بحران معیشتی یعنی تورم بالای ۷۰ درصد در حوزه مواد غذایی و تداوم روند صعودی آن ممکن است هر لحظه آتش اعتراضات را شعلهور کند، اتفاقی که به نظر میرسد زیاد دور نیست چرا که حامیان رئیسی و طرفداران دوآتشه نظام هم آرام آرام به صف منتقدان میپیوندند.
سعید قاسمی، یکی از فرماندهان پیشین سپاه پاسداران که به موضعگیریهای تند و جنجالی معروف است، سهشنبه شب در برنامه تلویزیونی «ثریا» رویکردی انتقادی نسبت به ابراهیم رییسی گرفت و گفت:«قبل از انتخابات فرمودی که قیمتها به خارج و برجام ربطی ندارد. خیار و گوجه به تحریم ربطی ندارد؛ اینها داخلی است. دیدی عزیزم! قیمت خیار و گوجه را هم نتوانستی کنترل کنی.»
این فرمانده پیشین سپاه ضمن تایید نارضایتی مردم از شرایط اقتصادی تاکید کرد: «مردم فول در ۲۲ بهمن آمدند، البته همانطور که خانمی گفت، دولت این را به پای خودش نگذارد، مردم حامی انقلاب هستند.»
اعلام هشدار وضعیت قرمز اما در دی ماه سال جاری توسط عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام داده شد و احمد توکلی گفت: «کاری نکنید که فقرا بریزند، کاسه کوزه همه را جمع کنند. من این را دور نمیبینم.»
این هشدار زمانی معنا پیدا میکند که نگاهی به آخرین گزارش مرکز آمار در مورد تورم بهمن داشته باشیم. چرا که تورم نقطه به نقطه برخی اقلام با افزایش دو یا سه برابری قیمت، کار را بر سفره خانوارها سختتر کرده است و مرکز آمار اعلام کرده است که در بهمن ماه ۱۴۰۱ از ۵۳ قلم خوراکی منتخب در نقاط شهری، تعداد ۲۸ قلم، درصد تورم سالانه بالاتر از نرخ تورم نقطهای را (۵۲ درصد) داشتند.
بر اساس گزارش این مرکز روغن نباتی مایع و جامد با افزایش نزدیک به سه برابری قیمت به ترتیب با تورم نقطه به نقطه ۲۹۴ و ۲۸۲ درصدی، رکوردی متفاوت با سایر اقلام خوراکی را در زمینه افزایش قیمت نسبت به مدت مشابه سال قبل داشتند.
گفتنی است در گزارشی که جامعه اطلاعاتی آمریکا اخیرا منتشر کرده نیز آمده است: «حتی اگر جمهوری اسلامی این دور از اعتراضات را از طریق خشونت و ارعاب مهار کرده باشد، بحرانهای ترکیبی در سال آینده احتمالاً مشروعیت و در قدرت ماندن «رژیم» را به چالش خواهد کشید.»
بخشی از این گزارش به کاهش ارزش پول ایران و «نرخ تورم سالانه تقریباً ۵۰ درصدی» ایران در اواخر سال ۲۰۲۲ اشاره دارد و میگوید: جمهوری اسلامی احتمالاً با یک رکود اقتصادی مواجه است که ممکن است طبق برآورد جامعه اطلاعاتی آمریکا، ناآرامیها را طولانی یا دوباره شعلهور کند و منجر به بیثباتی بیشتر شود.