های تندروی معروف به محافظه کار یا اصول گرا مانند روزنامه کیهان و سایت رجایی نیوز به روال همیشگی اسیدپاشی را توطئه بیگانه و «پاس کاری خائنانه» یک رسانه دولتی و «رسانه های ضدانقلاب» دانسته اند. فرمانده بسیج مستعضفین، محمد رضا نقدی هم آن را توطئه دشمن دانسته است که «حتی اگر سندی هم دال بر هدایت شدن این عمل به دست دشمن مستکبر» دردست نباشد اما «مرتبط کردن آن با نهی از منکر» کار حساب شده «عوامل رسانه ای بیگانه» است.

احمد خاتمی امام جمعه تهران هم از این که این «فریضه بزرگ امر به معروف و نهی از منکر» به «این جنایت» مربوط شده برآشفته است. او در عین حال هم خواستار مجازات عاملان اسیدپاشی و هم و رسانه هایی شده که بین این دو امر ارتباط قائل شده اند.

اما حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، در زنجان در سخنانش به نوعی اسیدپاشی ها را با امر به معروف و نهی از منکر مرتبط کرد. او گفت امر به معروف و نهی از منکر اختصاص به هیچ فرد و جناح و دسته‌ای ندارد و هیچ کس نمی‌تواند بگوید آمر به معروف و ناهی از منکر است و دسته و جناح دیگر را به عنوان عمل‌کننده به منکر متهم نماید.
او تاکید کرد نباید «‌از صبح تا شب فقط یک مسئله و آن هم بدحجابی را به عنوان منکر مطلق تلقی کنیم... و دروغ و تهمت، رشوه‌خواری و بورسیه تقلبی را منکر نپنداریم.» روحانی بی آن که به اسیدپاشی ها اشاره کند گفت «زنان ایران مسلمان و با عفت هستند که همه طرفدار حجابند پس چند نفر در این کشور خودشان را متولی اخلاق نپندارند».

XS
SM
MD
LG