لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۰۵:۴۷

رهبر بوکوحرام که «کشته» اعلام شده بود، از زنده بودن خود خبرداد


ابوبکر شکو در ویدیو از زنده بودن خود خبر می دهد. ۲ اکتبر ۲۰۱۴
ابوبکر شکو در ویدیو از زنده بودن خود خبر می دهد. ۲ اکتبر ۲۰۱۴

روز پنجشنبه خبرگزاری فرانسه اعلام کرد ویدیویی از گروه بوکو حرام در اختیار دارد که در آن مردی را، که به نظر می رسد ابوبکر شکو رهبر گروه نیجریایی بوکو حرام باشد، درحالی نشان می دهد که می گوید: «من اینجاهستم. زنده ام. فقط وقتی می میرم که الله نفسم را بگیرد.»

ماه گذشته مقام های کامرون، با انتشار تصویری ناشفاف ادعا کردند که مردی که براثر تیراندازی کشته شده وبر زمین نقش بسته، ابوبکر شکو رهبر بوکوحرام است. این ادعا در صورت صحت می توانست ضربه عمده ای به این گروه افراط گرا وارد کند. گروهی که با ربودن بیش از ۲۰۰ دختر دانش آموز در ماه آوریل به شهرتی جهانی رسید.

به نوشته واشنگتن پست با این حال در میان کسانی که بوکوحرام را خوب می شناختند این ادعا با تردیدهایی روبرو شد. پیش از آن دست کم دو بار دیگر نیز گزارش هایی از مرگ شکو رسیده بود که هردوبار او عین سرزندگی باز پدیدار شده بود. احمد سلکیدا روزنامه نگار نیجریایی در توییتر خود نوشت «من منبع معتبری هستم که می توانم بگویم شکو سالم و زنده است. این عکس به کسی که با گروهش ما را عذاب می دهد نیست.»

واشنگتن پست می نویسد در پی انتشار ویدیوی خبرگزاری فرانسه، به نظر می رسد که این رهبر اسرار آمیز تندرو بار دیگر دست به همان بازی مرگ و زنده شدن دست زده است.

این مردن و باز پدیدار شدن شکو نشان می دهد که شناخت این شخصیت تا چه حد دشوار است. مردی که رهبری یکی از افراطی ترین گروه های جهان را برعهده دارد و بودجه گروهش سر به ۷ میلیون دلار می زند، اما هنوز کسی از ابتدایی ترین نکات زندگیش – مانند سن و سالش- چیزی نمی داند.

عجیب ترآن که تحلیل گران معتقدند که عکس ها می تواند متعلق به چند نفر باشد که به نام ابوبکر شکو عکس و ژست گرفته اند. در یکی از این تحلیل ها،« کنسرسیوم تحقیقات و تحلیل های تروریستی» با مشاهده ویدیوهای مختلفی که از بوکو حرام به دست آمده تفاوت های فاحشی در شکو دیده است.

این تحلیل می گوید: «با آن که حالت ها و موهای صورت در این ویدیوها یک سان است اما در برخی موارد بسیار چاق تر یا تیره تر از رنگ واقعی پوستش دیده می شود و طرز حرکات و ژست های این افراد نیز متفاوت است. همچنین لحن حرف زدن هم متفاوت است و هر یک از سخنگویان دهانش را به صورت متفاوتی باز می کند».

در پی پخش تصویر شکو توسط مقام های کامرونی در یک ماه پیش، نیجریه آن را جعلی دانسته و گفته بود شکوی اصلی مرده است. یک سخنگوی وزارت دفاع نیجریه به رویترز گفته بود: «در جریان درگیری های ماه گذشته در نزدیکی مرز کامرون، فردی به نام محمد بشیر که در ویدیوها خود را به نام ابوبکر شکو، رهبر کشته شده بوکوحرام نشان می داد، کشته شد».

هنوز معلوم نیست که ویدیوی فرانس پرس کی و کجا تهیه شده و یا چه کسی واقعا در آن دیده می شود. با این حال هرچه باشد مسئله مردن و باز گشتن شکو خود به رمز و راز پیرامون او و گروه تحت فرمانش می افزاید. عده ای نیز بر آنند که نیروی بسیج بوکوحرام بیش از آنست که با مرگ رهبرش ازهم بپاشد ( در سال ۲۰۰۹ محمد یوسف رهبر بوکوحرام کشته شد اما گروه باقی ماند).

به گزارش واشنگتن پست توجه جهانی به بوکوحرام که پس از ربودن دختران در ماه آوریل بوجود آمد، اکنون رو به کمرنگ شدن دارد و به نظر می رسد که گروه درصدد تجدید حیات سرزمینی است و می خواهد در مناطق تحت کنترل خود اعلام خلافت اسلامی کند.

به گفته پیتر فام رئیس مرکز آفریقای شورای اتلانتیک، بوکوحرام به سرعت در افریقا گسترش می یابد و به بسیاری از همان موفقیت های عملیاتی و استراتژیک، که به داعش چنین قدرتی بخشید، دست یافته است. چنان که برسرزمین ها و مردمان آن ها تسلطی قابل توجه یافته است.

در ویدیوی ۳۶ دقیقه ای که در اختیار خبرگزاری فرانسه قرار گرفته بوکو حرام به قدرت خود می بالد و یک جت سقوط کرده نیروی هوایی نیجریه را نشان می دهد که ادعا می شود این گروه آن را سرنگون کرده است. این فیلم همچنین نشان می دهد بوکوحرام در بخش هایی از نیجریه قانون شریعت را برقرار کرده است (در یک صحنه مردی به خاطر زنا سنگسار می شود).

مردی که گفته می شود ابوبکر شکو است در ویدیوی خبرگزاری فرانسه می گوید «تا وقتی که زمانم نرسد نمی میرم. من هنوز زنده ام. برخی پرسیده اند که مگر شکو دو جان دارد. خیر، به الله که من یک جان دارم.»

XS
SM
MD
LG