سارا دماوندان - روزنامه الشرق الاوسط در گزارشی با تعدادی از کسانی گفتوگو کرده است که بستگان آنان طی سالهای گذشته توسط جمهوری اسلامی دستگیر و به نوعی به گروگان گرفته شدهاند.
در این گزارش که هفته گذشته منتشر شد آمده است، خانوادههای این افراد معتقدند که جمهوری اسلامی از این افراد به عنوان اهرم فشار در مقابل دولتهای خارجی استفاده میکند تا به مقاصد خود برسد.
نازنین زاغری، انوشه آشوری، بنجامین بریر، و احمدرضا جلالی چهار نفری هستند که هنگام سفر به ایران در طی سالهای گذشته توسط جمهوری اسلامی دستگیر و با اتهام جاسوسی چندین سال است که در زندان های جمهوری اسلامی هستند، اما خانوادههای این افراد معتقد هستند که عزیزانشان قربانی روابط سیاسی ایران و اروپا شدند.
روزنامه الاشرق الاوسط در گزارشی راوی زندگی آنها شده است.
- نازنین زاغری
ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری، که هفته گذشته پس از ۲۱ روز به درخواست همسرش به اعتصاب خود پایان داد، درخواستهای خود از دولت بریتانیا را درقالب اتخاذ سیاستی حاوی «سه چماق و یک هویج» در برابر ایران تشریح کرد. او بخش تنبیهی (چماقها) را شامل صداقت در مورد گروگانگیری بودن این وضعیت، مجازات عاملان آن با اعمال تحریمهای مگنیتسکی، و همکاری با متحدان در مذاکرات برجام برای متعهد کردن ایران به توقف گروگانگیری» است.
در مورد بخش تشویقی (هویج)، رتکلیف از دولت بریتانیا میخواهد که بدهی چند دههای خود به ایران را، که او آن را به بازداشت همسرش مرتبط میداند، بپردازد.
- انوشه آشوری
همانند رتکلیف، الیکا آشوری، دختر انوشه آشوری، بریتانیایی-ایرانی ۶۶ ساله که به اتهام جاسوسی در زندان اوین به ۱۰ سال زندان محکوم شده، پرونده پدرش را به بدهی معوقه بریتانیا در قبال ایران مرتبط میکند.
الیکا آشوری به الشرق الاوسط گفته است که گفتوگوهایی بین دولتها برای تسویه این بدهی صورت گرفته است که مشخص میکند «بازداشت پدرش مرتبط با بدهی بریتانیا به ایران است.» به گفته خانم آشوری هر دو دولت در مقطعی علناً وضعیت را به همین شکلی که الان هست تصدیق کردهاند. معاملاتی وجود داشت که نزدیک به انجام بودند، اما به دلایلی که به ما گفته نشد، شکست خوردند.»
- بنجامین بریر
بنجامین بریر، گردشگر فرانسوی، حدود ۱۴ ماه است به اتهام عکاسی در «منطقه ممنوعه» و همچنین به اتهام جاسوسی و تبلیغ علیه رژیم ایران در مشهد زندانی است.
بلاندین، خواهر بنجامین، نیز مانند سایر خانوادههایی که برای بازگرداندن عزیزانشان به خانه میجنگند، معتقد است که برادرش میتواند یک «چانهزنی» باشد که ایران برای پیشبرد منافع خود از آن استفاده میکند.
- احمدرضا جلالی
ویدا مهران نیا، همسر احمدرضا جلالی، استاد دانشگاه ایرانی-سوئدی که به اتهام انتقال اطلاعات محرمانه به سازمان اطلاعات اسرائیل موساد به اعدام محکوم شده، نیز همانند سه خانواده دیگر معتقد است که از شوهرش به عنوان ابزاری برای ایجاد فشار سیاسی بر اتحادیه اروپا، بلژیک، و بهویژه سوئد، استفاده میشود.
موج دستگیری، بازداشت، و صدور احکام بلندمدت توسط حکومت جمهوری اسلامی باعث شده است که بسیاری از ایرانیان دو تابعیتی با خطر احکام سنگین و همچنین اعدام روبرو شوند.
رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه ایالات متحده در امور ایران، اوایل مهر با انتشار پیامی به مناسبت دو هزارمین روز حبس نازنین زاغری رتکلیف از ایران خواسته بود «تمامی کسانی که به خطا دستگیر شدهاند را آزاد کرده و آنها را به خانوادهشان ملحق کند.»
ایران در حال حاضر افراد دیگری چون مراد طاهباز، عماد شرقی، سیامک نمازی و پدرش باقر نمازی، شهروندان ایرانی-آمریکایی، مسعود مصاحب شهروند اتریشی-آلمانی، و کامران قادری شهروند ایرانی-اتریشی را نیز زندانی کرده است.