لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲۱ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۶

درخشش فیلم‌های ایرانی در کن؛ تقی مختار،‌ منتقد فیلم: آثار سینماگران جوان ایرانی منسجم و حرفه‌ای است


عوامل و بازیگران فیلم عنکبوت مقدس
عوامل و بازیگران فیلم عنکبوت مقدس

هفتاد‌وپنجمن جشنواره فیلم کن شنبه ۷ خرداد با برگزاری مراسم اختتامیه و اهدای جوایز به پایان می‌رسد.

یکی از نکات جالب توجه این دوره، استقبال از آثار ایرانی حاضر در بخش رقابتی اصلی بود و نمایش فیلم‌های «عنکبوت مقدس» ساخته علی عباسی و «براداران لیلا» اثر سعید روستایی با واکنش‌های مناسبی از سوی منتقدین سینمایی همراه شد.

تقی مختار، نویسنده و منتقد فیلم، حضور این سینماگران جوان ایرانی در جشنواره کن را نشانه‌ای از تغییر نسل سینمای ایران می‌داند که حالا با چهره‌های جوانی در جشنواره‌های بین‌المللی شرکت دارد.

به گفته او، سینمای ایران سال‌ها با آثار عباس کیارستمی و اصغر فرهادی در جشنواره‌های سینمایی شناخته می‌شد و آنها صاحب افتخارات زبادی هستند، ولی حالا این شرایط تغییر کرده است.

آقای مختار در ادامه می‌افزاید که هر دو سینماگر ایرانی حاضر در کن، یعنی علی عباسی، و سعید روستایی از نسل جوان فیلم‌سازان ایرانی هستند که با انرژی، افکار، و نگاه تازه‌ای در این عرصه فعالیت می‌کنند.

به گفته تقی مختار، در حدی که او آثار سینماگران جوان ایرانی را دنبال کرده است، فیلم‌های آنها نسبت به فیلم‌سازان گذشته بسیار حرفه‌ای‌تر شده است.

او در ا‌دامه می‌افزاید که این فیلم‌ها دیگر فقط آثاری به اصطلاح «روشنفکرانه» نیستند و به موضوعات مهم جامعه ایران و مسائل جهانی می‌پردازند، و تکنیک بسیار خوب و برجسته‌ای دارند.

تقی مختار می‌گوید که فیلم‌سازان جوان ایرانی قادر به آفرینش آثاری هستند که نه تنها در جشنواره‌های جهانی به نمایش درمی‌آیند، بلکه می‌توانند اکران جهانی داشته باشند و حتی با آثار هالیوودی رقابت کنند.

او تأکید می‌کند که اگر برخی از این فیلم‌ها به زبان فارسی تولید نمی‌شد، بدون شک با توجه به ساختار حرفه‌ای، انسجام، و فیلم‌نامه مناسب، می‌توانستند تا اکران موفقی در سینماهای سایر کشورهای جهان داشته باشند.

عوامل و بازیگران فیلم برادران لیلا
عوامل و بازیگران فیلم برادران لیلا

این منتقد ایرانی در ادامه می‌گوید که منظورش آثار برجسته سینمای ایران، و فیلم‌هایی است که در جشنواره‌های جهانی شرکت دارند، و او به خوبی می‌داند که در ایران آثار سخیف و تجاری نیز تولید می‌شود که مبحث دیگری است.

به گفته تقی مختار، حضور فیلم‌سازان جوان ایرانی در جشنواره‌های سینمایی بسیار مهم است، و او هنگام تماشای هنرمندان این دو فیلم ایرانی روی فرش قرمز کن، بسیار خوشحال شد و احساس غرور کرد.

این منتقد ایرانی تأکید می‌کند که منظور او از بیان این نکته که آثار این سینماگران جوان ایرانی فقط «روشنفکرانه» نیست، نه تنها موضوع، بلکه ساختار متفاوت آنها است.

آقای مختار با اشاره به ساختار روشنفکرانه آثار عباس کیارستمی که تماشای آن در تحمل تماشاگران عادی سینما نیست، می‌گوید که بیینده چنین فیلم‌هایی، روشنفکران یا افرادی هستند که مشتاق سینمای فلسفی یا شاعرانه هستند و مخاطب خاصی محسوب می‌شوند.

او در ادامه می‌افزاید که نسل جدید سینماگران ایرانی که پیشگام آنها اصغر فرهادی است، فیلم‌های خود را برای عموم می‌سازند، و حالا این سینماگران جوان این روند را ارتقا دادند و به سطح بالاتری بردند.

اصغر فرهادی درجشنواره کن
اصغر فرهادی درجشنواره کن

تقی مختار می‌گوید که نگاه این‌ نسل به عرصه‌های جهانی است، و در آثار خود تکنیک بهتر، شخصیت‌پردازی مناسب، و فیلم‌نامه خوبی دارند.

آقای مختار یکی از دلایل موفقیت این فیلم‌سازان جوان را کارگردانی، تدوین، و بازیگری حرفه‌ای می‌داند که در سطح و استاندارد جهانی است و باعث جلب توجه منتقدین و مخاطب جهانی شده است.

به گفته تقی مختار، پرداختن به مسائل و مشکلات داخلی ایران در این فیلم‌ها برای منتقدین بین‌المللی و تماشاگران غربی بسیار جذاب است، و چنین رویکردی را معمولا در سینمای روشنفکری یا شاعرانه ایران شاهد نبودیم.

این منتقد ایرانی در ادامه می‌افزاید که سینمای ایران در گذشته بیشتر به دلیل جنبه‌های هنری یا اندیشه‌های روشنفکرانه خود مورد توجه قرار می‌گرفت ولی به نظر می‌رسد که امروز سینمای ایران روی یک خط حرفه‌ای حرکت می‌کند و این مایه امیدواری است.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG