لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۱ بهمن ۱۴۰۳ ایران ۱۱:۱۰

جزئیاتی از تخریب قبرستان محل دفن نوید افکاری؛ فشار بر خانواده برای انجام مصاحبه اجباری


تصاویری از تخریب دیوارهای اطراف مزار نوید افکاری
تصاویری از تخریب دیوارهای اطراف مزار نوید افکاری

با گذشت بیش از سه ماه از اعدام نوید افکاری، کشتی گیر ۲۷ ساله ایرانی و یکی از بازداشت شدگان در اعتراضات مردمی مرداد ماه ۱۳۹۷، کماکان مقامات قضایی اجازه گذاشتن سنگ قبر بر مزار این زندانی سیاسی را به خانواده افکاری نمی‌دهند. همچنین این خانواده پس از اعدام نوید افکاری، برای انجام مصاحبه علیه برخی چهره‌ها به نفع مقاصد تبلیغاتی جمهوری اسلامی به شدت تحت فشار بوده‌اند.

یک منبع مطلع و نزدیک به خانواده افکاری در گفتگو با بخش فارسی صدای آمریکا گفت،‌ صبح روز پنجشنبه ۲۷ آذر پدر، برادر، یکی از بستگان خانواده افکاری به همراه کارگری که برای آماده سازی مزار نوید افکاری برای گذاشتن سنگ قبر به قبرستان روستای سنگر، واقع در سپیدان استان فارس مراجعه کرده بودند با یورش دستکم ۳۰ مامور نیروی انتظامی و لباس شخصی، بدون ارائه هیچ حکم قضایی بازداشت شده و پس از چند ساعت آزاد شدند.

به گفته این منبع نزدیک به خانواده افکاری که به دلایل امنیتی نخواست نامش فاش شود، خانواده افکاری پس از بازداشت به ‌اداره اطلاعات شهرستان اردکان منتقل شده و در آنجا به آنها تاکید شده که «حق ندارید بدون اجازه کاری انجام دهید، شما فعلا مجوزی برای گذاشتن سنگ قبر ندارید.»

همزمان گروهی از نیروهای امنیتی و انتظامی با مراجعه مجدد به قبرستان سنگر دو دیوار این قبرستان که نزدیک به آرامگاه نوید افکاری بوده است را با لودر تخریب کرده‌اند.

به گفته این فرد آگاه و نزدیک به خانواده افکاری پس از اعدام نوید افکاری در ۲۲ شهریور بارها مقامات و مسئولین قضائی استان فارس به خانواده وی اعلام کرده بودند که نمی‌توانند بر مزار این زندانی سیاسی سنگ قبر بگذارند.

«گروگانگیری» و تهدید خانواده برای مصاحبه اجباری

این فرد مطلع با اشاره به اینکه پس از اعدام نوید افکاری فشارهای زیادی از سوی مقامات به خانواده او وارد شده است به صدای آمریکا گفت: «مقامات جمهوری اسلامی در حال گروکشی هستند،‌ همه صحبت‌ها از اول در قالب گروگانگیری بود؛ صحبت آنها این است که سنگ قبری را خودشان انتخاب کرده و نصب کنند که با مخالفت شدید خانواده افکاری روبرو شدند. مسئولین قضایی اردکان هم گفته بودند با ما برای گذاشتن سنگ قبر همکاری کنید و هر چه ما می‌گوییم انجام دهید، ما هم تلاش می‌کنیم بچه‌ها را به بندهای زندان منتقل کنیم.»

به گفته او، مقامات قضایی و امنیتی پیشتر از خانواده افکاری خواسته بودند در قبال برگرداندن حبیب و وحید افکاری به بند عمومی زندان بر علیه «رسانه‌ها و مردمی که از نوید،‌ حبیب و وحید افکاری حمایت کردند» را انجام دهند. آنها حتی از خانواده افکاری خواسته بودند اظهارات مقامات کشورها و چهره های سیاسی در حمایت از نوید افکاری را محکوم کنند که به گفته این منبع مطلع،‌ خانواده افکاری قاطعانه این خواسته را رد کردند.

این منبع مطلع می‌گوید پس از رد پیشنهادات برای همکاری تهدیدهای بسیاری نیز متوجه خانواده افکاری شده است: «مهمترین تهدید، قتل حبیب و وحید در زندان بود، ‌می‌گفتند می‌کشیم‌شان،‌ تبعیدشان می‌کنیم و تا آخر محکومیت‌شان آنها را در انفرادی نگه می‌داریم. خانواده را هم تهدید کردند که شما را هم بازداشت می‌کنیم و تمام جوانب زندگی شما را تحت شعاع قرار می‌دهیم.»

به گفته او،‌ «این تهدیدها، همه حضوری بودند و وقتی خانواده برای پیگیری پرونده برادران افکاری به مجتمع‌های قضایی مراجعه می‌کنند آنها را نگه می‌دارند تا مقامات برای صحبت کردن بیایند.»

این منبع آگاه همچنین در رابطه با وضعیت حبیب و وحید افکاری،‌ دو برادر زندانی نوید به صدای آمریکا گفت: «بعد از اعدام نوید، به آنها اجازه تماس تلفنی با خانواده را ندادند و کماکان این محدودیت پابرجاست و خانواده تنها توانسته‌اند چند بار به صورت کابینی آنها را ملاقات کنند؛ اما با تمام این شرایط وحید و حبیب قوی هستند و در هر دیدار به اعضای خانواده روحیه می‌دهند.»

نوید افکاری، کشتی گیر ۲۷ ساله ایرانی و یکی از بازداشت شدگان در اعتراضات مردمی روز شنبه ۲۲شهریور، در شیراز اعدام و در روستای سنگر، سپیدان استان فارس با حضور برخی از اعضای خانواده تحت تدابیر شدید امنیتی به خاک سپرده شده است. این زندانی سیاسی که در پی اعتراضات مرداد ۹۷ بازداشت شد، به ۲ بار اعدام، شش سال و نیم حبس، و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده بود.

وحید و حبیب، برادران این کشتی‌گیر نیز به اتهامات مشابهی به ۵۴ و ۲۷ سال زندان با شلاق محکوم شده‌اند. این در حالی است که برادران افکاری ضمن رد اتهامات وارده، به ویژه قتل یک مأمور امنیتی، به کرات گفته بودند که آنها تحت فشار و شکنجه شدید مجبور به اعترافات غیرواقعی شده‌اند.

اعدام این کشتی‌گیر جوان ایرانی واکنش‌های گسترده‌ای را در سطح بین‌المللی با خود به همراه داشته است و این اقدام با محکومیت گسترده جهانی رو‌به‌رو شده است.

پس از اجرای حکم اعدام نوید افکاری، سخنگوی اتحادیه اروپا گفت که این اتحادیه «اعدام نوید افکاری را به شدیدترین وجه محکوم می‌کند» وی افزود: «اعدام مجازاتی ظالمانه و غیرانسانی است و در بازدارنگی و پیشگیری از جرم ناکام است و نقض غیرقابل قبول شأن و کرامت انسانی را به نمایش می‌گذارد.»

مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، نیز با اشاره به اعدام نوید افکاری ضمن استقبال از اقدام رهبران جهان در لغو دیدارهای‌شان با جواد ظریف، گفت که سبعیت رژیم ایران باید عواقبی در پی داشته باشد.

نهادهای حقوق بشری می‌‌گویند جمهوری اسلامی به طور عادلانه به اتهامات رسیدگی نمی‌کند و بعضا افرادی بی‌گناه محاکمه و حتی اعدام شده‌‌اند. برای نمونه جمهوری اسلامی در دهه شصت هزاران نفر را که محکومیت زندان داشتند، اعدام کرد.

آمریکا می‌گوید جمهوری اسلامی ثروت کشور خود را به جای مردم ایران، صرف حمایت از گروه های تروریستی و بر هم زدن ثبات در خاورمیانه می‌کند. ایالات متحده همچنین بارها فساد مالی نهادینه و غارت دارایی‌های خدادادی ایران توسط وابستگان رژیم حاکم بر این کشور را محکوم کرده و آنها را از جمله عوامل اصلی مشکلات اقتصادی و مالی ایران دانسته است.

XS
SM
MD
LG