مایک پمپئو: کاهش روابط واشنگتن و ریاض اشتباه بزرگی برای امنیت ملی آمریکا است

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا، در مقاله‌ای در روزنامه وال استریت ژورنال نوشت که کاهش سطح روابط بین واشنگتن و ریاض اشتباه بزرگ برای امنیت ملی آمریکا و متحدینش است.

دیپلمات ارشد آمریکا در این مقاله که با عنوان «شراکت عربستان سعودی-ایالات متحده امری حیاتی است» منتشر شد، پانزده بار نام ایران و تهران را به عنوان رژیمی که دشمن آمریکا و منافعش است به کار برده و در این بین به نقش کلیدی ریاض در مواجهه با سیاست‌های جمهوری اسلامی اشاره کرده است.

آقای پمپئو افزود: ریاض در کنار واشنگتن در مقابله با بسط نفوذ ایران در عراق، سوریه و یمن، به ویژه جلوگیری از ایجاد نسخه دیگری از گروه حزب الله در این کشورها، همکاری تنگاتنگی دارد.

او در بخش دیگری از مقاله نوشت که افرادی که از قتل جمال خاشقجی به عنوان دستاویزی برای ضربه زدن به این روابط بهره می جویند همان افرادی هستند که مشوق نزدیک شدن دولت باراک اوباما به رژیم ایران بودند، رژیمی که مسئول کشتار هزاران تن از جمله آمریکاییان در سطح جهان و سرکوب مداوم مردمش است.

در پی قتل جمال خاشقجی، روزنامه نگار عربستانی، در کنسولگری عربستان در ترکیه، برخی از اعضای کنگره آمریکا و رسانه ها از دولت پرزیدنت ترامپ خواستند که روابط خود با عربستان سعودی را محدود کند.

رئیس جمهوری آمریکا نیز در روزهای گذشته با انتشار بیانیه ای با بیان اینکه آمریکا «همکار ثابت قدم» عربستان می ماند، ریاض را «متحد بزرگ» آمریکا در «مبارزه بسیار مهم با ایران» خواند.

متن کامل یادداشت را در ادامه بخوانید:

مشارکت آمریکا و سعودی حیاتی است

یادداشتی در روزنامه وال استریت جورنال از مایک پمپئو، وزیر خارجه آمریکا

تلاش دولت ترامپ برای بازسازی مشارکت آمریکا و عربستان سعودی در راهروهای واشنگتن که سیاستمداران هر دو حزب سال ها با استناد به سوابق حقوق بشری سعودی خواهان کاهش سطح اتحاد دو کشور بوده اند، خیلی طرفدار ندارد. قتل جمال خاشقجی تبعه سعودی در ترکیه در ماه اکتبر اعتراض ها در کنگره و رسانه ها را شدت بخشیده است. اما کاهش روابط آمریکا-سعودی برای امنیت ملی ایالات متحده و متحدانش اشتباهی خطیر خواهد بود.

پادشاهی سعودی نیرویی قدرتمند برای ثبات در خاورمیانه است. عربستان سعودی می کوشد از دموکراسی شکننده عراق حفاظت کند و بغداد را با منافع غرب - نه تهران - همگام نگاه دارد. ریاض در همکاری با کشورهای میزبان به مدیریت سیل پناهجویان گریخته از سوریه کمک می کند، همکاری نزدیکی با مصر داشته و تماس های قویتری را با اسرائیل بنا می گذارد. عربستان سعودی همچنین میلیاردها دلار صرف تلاش های تحت رهبری آمریکا در جنگ با داعش و دیگر سازمان های تروریستی کرده است. تولید نفتی و ثبات اقتصادی سعودی کلیدی به رفاه منطقه ای و امنیت انرژی در جهان است.

آیا این تصادفی است که افرادی که قتل خاشقجی را چماقی علیه سیاست پرزیدنت ترامپ در مورد عربستان سعودی کرده اند همان هایی اند که از سیاست باراک اوباما در ایجاد روابط حسنه با ایران دفاع کردند؟ رژیمی که هزاران نفر شامل صدها آمریکایی را کشته و به مردم خودش رحم نمی کند. این اتاق های پژواک کجا بود، این چهره های مدافع حقوق بشر کجا بودند، وقتی اوباما به ملاها پالت پول نقد داد تا به کارهایشان به عنوان بزرگترین کشور حامی تروریسم در جهان ادامه دهند؟

عربستان سعودی، مانند ایالات متحده بر خلاف این منتقدان، تهدید فوری ناشی از جمهوری اسلامی ایران را تشخیص می دهد. ایران امروز به قول هنری کیسینجر یک آرمان است، نه یک کشور. هدف آن صدور انقلاب اسلامی از تهران تا دمشق، نابودی اسرائیل و مطیع کردن هر کسی است که حاضر به تسلیم نیست و از خود مردم ایران شروع کرده است. یک ایران جسورتر مرگ و ویرانی بیشتری را در خاورمیانه گسترش می دهد، مسابقه تسلیحات هسته ای منطقه ای راه می اندازد، راه های تجارت را تهدید می کند، و به تروریسم در سراسر جهان دامن می زند.

یکی از اولین اقدام های محمد بن سلمان، ولیعهد سعودی، ریشه کن کردن نفوذ مخرب ایران در یمن بود که شورشیان حوثی مورد حمایت تهران از سال ۲۰۱۵ قدرت را در آن کشور در دست گرفته اند. تهران در حال ایجاد یک نهاد شبیه حزب الله در شبه جزیره عرب است: یک گروه شبه نظامی با قدرت سیاسی که می تواند مراکز جمعیت سعودی را گروگان بگیرد؛ همان طور که موشک های حزب الله در جنوب لبنان اسرائیل را تهدید می کند. حوثی ها مناطق تحت کنترل سعودی ها را اشغال، بندری بزرگ را تصرف کرده و با کمک ایران هدف گیری موشک های بالیستیک شان را ارتقاء بخشیده اند تا بتواند به فرودگاه بین المللی ریاض شلیک کنند؛ فرودگاهی که محل سفر ده ها هزار آمریکایی است. تهران در عین حال هیچ علاقه جدی به یک راه حل دیپلماتیک برای مناقشه یمن نشان نداده است.

دولت ترامپ برای کاستن از مصایب مردم یمن در اثر جنگ، بیماری و قحطی گام های بسیاری برداشته است. ما هدف گیری سعودی ها در جنگ را برای به حداقل رساندن تلفات غیرنظامی بهبود بخشیده و کمک های بشردوستانه را تقویت کرده ایم.

ایالات متحده خوشحال است ارائه حدود ۱۳۱ میلیون دلار کمک های مضاعف غذایی برای یمن را اعلام کند. این کمک جدید مجموع کمک های آمریکا طی حدود ۱۴ ماه گذشته را به بیش از ۶۹۷ میلیون دلار می رساند. این منابع مالی در اختیار «برنامه جهانی غذا» و دیگر سازمان های فعال در تامین غذای مردم یمن قرار می گیرد.

شمار تلفات در یمن بدون کمک آمریکا بسیار بالاتر بود. ایرانی ها هیچ علاقه ای به کاستن از رنج یمنی ها ندارند، ملاها حتی برای مردم عادی ایران اهمیتی قائل نیستند. پادشاهی عربستان سعودی میلیاردها دلار در کاهش مشقات در یمن سرمایه گذاری کرده است. سرمایه گذاری ایران صفر بوده است.

ما از قتل جمال خاشقجی که اساسا با ارزش های آمریکایی ناسازگار است چشم پوشی نمی کنیم؛ من این را به طور خصوصی و علنی به رهبری سعودی گفته ام. بیست و یک سعودی مظنون در این قتل از ورود به آمریکا منع و هر گونه ویزایشان باطل شده است. هفده سعودی تحت تحریم هایی قرار گرفته اند که تبعات بین المللی دارد. دولت ترامپ در صورت دریافت حقایق بیشتر درباره قتل خاشقجی تدابیر تنبیهی بیشتری را در نظر خواهد گرفت.

پرزیدنت ترامپ رویکردی عملگرایانه و درست را در روابط امروز آمریکا و سعودی در پیش گرفته است.