لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۵۰

کشته شدن صالح العاروری؛ حذف نامی مهم از فهرست افراد تحت تعقیب اسرائیل


با کشته شدن صالح العاروری، از رهبران ارشد حماس در لبنان، نام مهمی از فهرست افراد تحت تعقیب اسرائیل حذف می‌شود.

اما مرگ او می‌تواند رهبران تبعیدی این گروه فلسطینی را بیشتر به مخفیگاه سوق دهد و تلاش‌ها برای مذاکره، برقراری آتش‌بس در غزه، و آزادی گروگان‌های اسرائیلی را مختل کند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، صالح العاروری، معاون رهبر حماس، در پایگاه حزب‌الله لبنان در حومه جنوبی شهر بیروت، در جریان حمله‌ پهپادی که به اسرائیل نسبت می‌دهند، کشته شد. حزب‌الله لبنان توسط جمهوری اسلامی ایران حمایت می‌شود که از حامیان حماس، دشمن سرسخت اسرائیل است.

اسرائیل نقش خود در این حمله را تأیید یا تکذیب نکرده است، اما این اقدام یک ماه پس از آن صورت گرفت که شبکه تلویزیونی اسرائیلی «کان»، سخنان رئیس «شین بت»، سازمان امنیت داخلی این کشور را پخش کرد که قول می‌داد رهبران حماس را در لبنان، ترکیه، و قطر، شکار کند، حتی اگر سال‌ها طول بکشد.

روز چهارشنبه، دیوید بارنیا، رئیس «موساد»، سازمان جاسوسی اسرائیل، گفت که او متعهد به «تسویه حساب» با حماس است و افزود که با عواملی که مستقیم یا غیرمستقیم در حمله تروریستی ۱۵ مهر نقش داشتند، برخورد خواهد شد.

اشرف ابولهول، سردبیر روزنامه «الاهرام» مصر، و کارشناس مسائل فلسطین، می‌گوید که قتل العاروری «ممکن است حماس را مجبور کند موضع خود را سخت‌تر کند تا به نظر نرسد که تحت فشار، یا تهدید به ترور بیشتر خم می‌شود.»

شرایط کنونی هم برای دو میلیون فلسطینی که تلاش می‌کنند تا از بمباران‌های اسرائیل در غزه جان سالم به در ببرند، و هم برای گروگان‌های اسرائیلی که توسط حماس نگهداری می‌شوند، خطرناک است؛ گروه فلسطینی که که کنترل غزه را در دست دارد.

صالح العاروری
صالح العاروری

مذاکره‌کنندگان حماس از جمله العاروری با میانجیگری قطر، در حال مذاکره با اسرائیل درباره آتش‌بس احتمالی در جنگ، و آزادی گروگان‌های اسرائیلی بیشتری بودند.

به گفته یک منبع آگاه، دو طرف هفته گذشته با میانجی‌گری قطر درباره آتش‌بس و آزادی گروگان‌ها گفت‌وگو کردند؛ دوره‌ای که احتمالا طرح حمله به العاروری در مراحل پایانی آماده‌سازی بود. تحلیلگران می‌گویند که اکنون نگرانی‌های امنیتی ممکن است مسائل را پیچیده کند.

مهند هیج علی، کارشناس مسائل خاورمیانه در بیروت می‌گوید که در سال‌های اخیر گروه‌های فلسطینی فعال در لبنان، کشوری که حزب‌الله یک عامل قدرتمند است، در امنیت نسبی بودند ولی حالا باید بسیار محتاط باشند.

صالح العاروری ۵۷ ساله، نخستین رهبر سیاسی ارشد حماس بود که پس از حمله این گروه فلسطینی به اسرائیل در ۱۵ مهر، در خارج از سرزمین‌های فلسطینی کشته شد.

اسرائیل پس از این حمله تروریستی که منجر به مرگ ۱۲۰۰ تن شد که اکثرا غیرنظامی بودند، قول داد حماس را نابود، و گروگان‌های اسرائیلی را آزاد کند.

برخی تحلیلگران به رویترز می‌گویند که از دست دادن یکی از شخصیت‌های اصلی، ممکن است باعث شود تا حماس موضع سخت‌تری علیه اسرائیل اتخاذ کند که در حال حاضر به حملات زمینی و هوایی خود علیه این گروه فلسطینی ادامه می‌دهد. البته هنوز رویکرد حماس در این رابطه مشخص نیست.

حسام بادران، یکی از رهبران سیاسی حماس در تبعید، در واکنش به قتل العاروری بر ادامه نبرد با اسرائیل در تمامی جبهه‌ها تأکید می‌کند.

با این حال، سامی ابوزهری، یکی از مقامات حماس، با تأکید بر اینکه مرگ العاروری «عواقبی» برای اسرائیل خواهد داشت، می‌گوید که این گروه در صورتی که اسرائیل بصورت کامل حملات خود را متوقف کند، آماده گفت‌وگو درباره موضوعات مختلف خواهد بود.

ترور العاروری در بیروت، همچنین ممکن است جنگ غزه را به لبنان گسترش دهد. تحلیل‌گران می‌گویند که حزب‌الله برای گرفتن انتقام مرگ متحد خود تحت فشار است، به ویژه اینکه او در «ضاحیه»، پایگاه این گروه در حومه بیروت، کشته شد.

العاروری و رهبران حماس در ملاقات با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی
العاروری و رهبران حماس در ملاقات با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی

سه منبع داخلی ایرانی که از نزدیک با تشکیلات روحانیون تندروی این کشور مرتبط هستند، می‌گویند که این حمله مرگبار باعث شده است تا رهبران جمهوری اسلامی نگران تلاش احتمالی اسرائیل برای کشاندن درگیری به داخل خاک ایران باشند.

یکی از این منابع آگاه با اشاره به اینکه قتل العاروری همه را در تهران شوکه کرد، گفت که تهران قصد ندارد تا مستقیم وارد این درگیری شود، هر چند که ظاهرا این «هدف اصلی اسرائیل» است.

بدون شک مرگ صالح العاروری، باعث محتاط‌‌ شدن رهبران حماس خواهد شد. از هنگام حمله تروریستی ۱۵ مهر به اسرائیل، هیچ یک از رهبران این گروه فلسطینی دیده نشده‌اند. بسیاری باور دارند که اکثر آنها در تونل‌های عمیق زیرزمینی در نوار غزه پنهان شدند تا از خطر حملات اسرائیل در امان باشند.

تعدادی از رهبران ارشد حماس از جمله اسماعیل هنیه و خالد مشعل در ترکیه و قطر هستند که از حامیان این گروه فاسطینی محسوب می‌شوند.

ترکیه بارها به اسرائیل هشدار داده است که علیه اعضای حماس که ساکن این کشور هستند، اقدامی نکند. آنکارا این هفته ۳۴ نفر را به ظن همکاری با موساد برای انجام عملیاتی علیه فلسطینی‌ها در ترکیه بازداشت کرد.

منبع : رویترز

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG