هیات تحریریه یکی از پرتیراژترین روزنامههای معتبر آمریکا مینویسد افزایش اکتشاف، استخراج و پالایش نفت در آمریکا نیاز به واردات نفت از خارج، از جمله عربستان سعودی و اوپک را برطرف میسازد.
وال استریت ژورنال در سرمقالهای که همزمان با ورود رئیس جمهوری جو بایدن به جده، عربستان سعودی منتشر کرد، مینویسد اگر رئیس جمهوری بر تولید نفت در آمریکا تمرکز کند مجبور نیست در پی نفت عربستان سعودی باشد.
شورای سردبیری وال استریت ژورنال مینویسد علیرغم شماتت جناح چپ آمریکا، بایدن در روزهای پایان هفته در عربستان سعودی خواهد بود برای دیدار با رهبران کشورهای خلیج فارس، از جمله ولیعهد عربستان سعودی، که روزگاری تعهد کرد او را منزوی سازد، هر چند جناح چپ آمریکا او را شماتت کند. نیاز آمریکا به بهبود رابطه با عربستان سعودی، به همان اندازه برای نفت است که برای امنیت منطقه.
وال استریت ژورنال مینویسد رئیس جمهوری در سفر به خاورمیانه تاکنون خوش خبر بود، چون از دشمنی که رابطه آمریکا با اسرائیل در دوره اوباما را نشانه میزد، دیگر خبری نبود. آقای اوباما و جان کری، وزیر خارجه او، سالها وقت و سرمایه سیاسی برای جا انداختن راهحلی برای مشکل اسرائیل-فلسطینیها تلف کردند که با وجود حماس و دیگر رادیکالهای فلسطینی که به نابودی اسرائیل قسم خوردهاند، امکان تحقق نداشت. دولت بایدن هم هنوز به تحقق آن امیدوار است، هر چند اولویتهای دیگری دارد.
به نظر نویسنده وال استریت ژورنال ، باور کردنی باشد یا نباشد، یکی از اولویتهای دولت بایدن، گسترش پیمان ابراهیم سال ۲۰۲۰ دونالد ترامپ است که تحولی در روابط دیپلماتیک میان اسرائیل و برخی از همسایگان عرب آن ایجاد کرد. عربستان سعودی به پیمان ابراهیم ملحق نشده، اما رویدادها ظاهرا دو کشور را به آن سو پیش میبرند. توافق اسرائیل بر سر دو جزیره دریای سرخ، راه را برای عادیسازی روابط اسرائیل با عربستان سعودی، هموار کرد و تیم بایدن در این مذاکرات نقش داشت.
اما کار آقای بایدن در عربستان سعودی، پیچیدهتر خواهد بود. وال استریت ژورنال مینویسد به رغم آنکه سازمان «سیا» ولیعهد بن سلمان را در قتل نویسنده جمال خاشقچی دخیل میداند، آقای بایدن ناچار است از دیدار با او، دفاع کند. بایدن بلافاصله بعد از رسیدن به قدرت، آقای بایدن با لغو حمایت آمریکا از عربستان سعودی در یمن، و قطع فروش تسلیحات به این کشور، و آغاز مذاکره اتمی با حکومت ایران، که دشمن عربستان سعودی است، سعی کرد ولیعهد بن سلمان را تنبیه کند، ولی حالا مجبور است بسیاری از آن کارها را پس بگیرد، زیرا از سعودیها تولید نفت بیشتر میخواهد.
اضافه ظرفیت تولید عربستان سعودی به قدری نیست که بتواند قیمت جهانی نفت خام را که بشکهای ۹۶ دلار است، پائین بیاورد. علاوه بر سعودی، ایران و ونزوئلا هم اضافه ظرفیت دارند. از دید وال استریت ژورنال در مقایسه با این دو کشور، عربستان سعودی، قدیس است.
وال استریت ژورنال مینویسد کشور دیگری که از ظرفیت تولید نفت در سطحی دارد که آمریکا را از واردات بینیاز کند، خود آمریکا است، و اگر آقای بایدن از وسواسهای اقلیمی خود دست بردارد و لگام از تولید نفت آمریکا برگیرد، مجبور نیست به ولیعهد عربستان سعودی التماس کند.
اما آقای بایدن وقتی به قدرت رسید، میخواست صنعت نفت و گاز آمریکا را هم مثل نفت عربستان سعودی طرد کند. وال استریت ژورنال تلاش جو بایدن و همکاران او در این راه را از هر نظر یک سوءقضاوت مصیبتبار میخواند. از نظر اقتصادی، به بالا رفتن قیمت سوخت، از نظر راهبردی، به آسیبپذیرشدن اروپا در برابر ولادیمیر پوتین و از نظر سیاسی، به چشمانداز ریزش رای حزب دمکرات در انتخابات میاندورهای انجامید.
وال استریت ژورنال مینویسد اگر بایدن میتواند با ولیعهد عربستان سعودی روبرو شود، چرا همان کار را با مدیران نفت و گاز آمریکا انجام نمیدهد که به آنها اجارههای تازه برای اکتشاف و صدور سریعتر پروانه برداشت و پایان جنگ اداری با خط لولههای انتقال نفت، وعده دهد؟
موضوع عمده در حرفهای خصوصی در اسرائیل و عربستان سعودی، رویای آقای بایدن است برای رسیدن به یک توافق اتمی با حکومت ایران. دیپلماتهای آقای بایدن ۱۸ ماه است بینتیجه به طرفهای ایرانی خود، امتیاز میدهند. اسرائیلیها و اعراب سعودی درک میکنند که حکومت تهران، با توافق اتمی و بدون آن، به تلاش برای دست یافتن بمب اتمی، ادامه میدهد و نگران امتیازهای آمریکا به حکومت ایران هستند که دهها میلیارد دلار برای تامین هزینه تروریسم بیشتر در منطقه، در اختیار آن میگذارند.
شورای سردبیری وال استریت ژورنال در سرمقاله روز جمعه ۱۵ ژوئیه، سریعترین راه برای بهبود روابط آمریکا با عربستان سعودی و دیگر کشورهای خلیج فارس را پایان رقص دیپلماتیک با حکومت ایران میداند و بازگشت به کارزار فشار حداکثری دونالد ترامپ. هر چند مینویسد: «البته چنین انتظاری نداریم. دو سال و نیم بازمانده از دوره ریاست جمهوری آقای بایدن، برای خود او و برای منافع آمریکا بهتر طی خواهد شد اگر آقای بایدن برای واقعیت امتیاز قائل شود.»
* برگردان فارسی این مطلب تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده است و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتابدهنده دیدگاه صدای آمریکا نیست