بانک تسویه حسابهای بینالمللی «بیآیاس» اعلام کرده است که تحولات اخیر در بازار رمزارزها نشان میدهد که خطرات طولانی مدت ارزهای دیجیتالی غیرمتمرکز در حال تحقق است.
بیآیاس، نهادی که مانند چتری بانکهای مرکزی جهان را در برمیگیرد، در گزارش سالانه خود ضمن هشدار درباره این خطرات، خواستار تلاش بیشتر برای توسعه رمزارزهای جذاب برای بانکهای مرکزی شد.
آگوستین کارستنز، مدیر کل بیآیاس، با اشاره به سقوط اخیر «ترایواسدی»، استیبلکوینز «لونا»، و افت هفتاد درصدی ارزش بیتکوین، نقطه عطف بازار رمزارز، گفت که این موارد نشاندهنده یک مشکل ساختاری است.
او در ادامه افزود که «بدون یک مرجع تحت حمایت دولت که بتواند از ذخایر ارزی که از طریق مالیات تأمین میشود، استفاده کند، هر شکلی از پول در نهایت فاقد اعتبار است.»
کارستنز میگوید که اکنون شاهد تمام ضعفهای رمزارزها هستیم که در گذشته به آنها اشاره شده بود.
کارشناسان تخمین میزنند که به دنبال افزایش مشکلات رمزارزها، ارزش کلی بازار ارزهای دیجیتالی از ماه نوامبر گذشته حدود دو تریلیون دلار (دو هزار میلیارد) کاهش یافته است.
به گفته این بانکدار انتظار نمیرفت این بحران باعث ایجاد یک بحران سیستماتیک شود که مانند وامهای بد، سقوط مالی جهانی را به دنبال داشت.
او در ادامه افزود که مدیریت رمزارزها به دلیل وجود عوامل ناشناخته زیاد، دشوار است.
بیآیاس، در درازمدت نسبت به رمزارزها بدبین است و در این گزارش سالانه چشمانداز خود را برای نظام پولی آینده را ترسیم میکند؛ نظامی که در آن بانکهای مرکزی از مزایای فناوری بیتکوین و امثال آن برای ایجاد نسخههای دیجیتالی ارزهای خود استفاده میکنند.
تقریبا نود درصد از مقامات مالی در حال بررسی ارزهای شناخته شده دیجیتال بانک مرکزی یا «سیبیدیسی» هستند.
بسیاری امیدوارند که از ارزهای دیجیتال بانک مرکزی در دنیای پیشرفته امروز استفاده کنند، ولی بیآیاس میخواهد ابتدا در زمینه موضوعات مهم و کلیدی مانند اطمینان از کارکرد رمزارزها در سراسر جهان هماهنگی ایجاد شود.
برخی چالشهای مهم به فناوری مرتبط است و هنوز زیرساختهای لازم برای اجرای چنین طرحی وجود ندارد. این در حالی است که مسائل ژئوپولتیکی نیز تا حدی مطرح است زیرا روابط غرب با کشورهایی مانند چین و روسیه رو به افول است.
به گفته آگوستین کارستنز، برای دستیابی به توافقی با استانداردهای بینالمللی برای در زمینه ارزهای دیجیتال بانک مرکزی به زمانی چند ساله نیاز است و احتمالا در دوازده ماه آینده ممکن نخواهد بود.