لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۵ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۱:۵۶

حامد سلیمان‌زاده‌، منتقد سینما: حضور دو فیلم از ایران و یک داور ایرانی در بخش اصلی کن یک «درام» است


اصغر فرهادی درجشنواره کن
اصغر فرهادی درجشنواره کن

هفتادوپنجمین جشنواره فیلم کن در شرایطی آغاز شد که امسال سینمای ایران حضور چشمگیری در این رویداد هنری دارد و انتظار می‌رود که تعداد قابل توجهی از سینماگران ایرانی روی فرش قرمز فستیوال حاضر باشند.

در این دوره دو فیلم ایرانی «برادران لیلا» ساخته سعید روستایی، و «عنکبوت مقدس» به کارگرانی علی عباسی در بخش اصلی رقابتی شرکت دارند.

این در حالی است که اصغر فرهادی، سینماگر نامدار ایرانی نیز یکی از اعضای هیأت داوران این بخش است که از اهمیت زیادی برخوردار است.

حامد سلیمان‌زاده، منتقد، کارشناس، و مدرس سینما که در سال‌های اخیر به عنوان داور در جشنواره‌های مختلفی حضور داشته است، در گفت‌وگو با بخش فارسی صدای آمریکا درباره جشنواره کن توضیحاتی داد.

حامد سلیمان‌زاده
حامد سلیمان‌زاده

به گفته آقای سلیمان‌زاده، جشنواره کن همواره توجه خاصی به سینمای ایران داشته، دارد، و خواهد داشت و این علاقه در دوره‌های مختلف جشنواره به وضوح احساس می‌شود.

این منتقد ایرانی که سال گذشته بعنوان یکی از اعضای هیأت داوران «فیپرشی» در جشنواره کن حضور داشت، می‌گوید که مدیران و دست‌اندرکاران جشنواره، سینمای ایران را یکی از نقاط قوت این رویداد هنری می‌دانند و اهمیت زیادی برای آن قائل هستند.

به عقیده حامد سلیمان‌زاده، شرکت دو فیلم ایرانی در بخش اصلی رقابتی جشنواره فرصت بی‌نظیری برای سینمای این کشور است، به ویژه با حضور نام‌هایی که شاید کمتر در کن شناخته شده هستند.

آقای سلیمان‌زاده با اشاره به فیلم براداران لیلا ساخته سعید روستایی که با دو فیلم قبلی خود خوش درخشیده است، می‌گوید که ظاهرا این اثر که هنوز اطلاعات زیادی نیز درباره آن وجود ندارد، نگاه و جلوه جدیدی از سینمایی ایران را به مخاطبین جشنواره کن معرفی خواهد کرد که از اهالی حرفه‌ای سینما، کارشناسان، و منتقدین هستند.


او در ادامه می‌افزاید که گزینش این فیلم نشان می‌دهد که مدیران جشنواره نیز بر انتخاب چنین اثری تأکید داشتند تا رنگ دیگری از سینمای ایران را بازتاب دهند.

به عقیده این منتقد ایرانی، معمولا برای گزینش فیلم‌های جشنواره کن، علاوه بر آثار سینماگران صاحب‌نام، فیلم‌های چهره‌های ناشناخته را هم انتخاب می‌کنند و مجموعه ارائه شده، ادغام هوشمندانه و هدفمند از آثار این دو گروه است.

حامد سلیمان‌زاده با اشاره فیلم «عنکبوت مقدس» ساخته علی عباسی، می‌گوید که حتی این اثر نیز فقط به صرف درنظر گرفتن داستان، موضوع بسیار جذابی دارد و فیلم متفاوتی از سینمای ایران محسوب می‌شود.


آقای سلیمان‌زاده با تأکید بر اینکه در این دوره هم ترکیب آثار منتخب بسیار متنوع است، می‌گوید که توجه به موضوعاتی مانند اقلیت‌ها، مضامین سیاسی، یا انتقادهای اجتماعی را می‌توان در فیلم‌ها مشاهده کرد، و گزینش این دو فیلم ایرانی نیز در همین چهارچوب صورت گرفته است و بخشی از رویکرد کلی جشنواره است.

او با اشاره به اینکه در گذشته نیز سینماگران ایرانی عضو هیأت دا‌وران جشنواره کن بوده‌اند، حضور اصغر فرهادی در هیأت داوران این دوره را رویداد مهمی توصیف می‌کند.

به گفته حامد سلیمان‌زاده، اصغر فرهادی سال گذشته برنده جایزه بزرگ هیأت داوران جشنواره کن شد، و گزینش او ادامه روند همیشگی جشنواره است که از چهره‌های موفق گذشته خود در هیأت داوران استفاده می‌کند.

او در ادامه می‌افزاید که این رویکرد دقیق و درستی است که تنوع جشنواره را نهادینه می‌کند و به همین دلیل هر سال شاهد شگفتی‌ها و درخشش سینمای کشورهای مختلف جهان در کن هستیم.

اصغر فرهادی درجشنواره کن
اصغر فرهادی درجشنواره کن

آقای سلیمان‌زاده گزینش یک داور ایرانی در سالی که دو فیلم ایرانی در بخش اصلی رقابتی جشنواره حضور دارند را یک «درام» توصیف می‌کند که در تاریخ این جشنواره بی‌سابقه است.

این منتقد ایرانی با اشاره به تجربه عضویت خود در جشنواره‌های سینمایی، تأکید می‌کند که این موضوع تأثیری در داوری جشنواره ندارد، و اعضای هیأت داوران از هر ملیتی که باشند هرگز بدون دلیل از فیلمی که ساخت کشورشان باشد، جانبدارای نمی‌کنند.

او در ادامه می‌افزاید که سیستم داوری در جشنواره‌های سینمایی به گونه‌ای نیست که پذیرای دخالت خارجی باشند، و حتی دخالت یا تأثیر درونی غیرمنطقی نیز پذیرفته نیست و چنین چیزی وجود ندارد.

حامد سلیمان‌زاده با اشاره به اینکه شاید برخی‌ تصور کنند که چون اصغر فرهادی عضو هیأت داوران جشنواره کن است، قطعا فیلمی از ایران برنده می‌شود یا جایزه می‌گیرد، تأکید می‌کند که چنین تصوری درست نیست و اعضای هیأت داوران فیلم‌ها را بر اساس شایستگی و ارزش هنری قضاوت می‌کنند.

آقای سلیمان‌زاده در ادامه می‌گوید که اصغر فرهادی فقط یکی از اعضای هیأت داوران است و سایرین از ملیت‌های دیگر هستند، در چنین شرایطی امکان جانبداری از کشور خاصی وجود ندارد و نتایج جشنواره براساس نظرات تمامی داوران شکل می‌گیرد.

این منتقد ایرانی در پایان ابراز امیدواری می‌کند که فیلم‌های ایرانی آثار خوب و ارزشمندی باشند و مورد توجه اعضای هیأت داوران قرار بگیرند.

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG