بحران صندوقهای بازنشستگی در ایران به چالشی بزرگ تبدیل شده و دولت رئیسی به جای رسیدگی به مطالبات انباشته شده مستمری بگیران صندوق های بازنشستگی در نظر دارد برای کنترل بخشی از کسری شدید بودجه ۱۴۰۱ سن بازنشستگی همه صندوقهای بازنشستگی را افزایش دهد.
به نظر میرسد دولت رئیسی برنامه مشخصی برای رسیدگی به مشکلات معیشتی مستمریبگیران صندوقهای بازنشستگی ندارد و این قشر «فریاد در خیابان» را «تنها راه رهایی از سفرههای خالی» میداند.
بودجه ۱۴۰۱ نشان میدهد که دولت به دلیل کسری شدید بودجه عملیاتی از پس تامین هزینههای جاری خود بر نمیآید و برای کنترل کسری صندوقهای بازنشستگی در نظر دارد سن بازنشستگی را دو سال افزایش دهد. رئیس کانون بازنشستگان تهران ضمن مخالفت با این تصمیم میگوید دولت باید دستش را از جیب تامین اجتماعی بیرون بکشد.
به گفته علی دهقان کیا، دولت هر ماه چهار هزار و پانصد میلیارد تومان به تامین اجتماعی بدهکارتر میشود. سرپرست سابق تامین اجتماعی نیز گفته است که دولت حق بیمهها را نمیدهد و پرداختش را به آینده موکول میکند، در نتیجه درآمد نقدی سازمان کاهش مییابد و هر ماه ناچار است از طریق وام و سود سرمایهگذاری این کسری را جبران کنند.
نظام بازنشستگی ایران از چهار صندوق بزرگ و حدود ۱۴ صندوق کوچکتر تشکیل شده است. به گفته رئیس کمیسیون بودجه مجلس در حال حاضر بیشتر صندوقهای بازنشستگی ایران ورشکسته هستند.
بر اساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس، در سال ۱۴۰۱ دولت رئیسی برای پرداخت دیون خود به سازمان تامین اجتماعی اعتباری در نظر نگرفته است. به گفته رئیس کانون عالی کارگران بازنشسته و مستمری بگیر، بودجه کل کشور باید دربرگیرنده ملاحظات و دغدغههای مهم آحاد جامعه باشد و در این میان اقشار چند میلیونی بازنشستگان سهم به سزایی دارند.