لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۳:۴۸

پیشنهاد آتش‌بس بایدن برای غزه نتانیاهو را در داخل با فشار فزاینده‌ای مواجه کرده است


تظاهرات برای آزادی گروگان‌ها. تل آویو. ۱۲ خرداد.
تظاهرات برای آزادی گروگان‌ها. تل آویو. ۱۲ خرداد.

نخست ‌وزیر اسرائیل روز شنبه، دوازدهم خرداد، پس از آن که جو بایدن، رئیس‌جمهوری آمریکا، توافقنامه پیشنهادی برای پایان دادن به درگیری‌ها در غزه را اعلام کرد، با فشار فزاینده‌ای مواجه شد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، بنیامین نتانیاهو از یک سو زیر فشار مردم اسرائیل برای امضای توافق آتش‌بس با حماس قرار دارد که آزادی گروگان‌ها را به همراه خواهد داشت اما از سوی دیگر با تهدید برخی از متحدانش که «راست افراطی» خوانده می‌شوند مواجه است که می‌گویند در صورت پذیرش توافق دولت را ساقط خواهند کرد.

نخست وزیر اسرائیل آتش‌بس دائمی در غزه را تا زمانی که تمامی شرایط برای پایان جنگ محقق نشود، «یک شکست» خواند.

به گزارش نشریه «تایمز اسرائیل» بیش از صد هزار نفر در تظاهرات بزرگ شنبه شب در تل آویو به رهبری خانواده‌های گروگان‌هایی که هنوز در اسارت حماس هستند، خواستار پذیرش توافق آتش‌بس شدند.

ایالات متحده، مصر و قطر، میانجیگران مذاکرات آتش‌بس، بر اسرائیل و حماس فشار آوردند و گفتند که توافق پیشنهادی «نقشه راه برای آتش‌بس دائمی و پایان دادن به بحران» را ارائه می‌دهد و آزادی گروگان‌ها و کمک فوری به ساکنان غزه را به همراه خواهد داشت.

اما بتسالل اسموتریچ، وزیر دارایی و ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل، گفتند که در صورت قبول توافق، دولت را ساقط خواهند کرد.

در بیانیه نتانیاهو آمده است: «شرایط اسرائیل برای پایان دادن به جنگ تغییر نکرده است: نابودی توانایی‌های نظامی و حکمرانی حماس، آزادی همه گروگان‌ها و اطمینان از اینکه غزه دیگر تهدیدی برای اسرائیل نیست. اسرائیل همچنان پافشاری می‌کند که این شرایط باید قبل از برقراری آتش‌بس دائمی محقق شود.»

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا، در سخنان روز جمعه خود که طرح سه مرحله‌ای آتش‌بس را ارائه داد از رهبری اسرائیل خواست در برابر فشار کسانی که در اسرائیل برای ادامه جنگ «به طور نامحدود» فشار می‌آورند، مقاومت کنند.

او افزود: «آنها می‌خواهند غزه را اشغال کنند. می‌خواهند سال‌ها به جنگ ادامه دهند و گروگان‌ها برای آنها اولویت ندارند. من از رهبری اسرائیل خواسته‌ام که با وجود هر فشاری که وارد می‌شود، پشت این توافق بایستد.»

او از رهبران اسرائیل درخواست کرد که فرصت آتش‌بس را از دست ندهند.

رئیس جمهوری آمریکا در سخنانش تاکید کرد که شبه نظامیان حماس «دیگر قادر نیستند» حمله‌ای گسترده به اسرائیل را مانند حمله ۱۵ مهر انجام دهند. او از اسرائیل و حماس خواست تا برای آزادی حدود صد گروگان باقی مانده و تحویل پیکرهای حدود ۳۰ گروگان کشته شده توافق آتش‌بس را بپذیرند.

مرحله اول طرح دولت بایدن شامل یک آتش‌بس شش هفته‌ای است که در آن نیروهای اسرائیلی از «تمام مناطق پرجمعیت» غزه عقب‌نشینی می‌کنند، برخی از گروگان‌ها از جمله افراد مسن و زنان در ازای آزادی صدها زندانی فلسطینی در اسرائیل آزاد می‌شوند، غیرنظامیان فلسطینی می‌توانند به خانه‌های خود بازگردند و روزانه ۶۰۰ کامیون کمک‌های بشردوستانه به غزه منتقل می‌شود.

در این مرحله، حماس و اسرائیل درباره آتش‌بسی دائمی مذاکره خواهند کرد که بایدن گفت «تا زمانی که حماس به تعهدات خود عمل کند ادامه خواهد داشت.» اگر مذاکرات بیش از شش هفته طول بکشد، آتش‌بس موقت تا زمانی که مذاکرات ادامه دارد تمدید خواهد شد.

در مرحله دوم، مبادله برای همه گروگان‌های زنده باقیمانده از جمله سربازان مرد صورت خواهد گرفت، نیروهای اسرائیلی از غزه خارج خواهند شد و آتش‌بس دائمی آغاز خواهد شد.

مرحله سوم شامل یک طرح گسترده برای بازسازی غزه و بازگرداندن «گروگان‌های باقیمانده» به خانواده‌هایشان است.

جنگ اسرائیل در غزه در پاسخ به حملات تروریستی نیروهای حماس و متحدان آنها به جنوب اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ (پانزدهم مهر ۱۴۰۲) آغاز شد که به‌گفته مقامات اسرائیل، حدود ۱۲۰۰ نفر کشته و بیش از ۲۵۰ نفر به گروگان گرفته‌ شدند.

کشورهای بسیاری در دنیا از جمله آمریکا، کانادا، اسرائیل، ژاپن و اتحادیه اروپا گروه حماس را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده‌اند.

XS
SM
MD
LG