لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
چهارشنبه ۶ تیر ۱۴۰۳ ایران ۰۶:۳۱

آمار رو به رشد سرطان در ایران؛ دکتر کُردستی: تشخیص سرطان در ایران به درستی انجام نمی‌شود


افتتاح مرکز سرطان برکت وابسته به «ستاد اجرایی فرمان امام»
افتتاح مرکز سرطان برکت وابسته به «ستاد اجرایی فرمان امام»

در شرایطی که وزارت بهداشت جمهوری اسلامی ایران از بروز سالانه حدود ۸۵ تا ۹۰ هزار مورد جدید سرطان در کشور خبر داده است، دکتر شهرام کُردستی، استاد بخش سرطان‌شناسی کینگز کالج لندن و فوق تخصص هماتوانکولوژی، به صدای آمریکا می‌گوید تشخیص سرطان در ایران به درستی انجام نمی‌شود.

دکتر کردستی تأکید کرد که دهها اقدام پیشگیرانه روی کاغذ نوشته شده‌اند ولی اجرا نمی‌شوند.

دکتر کُردستی به صدای آمریکا گفت که آمارهای بین‌المللی نشان می‌دهند نرخ سرطان در ایران مانند دیگر‌ کشورهای در حال توسعه رو به رشد است.

او‌ توضیح داد که در آمار جدید جهانی، نرخ سرطان در عربستان سعودی و امارات متحده عربی بسیار بالاتر رفته است و به گفته او، این به دلیل بهبود روش‌های غربالگری و تشخیص زودتر سرطان در این کشورها است که در نهایت به درمان بهتر می‌انجامد.

تعداد تخمینی موارد جدید سرطان از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۴۰، در مردان و زنان
تعداد تخمینی موارد جدید سرطان از سال ۲۰۲۰ تا ۲۰۴۰، در مردان و زنان

کوروش اعتماد، مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت همچنین گفته است که سالانه حدود ۲۰ هزار مرگ ناشی از سرطان در کشور رخ می‌دهد.

این مقام وزارت بهداشت ایران سرطان‌های پستان، روده بزرگ، پروستات، و ریه را شایع‌ترین سرطان‌ها در ایران خواند.

تعداد موارد جدید سالانه سرطان در ایران سال گذشته، ۱۳۵ هزار مورد جدید اعلام شده بود.

تحقیقی که با مشارکت دانشمندان مؤسسه بین‌المللی تحقیقات سرطان و پژوهشگرانی از دانشگاه علوم پزشکی گلستان، دانشگاه علوم پزشکی تهران و مراکز ثبت سرطان و تحقیقات سرطان در ایران انجام شده است پیش‌بینی کرده است که تعداد موارد جدید سرطان در ایران از ۱۱۲ هزار مورد سرطان ثبت‌شده در سال ۱۳۹۵-۱۳۹۴ به ۱۶۰ هزار مورد جدید در سال ۱۴۰۴-۱۴۰۳ افزایش پیدا کند.

این، معادل افزایشی ۴۲.۶ درصدی است که ۱۳.۹ درصد آن به تغییر در عوامل خطرزا و ۲۸.۷ درصد به تغییر در ساختار جمعیت مرتبط است.

پیش‌بینی می‌شود که تا سال ۲۰۴۰ میلادی، سالانه ۲۸ میلیون مورد سرطان جدید در سراسر جهان ثبت شود و این در صورتی است که میزان ابتلا ثابت بماند و رشد جمعیت و پیری مطابق با روند اخیر ادامه پیدا کند.
این افزایشی ۵۴.۹ درصدی نسبت به سال ۲۰۲۰ است و انتظار می‌رود در مردان بیشتر از زنان باشد.

دکتر کردستی می‌گوید در ایران، پوشش بیمه تست‌های غربالگری و اجباری کردن آنها به ویژه برای سرطان پستان و روده، سیستم متمرکز پیگیری این تست‌ها و ارسال کیت‌های جمع‌آوری مدفوع برای غربالگری سرطان روده در افراد بالای پنجاه سال از جمله اقداماتی است که می‌تواند به تشخیص زودتر سرطان در کشور کمک کند.

دکتر‌ کردستی همچنین تأکید کرد که وارد کردن واکسن «اچ‌پی‌وی» به برنامه واکسیناسیون کشوری، ممنوع کردن کشیدن سیگار در مکانهای عمومی با ضمانت اجرا، آموزش تغذیه سالم در مدارس و برنامه جامع کشوری برای کنترل وزن و دیابت، و دهها اقدام دیگر روی کاغذ نوشته شده‌اند ولی اجرا نمی‌شوند.

مدیرکل دفتر مدیریت بیماری‌های غیرواگیر وزارت بهداشت ایران همچنین گفته است یکی از مواردی که «هزینه‌های کمرشکن» به بیماران تحمیل می‌کند در بخش سرطان است.

معضل کمبود داروهای سرطان و ایجاد بازاری کاذب بارها در رسانه‌های ایران نیز خبرساز شده است. خبرگزاری مهر در گزارشی در مهرماه نوشت که آمپول ۳۰ تا ۴۰ هزار تومانی سرطان، مقابل داروخانه‌ای در تهران به قیمت ۵ تا ۱۰ میلیون به فروش می‌رسد.

علاوه بر هزینه‌ بالای درمان، بسیاری از بیماران مبتلا به سرطان در ایران با نبود تجهیزات مناسب و کمبود دارو مواجه هستند.

سال گذشته، دبیر کمیسیون دارو و تجهیزات پزشکی سازمان نظام پزشکی ایران از افزایش روند مسافرت‌های درمانی برای بیماران مبتلا به سرطان در ایران به ویژه به کشور ترکیه خبر داد.

پوریا عادلی تأکید کرده بود که «واقعی نکردن» قیمت تعرفه‌های درمانی باعث شده تا نظام سلامت نتواند از بودجه لازم برای خرید دستگاه‌های رادیوتراپی و تعمیر و به‌‌روز‌رسانی دستگاه‌های موجود برخوردار باشد.

XS
SM
MD
LG