لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۲ آذر ۱۴۰۳ ایران ۲۳:۰۴

نمایندگان ارشد سازمان‌های چریکی فلسطینی و عربی، مهمان مراسم تحلیف روحانی


صلاح زواوی سفیر دولت خودگردان فلسطینی که سه دهه در ایران است، یکی دیگر از مهمانان مراسم رسمی در تهران است.
صلاح زواوی سفیر دولت خودگردان فلسطینی که سه دهه در ایران است، یکی دیگر از مهمانان مراسم رسمی در تهران است.

شماری از اعضای سطح رهبری سازمان های چريكى فلسطینی، برای شرکت در مراسم تحلیف حسن روحانی به تهران دعوت شده اند.

حماس خبر فرستادن نمایندگان خود به ایران را در ابعاد گسترده انتشار داد. ولی گروه های چریکی دیگر مانند «جهاد اسلامی آزادی فلسطین» و «جبهه خلق برای آزادی فلسطین» که گفته می شود نمایندگان آن ها نیز در مراسم تحلیف حضور خواهند داشت، در این باره سکوت کرده اند. در آستانه این دعوت ها، یک فرستاده بلندپایه جمهورى اسلامی در بیروت با نمایندگان ارشد این سازمان ها گفتگو کرده و ترتیب سفر آن ها را داده بود.

این دعوت در حالی صورت می گیرد که رهبران سیاسی ایالات متحده در ماه های اخیر بارها جمهورى اسلامی ایران را به تروریست پروری متهم ساخته و خواستار توقف آن شده بودند.

رکس تیلرسون وزیر خارجه امريكا گفته بود که حکومت ایران باید از این شیوه و از دخالت فتنه گرانه در امور کشورهای همسایه دست بردارد. ولی علی خامنه ای رهبر جمهورى اسلامی در اخرین سخنان خود دوباره تاکید کرد که «حمایت از آرمان فلسطین بخش جدایی ناپذیری از سیاست های ایران است.»

کنگره ایالات متحده نیز در قطعنامه خود که به امضای پرزیدنت ترامپ هم رسید، تروریست پروری رژيم ایران را یکی از علل چهارگانه برقراری تحریم های جدید قید کرد.

به گزارش روزنامه عربی رأی الیوم، اعضای هیات اعزامی حماس به تهران، همگی از روسای این گروه و عضو دفتر سیاسی آن هستند. ولی برخلاف آنچه که پیشتر اعلام شده بود، «اسماعیل هنیه» که اخیرا به جای «خالد مشعل» رهبری حماس را به دست گرفته به تهران نرفته است.

وبسایت «الرسالة» چند روز پیش نوشته بود که «اسماعیل هنيه» خود رهسپار تهران می شود و پس از آن از یک پایتخت دیگر نیز دیدن خواهد کرد – که نام آن اعلام نشده است - ولی هنيه به تهران نرفته و افراد دیگری را به جای خود فرستاده است.

به گمان آگاهان، بعید نیست که هنيه هنوز راه را برای اجرای گفتگوهای اساسی با ایران هموار نمی بیند. حماس و ایران در سال های اخیر اختلافات ایدئولوژیک و تاکتیکی عمیقی داشته اند که یکی از علل آن ترک دمشق توسط رهبران حماس، یک سال پس از آغاز خیزش مردمی در سوریه علیه بشار اسد بود. ایران این اقدام را «خنجر زدن از پشت» تلقی کرد و این در حالی که عربستان سعودی و قطر به حماس گوشزد کرده بودند که ماندن در دمشق به مثابه حمایت از رژیم علویِ بشار اسد توسط حماس است که اعراب خواهان برانداختن او هستند.

ولی از هنگامی که قطر مورد تحریم همسایگان عرب خود قرار گرفته و ناچار شد سران حماس را بیرون رانده و کمک مالی به آنان را متوقف سازد، حماس می کوشد با نزدیکی به ایران، این کمبود را جبران کند.

در بیانیه رسمی حماس در مورد ایران گفته شده که هدف از سفر به تهران و حضور در مراسم تحلیف روحانی، «ابراز سپاس نسبت به کمک های سخاوتمندانه جمهورى اسلامی ایران می باشد.»

این سخنان در حالی بیان می شود که حماس در تلاش برای رهایی از فهرست سیاه ایالات متحده، اخیرا تاکتیک خود را در مورد نزاع با اسرائیل کمی تغییر داده و واژه «نابودی اسرائیل» را از مرامنامه خود حذف کرده است.

یکی از اعضای برجسته حماس در سفر به تهران «صالح العاروری» است که او را به عنوان فرمانده نظامی حماس در کرانه باختری (تحت تسلط حکومت خودگردان فلسطینی) معرفی می کنند. العاروری مدت پانزده سال به جرم عملیات آدم کشی در اسرائیل در زندان بود و پس از آزادی به فعالیت های مسلحانه بازگشت و قطر را پایگاه خود قرار داد. ولی قطر زیر فشار سنگین کشورهای همسایه ناچار به اخراج العاروری شد که به ترکیه رفت. ولی دولت آنکارا نیز در تلاش برای آشتی با اسرائیل، به دنبال ماجرای کشتی «ماوی مرمره» ناچار به اخراج وی گردید.

حسین امیرعبداللهیان که اکنون مشاور ارشد رئیس مجلس در امور بین المللی معرفی می شود، و پیش از آن معاون وزارت خارجه در امور کشورهای عرب بود، در آخرین سفر خود به بیروت، با صالح العاروری و شمار دیگری از افراد حماس به تفصیل گفتگو کرد و سپس سرکردگان شمار دیگری از سازمان های چریکی فلسطینی را نیز به حضور پذیرفت.

ایران خبر این دیدارها را در ابعاد گسترده بازتاب داد – که گمان می رود نوعی واکنش به سخنان تیلرسون در مورد تروریست پروری رژیم ایران بوده است.

به گفته آگاهان، در حاشیه شرکت در آئین تحلیف، اعضای حماس و دیگر سازمان های چریکی گفتگوهای مفصلی نیز با مقامات ارشد ایران به عمل خواهند آورد. بی تردید یکی از موضوع های مورد بحث، امکان گسترش دادن اعتراض های فلسطینی و اسلامی در رابطه با مسجد الاقصی و نا آرامی های اخیر می باشد.

برخی رسانه های همگانی در ايران نوشته بودند که باید موج اعتراض ها پیرامون الاقصی آتش انتفاضه سوم را روشن سازد. در روزهای گذشته مقامات اطلاعاتی اسرائیل شواهدی ارائه کردند که به موجب آن دولت ایران مبالغی را برای تامین خوراک تظاهر کنندگان در مسجد الاقصی اختصاص داده بود. مقامات ایران هنوز نسبت به این گزارش واکنشی نشان نداده است.

آیت الله علی خامنه ای نیز سه سال پیش گفته بود که باید عملیات موشکی و درگیری های نظامی بین غزه و اسرائیل را به کرانه باختر نیز کشاند و از این رو لازم است به فلسطینی ها در کرانه باختری اسلحه رسانده شود.

اکنون حضور صالح العاروری در تهران، به علت تجربیاتی که در فرماندهی عملیات چریکی در کرانه باختری دارد، می تواند سودمند باشد. العاروری فرمانده گروهی معرفی شده بود که چند سال پیش سه نوجوان اسرائیلی را در کرانه باختری ربودند و آن ها را به طرز فجیعی کشتند.

برخی روزنامه های تهران نوشته بودند که در فیس بوک یکی از سه نفر عرب اسرائیلی که به ماموران امنیتی اسرائیل در صحن مسجد الاقصی حمله کردند و دو تن از آنان را کشتند، عکس آیت الله خمینی دیده شده است.

https://gdb.voanews.com/DB8B35EC-8161-4D0C-8176-61890B65E8A4.gif

XS
SM
MD
LG