لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۲۹ اسفند ۱۴۰۲ ایران ۰۵:۵۱

دلار آمریکا ۳۰ هزار و ۹۰۰ تومان؛ رئیسی: عده‌ای هم‌زمان با مذاکرات هسته‌ای در تلاشند نرخ ارز را بالا ببرند


ابراهیم رئیسی (آرشیو)
ابراهیم رئیسی (آرشیو)

ابراهیم رئیسی می‌گوید عده‌ای در داخل و خارج کشور تلاش می‌کنند برای پیشبرد خواسته‌هایشان نرخ ارز را در بازار ایران در زمان مذاکرات هسته‌ای بالا ببرند.

به گزارش رسانه‌های ایران، رئیس جمهوری اسلامی ایران روز سه‌شنبه در یک نشست با پنج تشکل دانشجویی در دانشگاه صنعتی شریف گفت: «خبر دقیق داریم که عده‌ای شبانه‌روز در تلاشند هم‌زمان با مذاکرات، نرخ ارز را بالا ببرند و مذاکرات را به اقتصاد گره بزنند تا خواسته‌های خود را به ملت تحمیل کنند.»

او در پاسخ به یک دانشجو که پرسید «چرا این افراد را معرفی نمی‌کنید»، گفت: «دستگاه‌های اطلاعاتی پی‌گیر موضوع هستند.»

مقامات قضایی ایران در سال‌های گذشته و همزمان با گران شدن برخی کالاها اقدام به بازداشت و حتی اعدام برخی از فعالان بازار کرده‌اند. حدود سه سال قبل، دادستانی تهران وحید مظلومین را -که رسانه‌های ایران به او لقب «سلطان سکه» داده بودند- به اتهام اخلال در نظام اقتصادی اعدام کرد.

بنا بر گزارش وب‌سایت بن‌بست که نرخ ارز در بازار ایران را اعلام می‌کند، بهای فروش یک دلار آمریکا بعدازظهر روز سه‌شنبه به ۳۰ هزار و ۹۰۰ تومان و قیمت خرید آن به ۳۰ هزار و ۸۰۰ تومان رسید.

روز دوشنبه ساعاتی پس از آن که ابراهیم رئیسی قول داد با مشکلات اقتصادی ایران مقابله کند، بهای دلار آمریکا در بازار ایران از مرز ۳۱ هزار تومان عبور کرد.

بهای دلار در آغاز به کار دولت ابراهیم رئیسی در کانال ۲۵ هزار تومان بود و ۱۲ روز پس آن، یعنی در روز ۲۶ مرداد به ۲۷ هزار و ۱۳۰ تومان رسید.

در آن زمان، کمال سیدعلی، معاون اسبق ارزی بانک مرکزی ایران، طولانی شدن روند مذاکرات هسته‌ای برای احیای توافق برجام را مهمترین عامل افزایش قیمت ارز در ایران عنوان کرد و گفت: «اگر در برجام اتفاقی نیفتد و شرایط امروز ادامه داشته باشد نرخ دلار به بالاتر از ۳۰ هزار تومان هم می‌رسد، اما اگر برجام احیا شود و امکان فروش دو و نیم میلیون بشکه نفت را داشته باشیم و میزان درآمدهای نفتی بالا برود، مشکلی در مدیریت ارزی کشور نخواهیم داشت.»

در حال حاضر با کاهش امیدها نسبت به سرانجام مذاکرات احیای برجام در وین، ارزش ریال ایران به پایین‌ترین‌ سطح خود رسیده است.

دور هفتم مذاکرات برای احیای برجام از روز دوشنبه ٨ آذر در وین، پایتخت اتریش آغاز شد و جمعه به پایان رسید. آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز جمعه در مصاحبه‌ای اختصاصی با رویترز گفت به نظر نمی‌رسد ایران درباره انجام آنچه برای بازگشت به پیروی متقابل از برجام ضروری است جدی باشد.

ابراهیم رئیسی همچنین تأکید کرد که دولت لایحه حذف ارز ترجیحی را از مجلس پس نگرفته، اما «فوریت بررسی» آن «در مجلس رأی نیاورده است.»

تصمیم دولت ابراهیم رئیسی مبنی بر تک‌نرخی کردن ارز، به بهانه از بین بردن رانت و فساد از اقتصاد کشور و حذف ارز ترجیحی با نرخ ۴۲۰۰ تومان، با واکنش برخی از کارشناسان اقتصادی روبه‌رو شده است.

احمد توکلی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی ایران، با هشدار به سران قوای این کشور در مورد حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، گفته است که این اقدام تبعات سنگینی دارد و ممکن است بحران بر بحران اقتصادی بیافزاید.

سهم ارز ترجیحی در واردات کالاهای اساسی به ایران نزدیک به ۸۰ درصد است.

XS
SM
MD
LG