لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۷ آذر ۱۴۰۳ ایران ۰۰:۰۷

دیدبان حقوق بشر اسرائیل را به ارتکاب جنایت جنگی متهم کرد


مدرسه پناهگاه آوارگان درغزه پس از حمله اسرائیل
مدرسه پناهگاه آوارگان درغزه پس از حمله اسرائیل

این سازمان بین المللی مدافع حقوق بشر می گوید اسرائیل با حمله به سه مدرسه تحت نظارت سازمان ملل واقع در نوارغزه در ماه های ژوئیه و اوت، و کشتن شهروندان فلسطینی که به آنجا پناه برده بودند، مرتکب جنایت جنگی شده است.

دیدبان حقوق بشر که دفتر مرکزی آن در نیویورک مستقر است، روز پنجشنبه گزارشی منتشر کرد که به گفته این سازمان نخستین گزارش مستند و عمیق از وقایعی ست که در ۵۰ روز جنگ بین اسرائیل و شبه نظامیان فلسطینی روی داده است. این جنگ روز ۲۶ اوت با اعلام آتش بس متوقف شد.

دیدبان حقوق بشر نوشته است در جریان این سه حمله که در روزهای ۲۴ و ۳۰ ژوئیه و ۳ اوت ۲۰۱۴ روی داد، ۵۴ نفر کشته شدند که ۱۷ تن ازآنان کودک بودند.

فرد ابرامز، مشاور ویژه دیدبان حقوق بشر می گوید: «نظامیان اسرائیلی به سه مدرسه که با علامت سازمان ملل مشخص شده بود، با علم به این که صدها نفر افراد بی سرپناه درآنها پناه گرفته اند، حمله کردند و ده ها نفر را کشتند.» به گفته او«اسرائیل هیچ توضیح قانع کننده ای برای حمله به این سه مدرسه که مردم برای حفظ جان خود و گریز از کشتارها به آن پناه برده بودند، نداده است».

بنا به تحقیقات دیدبان حقوق بشر دو فقره از این سه حمله که در بیت حنین و جبلیه روی داد هیچ هدف نظامی را در نظر نداشته و یا به صورت خودسرانه و عمدی بوده اند. حمله سوم که در رفح صورت گرفت حتی اگر عمدی هم نبوده در ابعاد نامتناسب و غیرقانونی بوده است. حملات غیرقانونی به حمله های عمدی گفته می شود که از سر بی دقتی یا خودسرانه انجام می گیرد و جزو جنایت های جنگی شمرده می شود.

بنا برقوانین جنگ، اسرائیل باید در مورد این جنایت های جنگی احتمالی تحقیقی معتبر و قابل اعتماد به عمل آورد و مسئولان و مرتکبان را با مجازات درخور تنبیه کند. ارتش اسرائیل می گوید برای «بررسی اتفاق های استثنایی» که در این جنگ پبش آمده یک «کمیته حقیقت یاب» ایجاد کرده و در حال بررسی پنج مورد است که یکی از آن ها ظاهرا به حمله ۲۴ ژوئیه مربوط می شود. به نوشته دیدبان حقوق بشر، اسرائیل سابقه طولانی در عدم انجام تحقیقات معتبر در زمینه جنایت های جنگی دارد.

مقام های نظامی اسرائیل در کنفرانسی خبری عکس هایی به رسانه ها نشان دادند که به گفته آنان راکت های مخفی و پرتاب شده از آن مدارس را نشان می داد. حال آن که هیچ یک از آن عکس ها به سه مدرسه مورد نظر دیدبان حقوق بشر مربوط نبوده اند.

شاهدان به دیدبان حقوق بشر گفته اند که در حمله اسرائیل با موشک اسپایک به مدرسه پسرانه در رفح که در آن ۱۲ تن از جمله ۸ کودک کشته شدند، کودکان در برابر در خروجی مدرسه در حال خریدن شیرینی بودند که موشک در فاصله ده متری آنان در وسط خیابان فرود آمد. ارتش اسرائیل گفته است که هدف این حمله سه نفر عضو گروه مسلح جهاد اسلامی بوده که در نزدیکی مدرسه سوار یک موتورسیکلت بوده اند اما هیچ گونه اطلاعات و مدرکی که این ادعا را معتبر کند ارائه نداده است. موشک اسپایک تا فاصله ۲۰ متری از هدف را ویران می کند.

به نوشته دیدبان حقوق بشر، علاوه بر این سه حمله عمدی و خودسرانه، نیروی زمینی اسرائیل دست کم یک مدرسه را در بیت حنین در اسرائیل به اشغال خود در آورد و پس از ترک آن پوکه های گلوله و سلاح های آنان برجا مانده است.

به گفته دیدبان حقوق بشر نیروهای مسلح دولت ها و گروه های مسلح حق ندارند از مدارس برای مقاصد نظامی استفاده کنند. حتی اگر دانش آموزان در مدرسه نباشند. زیرا استفاده نظامی از مدارس آن ها را به هدف نظامی تبدیل می کند.

براساس این گزارش، شورای حقوق بشر سازمان ملل نیز اخیرا با ایجاد یک کمیسیون تحقیق و تفحص قصد دارد در مورد حمله به مدارس که به کشته شدن افراد عادی منجر شده تحقیق کند و نتیجه آن را همراه با توصیه هایی برای پیگیری به شورای امنیت ارائه دهد.

به گفته سازمان دیدبان حقوق بشر، همچنین محمود عباس رئیس دولت فلسطینی باید بیدرنگ از دادگاه بین المللی جنایی بخواهد دامنه اختیارات قضایی خود را به کرانه غربی رود اردن و نوارغزه گسترش دهد تا بررسی و تحقیق در مورد جنایت های مهم بین المللی هردو طرف امکان پذیر شود.

اسرائیل و گروه های فلسطینی همچنین ممکن است به جبران خسارت هایی محکوم شوند که به سازمان های وابسته به سازمان ملل وارد آورده اند. مدارس و دیگر ساختمان هایی که به عنوان پناهگاه ازآنها استفاده می شود از جمله آنهاست. این ساختمان ها طبق کنوانسیون سا ل ۱۹۴۶ که اسرائیل نیز آن را امضا کرده مورد حمایت قانونی قرار دارند.

در جریان جنگ های سال های ۲۰۰۸-۲۰۰۹ در غزه، هیئت تفحص سازمان ملل، اسرائیل و حماس و دیگر گروه های مسلح را در خرابی و ایجاد خسارت به ساختمان های سازمان ملل مسئول شناخت. به طوری که اسرائیل ۱۰ و نیم میلیون دلار غرامت به سازمان ملل پرداخت کرد.

به گزارش سازمان ملل و یونیسف از ۲هزار و ۱۳۱ نفر فلسطینی که در جنگ اخیر کشته شده اند، ۵۰۱ تن کودک بوده اند که سن ۷۰ درصد از این کودکان زیر ۱۲ سال بوده است.

ابرامز گفت: «اسرائیل باید از توجیه کردن دست بردارد و درباره حمله هایش به درون و اطراف این سه مدرسه توضیحات مفصل ارائه دهد.» او افزود: «اسرائیل همچنین باید با مجازات کسانی که قوانین جنگی را نقض می کنند از سیاست عدم پاسخگویی خود دست بردارد».

XS
SM
MD
LG