لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۵ آذر ۱۴۰۳ ایران ۱۷:۳۷

رئیس پیشین بانک مرکزی ایران: با ادامه تحریم‌ها اقتصاد توسعه پیدا نمی‌کند


عبدالناصر همتی، رئیس کل پیشین بانک مرکزی ایران - آرشیو
عبدالناصر همتی، رئیس کل پیشین بانک مرکزی ایران - آرشیو

رئیس پیشین بانک مرکزی ایران در یک نشست دانشگاهی با اشاره به برخی عواملی که منجر به ایجاد «شرایط بد اقتصادی» در ایران شده، تاکید کرده که با ادامه تحریم‌ها و کاهش درآمدهای نفتی، اقتصاد توسعه پیدا نمی‌کند.

عبدالناصر همتی در یک سخنرانی در دانشگاه کرمان، با اشاره به مشکلات اساسی اقتصاد ایران و تبعات حکمرانی غلط اقتصادی بر زندگی و معیشت مردم، گفت شرایط ارزی در شرایط تحریمی به گونه‌ای است که دستگاه‌های نظارتی به دلیل کسری اعتبار و درآمد، برای پرداخت حقوق دست به دامان بانک مرکزی می‌شوند.

این مقام سابق بانکی همچنین با اشاره به روش‌های استقراض دولت از بانک مرکزی، به رغم ممنوع بودن این اقدام، گفته وقتی بانک مرکزی ارز حاصل از فروش نفت را نتواند بفروشد باید پول چاپ کند و یا خلق اعتبار کند.

همتی بدون اشاره به بودجه ۱۴۰۱ دولت رئیسی گفت که اگر بودجه با کسری بسته شود «حتما به دنبال آن برداشت از بانک مرکزی اتفاق می‌افتد.» وی همچنین شرایط تورمی جدید را حاصل حکمرانی غلط اقتصادی دانست و گفت: «وقتی دولت بیش از اندازه در اقتصاد بزرگ می‌شود، توانایی اداره خودش را ندارد.»

شرایط سخت اقتصادی ایران در پی اجرای سیاست‌های جمهوری اسلامی طی دهه‌های گذشته، و اولویت دادن به توسعه برنامه هسته‌ای و نفود نظامی در منطقه خاورمیانه که به اعمال تحریم‌های بین المللی انجامیده، وخیم تر شده است. وزارت تعاون هم به تازگی در گزارشی اعلام کرده که از هر سه ایرانی یک نفر در فقر مطلق زندگی می‌کند.

سقوط ارزش پول ملی و تورم شدید و گرانی و رواج فساد حکومتی، به گسترش نارضایتی‌ها و اعتصاب و اعتراض اقشار مختلف دامن زده است.

به گفته عبدالناصر همتی، ایران شرایط اقتصادی نامناسبی دارد و این عقب ماندگی و توسعه نیافتگی با توجه به این که طبق پیش بینی برنامه بیست ساله که قرار بوده ایران با نرخ هشت درصدی تبدیل به قدرت اول منطقه شود قابل درک نیست، چرا که اکنون نزدیک به سه تا چهار دهه است که میانگین نرخ تورم بالای بیست درصد و میانگین رشد اقتصادی هم نزدیک به نیم درصد بوده است.

وی همچنین با اشاره به رشد منفی سرمایه گذاری در طول یک دهه گذشته گفت، دولت به عنوان مهمترین سرمایه‌گذار به دلیل نبود و کاهش درآمد نفتی قادر به سرمایه گذاری نیست و سرمایه گذاری خارجی هم جدی نبوده ... و بخش خصوصی هم به دلیل دخالت‌های زیاد دولت دچار نااطمینانی شده و وارد سرمایه گذاری نمی‌شود.

این مقام سابق بانکی ایران با تاکید بر این که با ادامه تحریم‌ها اقتصاد توسعه پیدا نمی‌کند، این پرسش را مطرح کرد که آیا کشوری یافت می‌شود که «توسعه خوبی داشته باشد، ولی با دنیا ارتباطی نداشته باشد؟»

مطالب مرتبط

XS
SM
MD
LG