قانونگذاران آمریکایی از پرزیدنت ترامپ انتقاد می کنند که می گوید در کنار عربستان سعودی می ایستد حتی زمانی که اذعان دارد محمد بن سلمان ولیعهد سعودی ممکن است از قتل بیرحمانه جمال خاشقجی روزنامه نگار منتقد خبر داشته است. قانونگذاران از هر دو حزب سیاسی می گویند آمریکا نباید برای منافع اقتصادی ارزش های بنیادین خود را کنار بگذارد.
قتل و قطعه قطعه کردن جمال خاشقجی خبرنگار و مقیم آمریکا در روز دوم اکتبر در کنسولگری عربستان سعودی در استانبول موجب تغییر سیاست واشنگتن در قبال عربستان سعودی از سوی پرزیدنت ترامپ نشد.
روز سه شنبه از پرزیدنت ترامپ درباره گزارش هایی از پرزیدنت ترامپ سئوال شد که می گویند ارزیابی سی آی ای این است که ولیعهد سعودی دستور قتل جمال خاشقجی را داده بود.
پرزیدنت ترامپ گفت: «حقیقت این است که شاید دستور داده بود یا نداده بود. اگر به رفتار ایران نگاه کنید می بینید که بازیگر بدی بودهاند. به وقایع در سوریه نگاه کنید که با اسد صدها هزار نفر کشته شده اند. ما با عربستان سعودی هستیم. با عربستان سعودی می مانیم.»
قانونگذاران از هر دو حزب از اعلام همبستگی پرزیدنت ترامپ با عربستان سعودی انتقاد می کنند. از جمله باب کورکر رئیس کمیته روابط خارجی سنا: «شرایط حساسی است زیرا در باره یک متحد قدیمی است که برای سال ها در کنار ما بود، برای دهه ها. اما ولیعهد عربستان سعودی به باور من دستور قتل یک خبرنگار را داد. و موضوع لحنی است که به کار گرفته شد. انگار بیانیه ای برای عربستان سعودی منتشر کردیم و نه برای آمریکا.»
سناتور جمهوریخواه لیندزی گرام در توییتی نوشت، آمریکا باید با شرایط نامناسب برخورد کند، اما اگر موازین اخلاقی را کنار بگذاریم اصلی ترین سرمایه مان را از دست داده ایم.
پرزیدنت ترامپ پیش از سفر به ایالت فلوریدا برای سپری کردن تعطیلات روز شکرگزاری از عربستان سعودی به خاطر تلاش در راستای مهار قیمت نفت در بازار جهانی قدردانی کرد و گفت صرفنظر از نقش سعودی ها در ماجرای قتل جمال خاشقجی، ایالات متحده به ریاض پشت نخواهد کرد.
پرزیدنت ترامپ در کاخ سفید به خبرنگاران گفت امنیت ملی و منافع اقتصادی آمریکا مهمتر از نگرانی درباره نقض حقوق بشر است: «چون برای من اول آمریکا مهم است. اول آمریکا در همه زمینه ها. ما از صدها میلیارد دلار قرارداد نخواهیم گذشت که روسیه، چین و دیگران از آن بهره مند شوند. برای من این مهم است. خیلی ساده است. اول آمریکا.»
مایک پمپئو وزیر، خارجه آمریکا به شدت از ایران برای نقض حقوق بشر انتقاد کرده است، اما روز چهارشنبه در یک مصاجبه رادیویی گفت که عربستان سعودی در زمینه های مهمی در حقوق بشر پیشرفت کرده است.
آقای پمپئو این انتقاد را رد کرد که آیا سیاست اول آمریکا به معنی بی توجهی به حقوق بشر است: «درباره سئوال شما باید بگویم نگاه کنید ما چه اقدامی کردیم. تلاش زیادی برای یافتن حقیقت در قتل جمال خاشقجی صورت گرفت.»
آرون دیوید میلر در مرکز ویلسون می گوید پرزیدنت ترامپ در اولویت بخشیدن به حقوق بشر برخورد گزینشی دارد: «ما می خواهیم سعودی ها ایران را مهار کنند. روند صلح اسرائیل فلسطینیها را تسهیل کنند. می خواهیم از اصلاحات ولیعهد سعودی تمجید کنیم، اما در عین حال این حقیقت را نادیده بگیریم که او در سرکوب خبرنگاران جامعه مدنی و قتل خاشقجی دست داشته است.»
میلر می گوید، ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه نمونه دیگری از رهبران خارجی است که آمریکا و بسیاری دیگر از کشورها با او معامله می کنند، به رغم آن که دولت روسیه در ترور خبرنگاران و مخالفان سیاسی و جاسوسان سابق دست دارد.