لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۵:۰۵

بلر: وضعیت فعلی عراق ناشی از دخالت نظامی غرب نیست


عکس آرشیوی از تونی بلر نخست وزیر پیشین بریتانیا
عکس آرشیوی از تونی بلر نخست وزیر پیشین بریتانیا

نخست وزیر پیشین بریتانیا روز یکشنبه با بیان این که وضعیت فعلی عراق ناشی از دخالت نظامی کشورهای غربی در عراق نیست، گفت حوادث اخیر عراق، حتی در صورت باقی ماندن صدام حسین در قدرت نیز، اتفاق می افتاد.

تقریبا ۱۱ سال پیش، صدام حسین رئیس جمهوری پیشین عراق، به دنبال حمله ائتلافی از نیروهای نظامی کشورهای غربی به رهبری ایالات متحده، که سربازان بریتانیایی نیز در آن حضور داشتند، سرنگون شد.

تونی بلر که در یک گفتگوی تلویزیونی سخن می‌گفت همچنین افزود، تحولات موسوم به «بهار عرب» که از ۳ سال پیش صحنه سیاسی و توازن قدرت‌های داخلی در برخی از کشورهای عرب خاورمیانه و شمال آفریقا را دگرگون کرده، به هر حال به عراق هم سرایت می‌کرد.

آقای بلر در ادامه گفت «نکته مورد نظر من خیلی ساده است. اگر ۱۱ سال پیش صدام حسین به حال خود رها شده بود، نمی توانست خود و کشورش را از موج بهار عرب، که تحولات عمیقی در کشورهای تونس، لیبی، یمن، بحرین، مصر و سوریه ایجاد کرده، کنار بکشد.»

با این حال نخست وزیر پیشین بریتانیا که در حمله به عراق در سال ۲۰۰۳ با ایالات متحده همراهی کرد، از خود و همتایان غربی‌اش انتقاد کرد و گفت «همیشه گفته‌ام، رهبران غربی از جمله خود من، تأثیر منفی حذف یک مرد قدرتمند در کشورهایی مانند عراق را کمتر از آنچه که باید ارزیابی کرده‌اند؛ به عبارت دیگر، زمانی که یک دیکتاتور را سرنگون می‌کنید، تضادهای قومی مذهبی فرصت پیدا می‌کنند تا بصورت نیروهای اصلی تشدیدکننده خشونت عمل کنند.»

آقای بلر به عنوان یکی از با تجربه‌ترین رهبران غربی همچنین معتقد است آنچه در سوریه و عراق در جریان است، ارتباط نزدیکی با هم دارد و هر دو محتاج واکنش معنی‌دار کشورهای غربی هستند؛ امری که لزوماً به معنی لشکرکشی و دخالت نیروی زمینی در آن کشورها نیست.

به گفته آقای بلر «باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا به درستی اعلام کرده که در مورد عراق، هیچ گزینه‌ای را حذف نکرده است. مهم این است که رهبران گروه شبه نظامی داعش درک کنند که تحرکات آنها با واکنش مؤثر غرب روبرو خواهد شد.»

نخست وزیر پیشین بریتانیا در ادامه افزود، با توجه به عضویت تعدادی از جوانان غربی در «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش)، اقدامات تروریستی نیروهای جهادی در کشورهای غربی به یکی بزرگترین نگرانی مقام‌های امنیتی آن کشورها تبدیل شده است.

مخالفت ایران با دخالت نظامی غرب
همزمان وزارت امور خارجه ایران نسبت به آنچه که «سوء استفاده» آمریکا از اوضاع کنونی خواند هشدار داد و گفت «جمهوری اسلامی ایران قویاً با دخالت نظامی آمریکا در عراق مخالف است.»

به گزارش خبرگزاری ایرنا، مرضیه افخم سخنگوی وزارت خارجه ایران یکشنبه شب به خبرنگاران گفت «بی‌تردید حوادث جاری با هدف تاثیرگذاری و تغییر در روند سیاسی عراق مرتبط است و شواهد نشان می دهد آمریکا درصدد سوء استفاده از وضع موجود عراق و برهم زدن نتیجه این انتخابات است.»

وی در ادامه افزود «بطور قطع نباید از عواملی که در ایجاد ناامنی در عراق دخیل بوده اند انتظار کمک و مساعدت داشت.» اشاره او ظاهراً به اظهارات برخی از مسئولان عراقی است که از ایالات متحده درخواست کرده‌اند در مقابله با حملات داعش به آن کشور کمک کند.

به گزارش ایرنا خانم افحم با بیان این که تهران با «حساسیت و دقت» مسایل جاری در عراق را دنبال می کند، گفت «حمله تروریست‌ها به عراق در شرایطی صورت گرفت که مردم عراق در انتخابات اخیر پارلمانی این کشور پیروزی بزرگی را رقم زدند و این مهم برای برخی کشورها قابل تحمل نبوده است.»

این سخنان سخنگوی وزیر خارجه ایران، و متهم کردن ایالات متحده به تمایل برای بازگشت نظامی به آن کشور، در حالی مطرح می‌شود که باراک اوباما رئیس جمهوری ایالات متحده روز جمعه به روشنی گفت ایالات متحده سرباز به عراق نخواهد فرستاد.

آقای اوباما که در جلسه‌ای با اعضای شورای امنیت ملی حضور داشت همچنین گفت تیم مشاوران امنیت ملی در حال بررسی و آماده‌سازی گزینه‌هایی برای کمک به عراق در مقابل هجوم «تروریست‌ها» هستند و نحوه عمل آمریکا در روزهای آینده روشن خواهد شد.
XS
SM
MD
LG