لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
جمعه ۱۰ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۶

دیدگاه | یادداشت دو عضو پیشین وزارت خارجه آمریکا؛ لفاظی پر خطر اسرائیل بر سر ایران


Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu delivers a statement following his meeting with US Secretary of Treasury Steven Mnuchin, in Jerusalem, Thursday, Jan. 7, 2021. Israel has postponed the next hearing in Netanyahu’s corruption trial because…
Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu delivers a statement following his meeting with US Secretary of Treasury Steven Mnuchin, in Jerusalem, Thursday, Jan. 7, 2021. Israel has postponed the next hearing in Netanyahu’s corruption trial because…

آرون دیوید میلر، نویسنده و تحلیلگر پیشین وزارت خارجه آمریکا در امور خاورمیانه، و ریچارد سوکولسکی، پژوهشگر ارشد موقوفه کارنگی برای صلح بین الملل و عضو تیم سیاستگذاری دفتر وزیر خارجه آمریکا طی سال های ۲۰۰۵ تا ۲۰۱۵، در یادداشتی در وبسایت شبکه خبری «سی ان ان» به این پرسش پاسخ داده اند که آیا اسرائیل، در میانه تلاش دولت بایدن برای تعامل دوباره با تهران، بر طبل جنگ با ایران می‌کوبد؟

میلر و سوکولسکی می گویند هدف هشدارهای هفته پیش رئیس دفتر ستاد مشترک ارتش اسرائیل و گفته های اخیر بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در جنوب اسرائیل، واشنگتن بوده است، نه تهران: به توافقی وارد نشوید که مورد تائید اسرائیل نیست.

اگر دولت بایدن نتواند راهی برای مهار برنامه هسته ای ایران بیابد، حمله اسرائیل به تاسیسات هسته ای ایران که پای آمریکا را هم به میان خواهد کشید دیر یا زود رخ خواهد داد.

این لفاظی های تند بخشی از الگوی رفتاری اسرائیل بوده است. هشدارهای نتانیاهو به اقدام نظامی در فاصله سال های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۳ دولت اوباما را بیشتر به سوی مذاکره با ایران بر سر یک توافق هسته ای سوق داد. توافقی که نتانیاهو از آن ابراز انزجار کرد.

نتانیاهو با وجود نمایش چهره فردی سرسخت، سوابقی طولانی در پرهیز از خطر جنگ دارد.

نتانیاهو به این امر واقف است که ارتش اسرائیل می تواند برنامه هسته ای ایران را چند سال به عقب ببرد، اما نمی تواند آن را نابود کند. چنین حمله ای می تواند بیشتر به انزوای اسرائیل منجر شود تا ایران و باعث سرعت یافتن برنامه جنگ افزار هسته ای تهران خواهد شد. این امر می تواند شلیک هزاران موشک حزب الله به مناطق اسرائیلی را در پی داشته باشد.

اکنون آمریکایی ها بزرگترین نگرانی نتانیاهو هستند. نتانیاهو هرگز واشنگتن را در چنین حمله ای شگفت زده نخواهد کرد، زیرا به حمایت دولت آمریکا نیاز دارد.

این امر در دولت بایدن بعید است اتفاق بیافتد. پرزیدنت بایدن بیشتر مایل به تعامل با ایران است تا حمله به آن. اگر این مساله حل نشود، ممکن است آمریکا به یک جنگ منطقه ای کشانده شود.

چنین رویدادی، دولت بایدن را از اولویت‌هایش در مسائل داخلی و چرخش به آسیا برای مقابله با چین باز می دارد.

بایدن اسرائیل را در دیپلماسی هسته ای با ایران در جریان خواهد گذاشت، اما بعید است به نتانیاهو در برابر ایران چک سفید بدهد.

بایدن دهه ها حامی قوی اسرائیل بوده است. اما نتانیاهو و حامیان تندوری او در آمریکا باید بدانند که دولت بایدن بعید است همه خواسته های آن ها را در مورد توافق هسته ای و مسائل منطقه ای تامین کند.

اگر دولت آمریکا حتی ایران را در ازای تخفیف محدود تحریم ها به پایبندی کمتری از برجام وادارد، گزینه های نظامی اسرائیل محدود خواهد شد. اما اگر یک توافق هسته ای در کار نباشد و به خصوص اگر تندروها در انتخابات ریاست جمهوری ایران قدرت را در دست گرفته و به برنامه هسته ای ایران سرعت دهند، بعید نیست اسرائیل تصمیم بگیرد که این مساله را به دست خودش حل کند.

* برگردان فارسی این گزارش تنها به منظور آگاهی رسانی منتشر شده و نظرات بیان شده در آن الزاماً بازتاب دیدگاه صدای آمریکا نیست.

در همین مورد، یک دیدگاه دیگر را نیز بخوانید:

دیدگاه | تحلیلگر ارشد در «شورای ملی ایرانیان آمریکا»: تیم بایدن برای افزودن به توافق هسته ای، باید ایران را درک کند

XS
SM
MD
LG