لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
شنبه ۱۷ شهریور ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۵۱

یک بندر در شبه جزیره کریمه به کنترل نیروهای روسیه درآمد


نیروهای ارتش روسیه در حال گشت زنی در بیرون یک واحد نظامی اوکراین در نزدیکی سیمفروپل در شبه جزیره کریمه - ۱۲ اسفند
نیروهای ارتش روسیه در حال گشت زنی در بیرون یک واحد نظامی اوکراین در نزدیکی سیمفروپل در شبه جزیره کریمه - ۱۲ اسفند

به رغم حضور گسترده نظامی روسیه در شبه جزیره کریمه، دولت جدید اوکراین می گوید فعلاً هیچ گزینه نظامی مطرح نیست.

نیروهای هوادار روس روز دوشنبه بندر کِــرچ در منتهی الیه شرقی شبه جزیره کریمه را تحت کنترل درآوردند. با اقدام اخیر، بیم از آن که مسکو بازهم نیروهای بیشتری به این منطقه استراتژیک دریای سیاه بفرستد، بالاگرفته است.

آرسنی یاتسنیوک نخست وزیر اوکراین تأکید کرده است به رغم حضور نیروهای روس، شبه جزیره کریمه بخشی از اوکراین است. وی در یک کنفرانس خبری با ویلیام هیگ، وزیر خارجه بریتانیا، که به کیف سفر کرده است، گفت تلاش روسیه برای تصرف کریمه به هیچ وجه به موفقیت نخواهد انجامید، ما تنها به زمان نیاز داریم. آقای یاتسنیوک اظهار کرد امروز، هیچ گزینه نظامی روی میز نیست، و افزود دولت جدید اوکراین در این لحظه شدیداً به حمایت سیاسی و اقتصادی کشورهای غرب نیاز دارد:
«منظورم حمایت واقعی و قابل لمس است. باور ما این است که شرکای غربی ما این کمک را در اختیار ما قرار خواهند داد.»

تصرف بندر کرچ در فاصله ۲۰ کیلومتری مرزهای روسیه در حالی صورت گرفته که ایالات متحده و دولت های اروپایی در صدد یافتن راهی برای بازداشتن روسیه از دست اندازی به خاک اوکراین هستند.

اوایل بامداد دوشنبه گروهی از سربازان در حال عملیات در بندر کرچ دیده می شدند – این بندر مبدأ حرکت بسیاری از کشتی های روسیه است. سربازان هویت خود را اعلام نکردند، اما به زبان روسی سخن می گفتند و خودروهای نظامی حامل آنها پلاک روسی داشت.

روسیه بدون شلیک یک گلوله، کنترل شبه جزیره را به نحوی مؤثر در دست گرفته است. اینک در پایتخت و دیگر نقاط اوکراین این نگرانی وجود دارد که روسیه با در دست گرفتن کنترل بخش های دیگری از شرق اوکراین بخواهد حیطه کنترل خود را گسترش دهد.
مقامات ارشد دولت آقای اوباما می گویند ایالات متحده بر این باور است که روسیه کنترل شبه جزیره کریمه را به طور کامل در دست دارد و بیش از ۶،۰۰۰ نیرو در آن پیاده کرده است.

اختلافات روسیه با همسایه اسلاو خود اوکراین، از ۲۱ فوریه – دوم اسفند – که ویکتور یانوکوویچ رئیس جمهوری براثر فشار مخالفان از پایتخت گریخت، با تنش های بسیار همراه شده است. مخالفان آقای یانوکوویچ طرفدار پیوستن اوکراین به اتحادیه اروپا هستند. وی هنگامی به روسیه گریخت که بیش از ۸۰ تظاهرکننده در میدان استقلال کیف به دست نیروهای دولتی کشته شدند. از آن زمان، نیروهایی که اوکراین می گوید روس هستند، در شبه جزیره کریمه مستقر شده اند؛ فرودگاه را در کنترل گرفته اند، تأسیسات ارتش اوکراین را محاصره کرده اند و تجهیزات و دستگاهها را خراب کرده اند.

تصرف شبه جزیره کریمه با واکنش خشمگین دولت های مختلف جهان رو به رو شده است. جان کری وزیر امور خارجه آمریکا ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه را به عقب نشینی از «تهاجمی باورنکردنی» فراخوانده است. آقای کری قرار است روز دوشنبه به اوکراین برود.

ویلیام هیگ وزیر امور خارجه بریتانیا که به اوکراین رفته است، دسته گلی در محل یادبود تظاهرکنندگان جان باخته در میدان استقلال کیف نثار کرد. آقای هیگ گفت باید روسیه و اوکراین را فوراً «در ارتباط مستقیم با یکدیگر قرار داد»؛ و افزود مسکو برای حمله به کریمه «هزینه های قابل توجهی» خواهد پرداخت:

« اگر روسیه به همین روش ادامه دهد، باید روشن کنم که این روش قابل پذیرشی برای روابط بین المللی نیست. کارهایی هست که در برخورد با این وضع می توانیم بکنیم، و خواهیم کرد.»

وزیر خارجه بریتانیا به تحریم های اقتصادی اشاره کرد و گفت دنیا نمی تواند بگذارد که چنین وضعی پیش بیاید، اما اقدام نظامی را رد کرد.

به نظر می رسد دولت جدید اوکراین و غرب در برابر تاکتیک های روسیه قدرت اتخاذ عملی ندارند. ولادیمیر پوتین به درخواست کشورهای غربی برای بیرون کشیدن نیروهایش از شبه جزیره کریمه بی اعتنایی کرده و پافشاری می کند که روسیه حق دارد از منافع روس زبانان ساکن کریمه و دیگر نقاط اوکراین حفاظت کند.

اعتماد به نفس آقای پوتین در اقدامات نظامی ریشه در آگاهی از این واقعیت دارد که بخشی از جمعیت ۴۶ میلیون نفری اوکراین هوادار روسیه و بخش دیگری هوادار غرب هستند. ساکنان مناطق غربی اوکراین می خواهند کشورشان به اتحادیه ۲۸ عضوی اروپا بپیوندند؛ اما ساکنان مناطق شرقی چشم حمایت به کرملین دارند.
اعضای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی – ناتو – با برگزاری یک نشست اضطراری در بروکسل درباره امکان تحریم اجلاس آتی سران گروه ۸ بحث کردند. نشست سران اقتصادی جهان قرار است خردادماه آینده در شهر سوچی روسیه برگزار شود.

کاخ سفید یکشنبه شب بیانیه مشترکی از جانب هفت عضو «گروه هشت» منتشر کرد مبنی بر آن که اعضای گروه شرکت در برنامه ریزی ها برای اجلاس سران گروه هشت را به حال تعلیق در می آورد چون تجاوز روسیه به اوکراین تخطی از «اصول و ارزش هایی» است که گروه هفت و گروه هشت برمبنای آن عمل می کند.

روسیه مدتهاست درصدد است بار دیگر شبه جزیره کریمه را به تملک خود درآورد. این شبه جزیره تا سال ۱۹۵۴ بخشی از خاک اتحاد شوروی سابق بود.
XS
SM
MD
LG